ADO Den Haag 1 - 1 AFC Ajax
  • Zondag 17 september 2017 14:30u
Voor het eerst sinds 30 november 2014 is het ADO Den Haag gelukt een punt tegen Ajax te pakken. Zondagmiddag kwam de ploeg van coach Fons Groenendijk terug van een 0-1 achterstand. Via een keiharde pegel van Bjørn Johnsen wist ADO Den Haag een punt uit het vuur te slepen: 1-1. In de slotfase moest Robert Zwinkels nog een aantal geweldige reddingen verrichten om dat ene punt veilig te stellen.
In de eerste tien minuten van de wedstrijd gebeurde er niet veel, buiten een blessure van Lex Immers, die zijn 150e competitieduel voor ADO Den Haag speelde. Na wat behandelingen kon hij gelukkig verder. Na twaalf minuten was daar dan de eerste kans. Op een schot van Klaas-Jan Huntelaar redde Zwinkels uitstekend.
De kans voor de Ajax-spits was de aanzet tot een sterke fase van de Amsterdammers, waarin ADO Den Haag achteruit werd gedrukt en een goal in de lucht hing. Zo kregen Amin Younes (twee keer) en Justin Kluivert mogelijkheden de score te openen, zonder succes. Slechts één keer dook ADO Den Haag gevaarlijk op voor het doel van André Onana. Nasser El Khayati kapte op zijn karakteristieke wijze een tegenstander uit. Zijn schot belandde in het zijnet.

In de 28e minuut was het raak voor Ajax. Hakim Ziyech sneed een vrije trap goed aan, en hij vond het hoofd van Joël Veltman. De verdediger knikte in de verre hoek de 0-1 binnen. Vier minuten later had Huntelaar de 0-2 op zijn schoen. Na een lange aanval over vele schijven zag de aanvaller zijn inzet een meter naast de paal verdwijnen. ADO Den Haag mocht van geluk spreken dat het met ‘slechts’ een 0-1 achterstand de kleedkamer opzocht.

ADO Den Haag kwam als een andere ploeg het veld op in de tweede helft. Het zette goed druk op Ajax, dat geen schim was van het team dat ADO Den Haag in het eerste bedrijf soms wegspeelde. In de 47e minuut had Danny Bakker de gelijkmaker kunnen maken, maar hij zag Onana redden. In de tegenaanval werd Ajax zowaar gevaarlijk met een lobje van Ziyech (over getikt) en een pegel op de lat van Frenkie de Jong.

Maar vanaf minuut 50 was het ADO Den Haag dat de klok sloeg. Kort na elkaar kreeg Johnsen twee aardige kansen. De beste was voor invaller en debutant Erik Falkenburg, die in de 66e minuut keihard op de lat schoot. Drie maal bleek scheepsrecht voor Johnsen. Een voorzet van Aaron Meijers kwam bij Sheraldo Becker terecht. Die gaf zelf weer voor op Johnsen die de bal in het dak van het doel joeg: 1-1.

Vlak na rust was Ricardo Kisha ingevallen voor Elson Hooi. Zijn entree in het Cars Jeans Stadion duurde niet lang, want hij moest er in de slotfase vanaf met een ernstige knieblessure. ADO Den Haag en de supporters leken daardoor enigszins aangeslagen. Lasse Schöne had Ajax weer op voorsprong kunnen zetten, maar hij vond de lat. In de laatste minuten toonde Zwinkels zich de held van ADO Den Haag. Hij redde op een inzet van Huntelaar en in blessuretijd hield hij zijn ploeg ook op de been bij enkele kolderieke situaties voor zijn doel. Na 94 minuten floot Bas Nijhuis af. Een keihard bevochten en verdiend punt.

Op dit moment staat ADO Den Haag met vier punten op een veertiende plek op de ranglijst van de Eredivisie. Er zijn vijf wedstrijden gespeeld. Het wordt voor ADO Den Haag een drukke week. Woensdag gaat het voor de KNVB Beker op bezoek bij landskampioen Feyenoord (aftrap 20.45 uur). Drie dagen later treffen de groen-gelen wederom een Rotterdamse tegenstander. Zaterdag 23 september is Sparta te gast in het Cars Jeans Stadion. Ook dan is de kick-off om 20.45 uur.