ADO Den Haag 2 - 3 Almere City FC
  • Zondag 16 april 2023 12:15u
  • Bingoal Stadion

Door een 2-3 thuisnederlaag tegen Almere City FC lijkt de laatste hoop op promotie voor ADO Den Haag te zijn vervlogen. De Hagenaars kenden een droomstart en stonden binnen twaalf minuten op een 2-0 voorsprong. Tien minuten voor rust moest de Haagse ploeg de Almeerse aansluitingstreffer incasseren. Na rust ging het al snel mis en werd het via Akujobi 2-2. Lance Duijvestijn schoot knap de 2-3 binnen twintig minuten later en daardoor had de ploeg van trainer Alex Pastoor de score helemaal omgebogen. In de slotfase probeerde de thuisploeg het nog wel, met onder meer een aantal wissels, maar kon het geen vuist meer maken. En dus lijken de play-offs nu wel heel ver weg voor ADO Den Haag.

lr230416ab19062

Voor het duel tegen Almere City FC waren er drie afwezigen in totaal. Zoals bekend waren de al langer niet fitte Wentges en Absalem nog niet van de partij. Datzelfde gold ook voor Ricardo Kishna, die op de wedstrijddag zelf toch niet fit genoeg bleek. Om die reden startte Klas als controlerende middenvelder, met naast hem Thomas en als aanvallende middenvelder stond Bilate opgesteld. Severina, Verheydt en Sleegers vormden samen de voorhoede. Het was Kidsday op deze zondagmiddag en de Lex Schoenmaker Familietribune was volledig uitverkocht dus het zat lekker vol in het stadion. Daarnaast was het droog en zat de sfeer er van tevoren goed in. Alle ingrediënten voor een mooie voetbalmiddag dus.

De bezoekers begonnen goed aan de wedstrijd. Na anderhalve minuut spelen had Duijvestijn opeens een zee van ruimte vlakbij het Haagse doel. De ex-speler van ADO Den Haag kapte eerste de verdediger uit en schoot vervolgens te wild waardoor de bal naast ging. Na dit hachelijke moment stonden de Hagenaars op. De ploeg werkte hard, was fel en kreeg al snel loon naar werken. Na een prima onderschepping van Rodríguez kwam de bal voor de voeten voor Severina waarna de buitenspeler meteen een goede pass gaf. Verheydt stond in het strafschopgebied en nam de voorzet op zijn pantoffel. Hiermee liet hij Bakker kansloos en zette hij de 1-0 op het scorebord, recht voor de kidstribune.

lr230416ab18581

Slechts vijf minuten verdubbelde de ploeg van trainer Dick Advocaat de score door te scoren uit een hoekschop. Bilate legde de bal met zijn hoofd terug waarna Thomas knap verlengde met een soort karatekick. Een droomstart voor ADO Den Haag dat de drie punten keihard nodig heeft met het oog op de play-offs. De Haagse ploeg had in ieder geval de controle over het duel tegen de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie. Achterin gaf de thuisploeg weinig weg en speelde het verzorgd voetbal met veel inzet.

lr230416ab27341

Toch ontstond de eerste volgende mogelijkheid pas na een half uur toen Verheydt een corner kon inknikken. Dit keer had de Almeerse doelman wel antwoord op de poging van de spits. Tien minuten voor het einde van de eerste helft maakte de Almeerse ploeg uit het niets de aansluitingstreffer. Duijvestijn bracht met een hakbal Hansen in stelling waarna de aanvaller van Almere koelbloedig afrondde. Binnen luttele minuten had ADO Den Haag een enorme mogelijkheid om weer wat meer afstand te nemen van de bezoekers. Severina liep vanaf de middellijn door naar het Almeerse doel en was vervolgens niet scherp in de afronding. Het werd dus niet 3-1 voor rust en dus ging ADO de kleedkamer in met een voorsprong van één doelpunt.

Net als voor rust kreeg de uitploeg ook in de tweede helft al heel snel een goede mogelijkheid. En waar dat in de eerste helft nog zonder succes was, ging het dit keer wel mis voor geel-groen. Hansen, de man van de eerste Almeerse treffer, kon voorgeven en de volledig vrijstaande Akujobi kon zo binnenschieten: 2-2. De voorsprong van twee doelpunten was als sneeuw voor de zon verdwenen en dus moest ADO weer opnieuw beginnen. Maar de thuisploeg had het moeilijk in de tweede helft en kwam lang niet zo goed in het spel als voor rust. De 2-3 van Lance Duijvestijn in de 64e minuut kwam dan ook niet volledig uit de lucht vallen. Feit was dat de Hagenaars het goede begin van het duel niet konden doortrekken en Almere werd juist steeds sterker.

lr230416ab27386

Met een vierdubbele wissel probeerde de trainer voor het laatste kwartier nog het nodige te veranderen. Onder andere Zwarts was in het veld gebracht en kreeg een schietkans, maar Bakker redde knap. De wisselingen leken het effect te hebben waarop werd gehoopt, want plotseling kwam de Haagse club weer toe aan voetballen. Wederom was het Zwarts met een schot maar hierop hoefde de keeper niet in actie te komen.

Ondanks de vijf minuten extra tijd lukte het ADO Den Haag niet meer om de gelijkmaker op het scorebord te prikken. Daarmee blijft het gat naar de achtste plaats en Play-Offs dus zes punten. Met nog slechts vijf wedstrijden te spelen lijkt dat een hele moeilijke opgave te worden.

ADO Den Haag – Almere City FC

Scoreverloop: 7. Verheydt 1-0, 12. Thomas 2-0, 35. Hansen 2-1, 46. Akujobi 2-2, 64. Duijvestijn 2-3

Scheidsrechter: Makkelie

Opstelling ADO Den Haag: Stevens; Rodríguez, Hall, Asante, Kemper (76. Zwarts); Thomas, Klas (76. Esajas), Bilate; Severina (76. Catic), Verheydt, Sleegers (76. Komljenovic)

Opstelling Almere City FC: Bakker; Akujobi, Van Bruggen, Jacobs, Royo; Pascu (83. Van la Parra), Peña, Esajas (78. Smeets), Resink; Hansen, Duijvestijn (83. Alhaft)

Auteur: Rokus Driesen