ADO Den Haag 4 - 2 VV Gemert
  • KNVB Beker
  • Dinsdag 14 december 2021 18:00u

ADO Den Haag is door naar de achtste finales van de TOTO KNVB Beker na een 4-2 overwinning op Gemert. De Brabanders hielden lang stand en kwamen twee keer op voorsprong, maar in het laatste kwart van de wedstrijd liep ADO over Gemert heen. Janmaat maakte na lang blessureleed zijn rentree in de basis van de Hagenaars.

Het bekertreffen tussen ADO Den Haag en Gemert begon evenwichtig. De eerste grote doelpoging was voor de bezoekers. Vanaf links kwam een Gemertse aanvaller opzetten en besloot Koopmans te testen. De ADO-goalie had moeite met het schot en liet nog even los. Gelukkig kon hij de bal net op tijd pakken voor er een Gemerts been tegenaan zat. Twee minuten later werden de Hagenaars gevaarlijk. Door goed druk te zetten dwong ADO Gemert een fout te maken en Klas kon een pass onderscheppen. De middenvelder zette vervolgens een aanval op en gaf een hoge steekpass op Elia. De linksbuiten nam goed aan en probeerde de bal 1 op 1 langs Gemert-doelman Tielemans te schuiven. De sluitpost raakte de bal aan waardoor deze poging naast ging, maar de scheidsrechter gaf geen hoekschop.

Elia zette vervolgens de grootste kans tot dusver op. Na een korte corner bracht hij de bal in het strafschopgebied op het hoofd van Daryl Janmaat. De verdediger knikte de bal goed en miste enig fortuin want deze belandde op de lat. Dat had een hele leuke binnenkomer kunnen zijn voor de Hagenaar die al sinds 13 mei dit jaar geen wedstrijd had gespeeld.

Besuijen, die vandaag in de spits aantrad in plaats van Verheydt, werd na een kwartier voor het eerst goed bereikt. Combinaties met zowel Klas en kort daarna met Bourard leidde tot kleine kansjes. Behalve de kansen van Elia en Janmaat kon ADO in het eerste half uur niet echt gevaarlijk worden. De bezoekers waren dat overigens ook niet. Dit leidde wellicht tot wat frustratie en er werden wat meer overtredingen gemaakt. Elia en Lammers kregen de gele prent te zien van scheidsrechter Hensgens.

ADO Den Haag leek net als in de wedstrijd tegen Jong AZ een moeizame eerste helft te hebben. Dit gevoel werd in minuut 38 nog meer versterkt toen Gemert op voorsprong kwam. Den Dekker liep Amofa voorbij en bracht de bal in de 16. Asante probeerde weg te werken en vervolgens kwam de bal terug bij de nummer 6 van Gemert. Die nam hem in een keer knap uit de lucht en liet daarmee Koopmans kansloos.

De goal leidde tot groot feest bij de Brabanders. Lang  kon de derdedivisionist niet genieten van de 0-1. Een paar minuten later passeerde Catic knap zijn man en slingerde de bal voor op het hoofd van Catic. De aanvaller kopte goed in waarna de keeper de bal losliet en Elia kon onderscheppen. De rappe flankspeler bleef koel en schoot de 1-1 binnen.

Met drie verse krachten probeerde Giovanni Francken, die Brood overnam vanwege verplichte quarantaine, de Haagse formatie van nieuwe energie te voorzien in de tweede helft. Seedorf, Kishna en Verheydt vielen in voor respectievelijk Janmaat, Catic en Bourard. Dit leek nog niet de nodige impuls te zijn in de eerste minuten van de tweede helft. Gemert kreeg de namelijk de beste mogelijkheden in het eerste deel van het tweede bedrijf.

In de 51e minuut kon Daniëls aanleggen en net naast mikken en vervolgens kregen de bezoekers een goede kopkans die Koopmans over zijn doel zag vliegen. Helaas was het bij de eerstvolgende mogelijkheid voor Gemert wel raak. Matthys kon een hoge bal achter de Haagse defensie niet goed wegwerken en vervolgens kon Daniëls onderscheppen en Den Dekker bedienen. De maker van de eerste goal nam de bal knap met een volley uit de lucht en zorgde hiermee voor de 1-2. Dit leek een wake-up call voor de thuisploeg en zocht het al snel het vijandelijke doel op via Seedorf. De voor Janmaat ingevallen verdediger trok naar binnen en mikte vanaf 16 meter de bal prachtig met zijn linkerbeen via de paal achter doelman Tielemans.

ADO Den Haag was hierna de enige ploeg die nog in aansprak kwam voor een treffer. Het Haags Kwartiertje was nog geen halve minuut bezig toen de voorsprong voor ADO voor het eerste deze avond op het scorebord stond. Opnieuw was Seedorf betrokken en bracht ditmaal met een assist Verheydt in stelling. ADO’s nummer 9 kwam goed voor zijn directe man en kon raak schieten. De hoop op een stunt leek hiermee verdwenen voor de bezoekers. Zeker nadat Verheydt ook nog voor de 4-2 aantekende na een fantastische voorzet van Besuijen. Van het Gemert dat zo lang goed meedeed was weinig meer over en het was ADO dat de gehele slotfase het spel dicteerde.

ADO Den Haag – Gemert
Scoreverloop: 38. 0-1 Den Dekker, 44. 1-1 Elia, 64. 1-2 Den Dekker, 67. 2-2 Seedorf, 76. 3-2 Verheydt, 80. 4-2 Verheydt

Scheidsrechter: Hensgens