ADO Den Haag 2 - 2 Jong AZ
  • Vrijdag 09 september 2022 20:00u
  • Bingoal Stadion

Aan de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Jong AZ hebben beide ploegen één punt overgehouden. Nadat ADO Den Haag met een 1-0 voorsprong de kleedkamers opzocht ging draaide jong AZ de wedstrijd om. Dankzij een late gelijkmaker van Catic hield ADO Den Haag in ieder geval nog een punt over aan het treffen.

ADO Den Haag begon ongewijzigd aan het duel met Jong AZ. Wel verwelkomden de Hagenaars Absalem in de wedstrijdselectie. Dit was de eerste keer dat de linkervleugelverdediger bij de selectie zit sinds zijn komst naar ADO Den Haag. Tijdens de warming-up hadden de spelers een aantal keer korte, maar pittige buien te verduren gehad. Bij aanvang van de wedstrijd was het gelukkig droog, al duurde het niet lang voor de regen weer met bakken uit de lucht kwam.

severina

De thuisploeg ging prima van start tegen de Alkmaarse beloftenploeg. Het duel was slechts 45 seconden onderweg toen Klas maar net het doel miste met een kopbal. De voorzet daarvoor was van Zwarts die de bal goed op het hoofd legde van mee naar voren geschoven middenvelder. Drie minuten later was ADO opnieuw gevaarlijk vanuit een voorzet. Ditmaal was Severina de aangever en Verheydt de man die kopte. De spits mikte prima, maar de keeper ving de bal.

Vanaf minuut 11 was er een moment van kippenvel. Iedereen in het gehele stadion ging staan en een minuut lang applaudisseren ter nagedachtenis aan Ron de Roode, die afgelopen week op 57-jarige leeftijd overleed. De voormalig aanvaller van de club maakte in de jaren 80 furore met FC Den Haag en speelde maar liefst 177 competitiewedstrijden in het shirt van de Haagse club. Ron’s familie was vandaag aanwezig in het stadion om bij dit prachtige eerbetoon aanwezig te zijn. De spelers legden daarbij het spel nog even stil om mee te klappen met de supporters op de tribunes.

Jong AZ werd na een kwartier spelen voor het eerst echt gevaarlijk. Meerdere keren werd een Alkmaarse poging goed geblokt om een doelpunt te voorkomen. Tien minuten hierna was het Wentges die door goed optreden een uittreffer voorkwam. Het spel ging een beetje gelijk op, maar het was ADO Den Haag dat de openingstreffer van het duel produceerde. De geel-groenen kwamen er plotseling snel uit via de rechterkant waarbij Hall op het goede moment Severina aanspeelde. De rechtsbuiten wist de bal perfect voor te geven op het hoofd van Verheydt. Opnieuw bracht de Jong AZ-doelman redding, maar dit keer moest hij lossen en kwam de bal voor de voeten van Joël Zwarts. Uitgerekend de nummer 11 van ADO Den Haag zorgde met een goed geplaatst schot in de verre hoek voor de 1-0.

zwarts

De Haagse formatie was los en had voor rust nog twee keer de mogelijkheid om de score te verdubbelen. Eerst was het Max de Waal met een prima schot in de hoek waarbij de keeper goed redding bracht. Kort daarna miste Zwarts het doel op een haartje met een kopbal vlakbij het doel.

Na rust ging ADO Den Haag verder op zoek naar de tweede treffer. De tweede helft was vijf minuten bezig toen de Hagenaars er met een uitstekende tegenaanval snel uitkwamen. Via De Waal en Verheydt kwam de bal voor de voeten voor Severina die het probeerde in de korte hoek. Daar verraste hij Owusu-Odoro helaas niet mee en de sluitpost pakte de poging goed. Ondanks dat ADO meer balbezit en meer kansen had, was ook Jong AZ zeker niet ongevaarlijk. Sterker nog, tien minuten voor rust schoot Allouch met een fantastische krul de 1-1 binnen. De Alkmaarse buitenspeler is dit seizoen de meest waardevolle speler voor de bezoekers en dat was met zijn goal te zien.

dirk kuyt

ADO Den Haag moest wel met een antwoord komen om de drie punten, het zo gewenste resultaat, te behalen. De trainer voerde daarom ook een paar wissels door. Zo kwam eerst Wehrmann in het veld voor Klas en later vervingen Absalem en Catic Kemper en Severina. Hiermee maakte Absalem zijn officiële debuut voor ADO Den Haag. Wehrmann stond nog maar tien minuten in het veld en toen mocht hij alweer naar binnen vanwege een rode kaart na een charge op een speler van Jong AZ. Een flinke tegenvaller voor de hofstedelingen die op jacht waren naar de 2-1. Ondanks het ondertal bleef ADO Den Haag vechten voor wat het waard was. Daarbij nam het ook wel wat risico, maar dat resulteerde wel in vele kansen in de slotfase.

In de 80e minuut werd er opnieuw een dubbele wissel doorgevoerd. Bilate en Esajas vervingen respectievelijk Zwarts en Breinburg. Bilate maakte voor het eerst zijn opwachting voor ADO Den Haag in een thuiswedstrijd. Het publiek moedigde het tiental fanatiek aan, zoals eigenlijk het gehele duel, om de ploeg te helpen in dit lastige duel. Ondanks alle inspanningen ging het zeven minuten voor het einde toch nog fout. Buurmeester had alle ruimte om te schieten vanaf de rand van het strafschopgebied en zorgde met een geplaatst schot voor de 1-2. Het werd stil in Den Haag hierdoor en er was, mede vanwege de rode kaart, weinig hoop meer dat het nog gekanteld kon worden.

Uiteindelijk was het Bilate die in één moment toch belangrijk was. Met lange passen stak hij het middenveld over om vervolgens hard op doel te schieten. Zijn inzet kon nog gekeerd worden maar in de rebound was het de eveneens ingevallen Catic die de gelijkmaker binnenschoot. Met vier minuten extra tijd op de klok kwam er nog één kans voor ADO Den Haag om de drie punten in eigen huis te houden. Verheydt kon knap aannemen en schieten. Zijn inzet was van dichtbij en lastig maar helaas kon keeper Owusu toch nog redding brengen.

verheydt mis

ADO Den Haag – Jong AZ (2-2)
Scoreverloop: 29. Zwarts 1-0, 55. Allouch 1-1, 83. Buurmeester 1-2, 90. Catic 2-2.

Scheidsrechter: Bos

Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Hall, Asante, Werker, Kemper (72. Absalem); Klas (60. Wehrmann), Breinburg (80. Esajas), De Waal; Severina (72. Catic), Verheydt, Zwarts (80. Bilate)

Opstelling Jong AZ: Owusu-Oduro; Lathouwers (71. Dekkers), Goes, Stam, Engel; Buurmeester, Twisk, Griffith; Addai (59. Pynadath), Reverson (71. Kwakman), Allouch

Auteur: Rokus Driesen