PEC Zwolle 2 - 3 ADO Den Haag
  • Zaterdag 24 november 2018 18:30u
  • MAC³PARK stadion

ADO Den Haag heeft een zeer welkome overwinning bijgeschreven in de Eredivisie. In een zeer levendige wedstrijd werd PEC Zwolle, na een 2-1 achterstand, met 2-3 geklopt. Op basis van de verhoudingen, zeker in de tweede helft, was er ook maar weinig op de zeer smakelijke zege af te dingen.

Net als in de thuiswedstrijd tegen AZ opteerde Fons Groenendijk voor meerdere wijzigingen in zijn basisploeg. Aaron Meijers en Sheraldo Becker keerden terug van blessures, terwijl Melvyn Lorenzen en Erik Falkenburg het eveneens vanaf de start mochten laten zien en de volledig herstelde Danny Bakker zijn eerste basisplek sinds 18 augustus te pakken had. Elson Hooi was niet inzetbaar, wat juist wel weer gold voor Yuning Zhang. De Chinese spits begon nog wel op de bank, net als Tomas Necid, John Goossens en Bas Kuipers.

ADO Den Haag kende in Zwolle, andermaal, een valse start. Twee struikelblokken van de afgelopen maanden kwamen ook in het MAC³PARK Stadion terug: een vroege achterstand en een doelpunt tegen uit een standaardsituatie. Want terwijl beide ploegen nog niets gecreëerd hadden, kwam de thuisploeg in de zevende minuut op voorsprong. Thomas Lam kon uit een corner bij de tweede paal ongedekt, via de handen van Robert Zwinkels, binnen knikken: 1-0.

Een fikse tegenslag voor ADO Den Haag, maar het antwoord van de ploeg van Groenendijk liet niet lang op zich wachten. Becker was twee Zwollenaren na een kwartiertje spelen veel te snel af en werd neergehaald door Kenneth Paal, waardoor scheidsrechter Siemen Mulder gedecideerd naar de stip wees: penalty. El Khayati bleef koel en schoot, laag in de linkerhoek, raak: 1-1.

ADO Den Haag kon echter nog geen minuut van de gelijkmaker genieten. De bal lag er namelijk direct alweer in aan de andere kant. Na een lange trap van PEC-goalie Mickey van der Hart ontstond er een misverstand tussen Aaron Meijers en Zwinkels. De aanvoerder kopte de bal terug terwijl de doelman met forse passen uitkwam, waardoor het helemaal misging. Clint Leemans kon profiteren en tekende weer voor een Overijsselse voorsprong.

En dus moest ADO Den Haag opnieuw in de achtervolging. Met de sterk spelende Lorenzen als aanjager. Eerst zag de Duitse Oegandees na een fraaie slalom nog een schot geblokt worden door een Zwolse verdediger, maar daarna was het wel prijs. Na een subtiel balletje tussendoor wist Lorenzen El Khayati te bereiken. De spelmaker van ADO Den Haag nam de bal goed mee en drukte vervolgens fraai met links af in de verre hoek. Deze 2-2 was alweer de tiende goal van het seizoen voor El Khayati. Na het Haagse doelpunt moest Zwinkels nog tweemaal reddend optreden, voordat Mulder de tumultueuze eerste helft affloot.

Zo stormachtig als de eerste helft was, zo rustig begon het tweede bedrijf. Er waren wel wat speldenprikken aan beide kanten te noteren. Zo waagde Lorenzen tweemaal een poging, maar had Van der Hart daar weinig van te vrezen. Aan de andere kant dook Van Crooij op in de zestien, maar leverde de kopbal van deze aanvaller ook weinig gevaar op.

Bij het ingaan van de laatste twintig minuten ontstond bij ADO Den Haag steeds meer het besef dat er misschien wel drie punten te halen vielen in Zwolle. Toen was het team van Groenendijk ook meerdere malen zeer dreigend. El Khayati was met een hard schot dicht bij een hattrick, maar zag Van der Hart de bal knap uit de hoek slaan. De PEC-doelman stond even later op de goede plek bij een kopbal van dichtbij van Bakker, die veel ballen afpakte op het middenveld en zeer belangrijk was. Hij was de personificatie van de wilskracht die ADO Den Haag toonde.

Vlak na het ingaan van het Haags Kwartiertje debuteerde Zhang voor ADO Den Haag in de Eredivisie. De Chinese spits stond bijna meteen aan de basis van de 2-3, maar een inzet van Becker werd gepareerd door Van der Hart. Zhang was zelf vervolgens gevaarlijk uit een corner, maar miste net dat ene beetje geluk. Maar naarmate het einde dichterbij kwam, werd ADO Den Haag steeds gevaarlijker. Het werd daarom een perfect Haags Kwartiertje.

Lorenzen kreeg al een goede kans om de 2-3 aan te tekenen, maar Van der Hart redde katachtig met zijn voeten en leek daarom tot de grote plaaggeest van ADO Den Haag uit te groeien. Dat werd echter toch niet het geval, aangezien de doelman zich even later alsnog gewonnen moest geven. Dat gebeurde bij een kopbal van Nick Kuipers. De Limburgse verdediger knikte fraai binnen uit een voorzet van El Khayati, die de bal terugkreeg na een kort genomen corner met Meijers. De ontlading was enorm bij Kuipers, die op zijn knieën naar de cornervlag gleed en daarna bedolven werd onder teamgenoten.

Het was een mokerslag voor PEC Zwolle, dat niet langszij wist te komen. ADO Den Haag had zelfs nog meerdere kansen op de 2-4, maar Van der Hart deed zijn werk weer naar behoren en de goed ingevallen Zhang teisterde de paal met een schot vanuit de draai. Het feit dat de keeper van PEC Zwolle ondanks drie tegengoals bij de thuisploeg tot Man of the Match werd verkozen, zegt eigenlijk genoeg over de wedstrijd. Een knappe overwinning van ADO Den Haag, dat na afloop zelfs voor even weer op de negende plek stond in de Eredivisie. Volgende week zondag wacht het uitduel met Ajax voor de brigade van Groenendijk.

PEC Zwolle - ADO Den Haag   2-3 (2-2)

Scoreverloop: 7. Lam 1-0, 16. El Khayati (penalty) 1-1, 18. Leemans 2-1, 24. El Khayati 2-2, 83. N. Kuipers 2-3

Scheidsrechter: Siemen Mulder

Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart; Ehizibue, Lam (84. Lachman), Van den Berg, Paal; Leemans, Dekker (76. Scamacca), Hamer (59. Genreau); Namli, Van Duinen, Van Duinen.

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Troupée, N. Kuipers, Kanon, Meijers; Immers, El Khayati (90+3. Beugelsdijk), Bakker; Becker (87. Goppel), Falkenburg (78. Zhang), Lorenzen.

Auteur: Koen Jans
Fotografie: Soccrates Images