TOP Oss 2 - 3 ADO Den Haag
  • Vrijdag 10 maart 2023 20:00u
  • Frans Heesen Stadion

ADO Den Haag heeft een zwaarbevochten 2-3 overwinning geboekt tegen TOP Oss. De ruststand was 1-1 door doelpunten van Asante en Margaritha en kon er in het tweede bedrijf nog van alles gebeuren. In de tweede helft kreeg Sellouki echter rood na een charge op Van Hoeven en leek het een lastige avond te gaan worden. Verrassend genoeg kwam ADO Den Haag weer op voorsprong via Zwarts. Na vijf minuten kwam de thuisploeg weer langszij, maar vrijwel direct na de aftrap was het opnieuw Joël Zwarts die zijn ploeg aan de leiding hielp. Het was hard werken tot het einde, maar uiteindelijk trok de ploeg van trainer Dick Advocaat en neemt het drie punten mee naar Den Haag. De derde periode gaat helaas niet naar ADO Den Haag, aangezien concurrent NAC eveneens wist te winnen vanavond.

lr230310ab10288

In de defensie waren er voor het duel tegen TOP Oss een aantal wisselingen. Van Breemen en Werker waren niet inzetbaar en daardoor stonden er aantal andere namen in de achterhoede dan bij de vorige wedstrijd. Rodriguez startte op rechtsback, waardoor Hall een plek opschoof naar het centrum. Asante stond als linker centrale verdediger opgesteld en Kemper nam de linksbackpositie voor zijn rekening. Op het middenveld was er een basisplaats ingeruimd voor Sellouki. Dit ging ten koste van Esajas, die afgelopen maandag nog mocht starten. Voorin waren Severina en Sleegers van flank gewisseld.

Zo’n anderhalf uur voor aanvang werd bekend dat het duel van Almere City FC vanwege de sneeuwval niet door kon gaan vanavond. Om die reden zou er op deze avond waarschijnlijk nog geen beslissing vallen in de strijd voor de derde periodetitel. Het enige wat ADO Den Haag kon doen op bezoek bij TOP Oss was ruim winnen. Dat leek de Haagse ploeg zich terdege te beseffen in de openingsfase. Meteen namen de manschappen van trainer Dick Advocaat het heft in handen en speelde het spel zich vooral af op de helft van de thuisploeg. Desondanks was het TOP dat tot tweemaal toe gevaarlijk werd. Eerst kon Stevens redding brengen en daardoor een veelbelovende aanval onschadelijk maken. In de tiende minuut schoot Gündüz vanuit de tweede lijn en stond Stevens opnieuw goed opgesteld om een treffer te voorkomen.

lr230310ab10102

ADO Den Haag probeerde er doorheen te komen via de zijkant en vervolgens met een voorzet de luchtmacht te bedienen. Dit ging echter moeizaam, omdat de voorzetten niet aankwamen en goed werden onderschept. Na een half uur spelen wisten de bezoekers toch de score te openen via een kopbal. Asante knikte binnen na een perfect aangesneden hoekschop van Kishna. Een fijne opsteker voor de Hagenaars die tot dat moment nog niet veel uitgespeelde kansen wisten te creëren. ADO leek met een 0-1 voorsprong de rust tegemoet te gaan, maar niets bleek minder waar. Na een corner van de uitploeg counterde TOP Oss vrij gemakkelijk en liet Margaritha zijn hakken zien aan Rodriguez. De buitenspeler van Oss kon zo doorlopen en afmaken met een fraaie stift: 1-1. Niet lang voor de gelijkmaker had Sleegers had veld verlaten vanwege een blessure. Zijn plek werd ingenomen door Zwarts.

Met nog een hele helft te gaan was er nog genoeg tijd om terug aan de leiding te komen. Helaas moest de Haagse formatie het vanaf de 56e minuut met een man minder doen. Sellouki greep in en tackelde Van Hoeven van achteren. Scheidsrechter Blank kende geen twijfel en trok meteen de rode kaart. De ploeg van trainer Klaas Wels, die al beter in het duel zat na rust, werd zo verder in het zadel geholpen nadat het ook vrij simpel gelijk kon maken. Toch kwam ADO Den Haag halverwege de tweede helft tegen de verwachting in op 1-2. Uitgerekend Zwarts, die de geblesseerde Sleegers moest aflossen, kegelde kiezelhard raak met een schot vanaf zestien meter.

lr230310ab10517

Op dat moment kwam de wedstrijd helemaal los en ging TOP Oss in de achtervolging. Dit leidde in de 71e minuut tot een treffer van de Ossenaren. Tejan ging het duel aan met Stevens in het keepersgebied door tegen de goalie op te springen. Vervolgens liet de ADO-sluitpost los en kon de spits van Oss simpel binnen tikken, al leek hij bij de actie daarvoor een overtreding te maken in eerste instantie. Blank wuifde het massale protest van Haagse kant weg en de goal telde. TOP kon echter slechts twaalf seconden genieten van de gelijkmaker, want hert was opnieuw Zwarts die het net trof. Na een hoge bal vanuit de Haagse verdediging kwam de bal bij de flankspeler terecht en vervolgens rondde hij koel af voor de uitgekomen keeper Jansen erbij kon. Het doelpunt werd goed gevierd met het Haagse uitvak dat ondanks het koude weer met grote getalen was afgereisd naar het Frans Heesen Stadion.

lr230310ab23297

Met de tussenstand in het Haags Kwartiertje waren er al vijf doelpunten meer gevallen dan in het heenduel in Den Haag. Niet geheel verrassend pakte de thuisploeg het initiatief in de slotfase weer op en ging het op zoek naar de 3-3, tevens de eindstand van de vorige editie van TOP Oss – ADO Den Haag. Met kunst- en vliegwerk hield ADO in de laatste minuten het doel schoon. Een beetje geluk, maar ook goed verdedigen lagen daaraan ten grondslag. Door het resultaat van NAC (zege) weet ADO Den Haag dat het niet meer meedoet in strijd om de derde periodetitel en kan het zich gaan focussen op de laatste tien competitieduels.

lr230310ab23229

TOP Oss – ADO Den Haag

Scoreverloop: 29. Asante 0-1, 44. Margaritha 1-1, 66. Zwarts 1-2, 71. Tejan 2-2, 72. Zwarts 2-3

Scheidsrechter: Blank

Opstelling TOP Oss: Jansen; Pata, Hilderink, Van Eijma, Mukeh; Dekker, Van Leeuwen, Gündüz (68. Margaret); Van Hoeven, Tejan, Margaritha

Opstelling ADO Den Haag: Stevens; Rodríguez, Hall, Asante, Kemper; Thomas, Sellouki, Kishna (80. Esajas); Sleegers (42. Zwarts), Verheydt (84. De Waal), Severina

Auteur: Rokus Driesen