ADO Den Haag heeft zich zondagmiddag zo goed als veilig gespeeld! De Hagenaars vermorzelden in het eigen Kyocera Stadion FC Utrecht en behaalden de hoogste zege van het seizoen: 4-1.

Trainers noemen een rode kaart altijd het kantelpunt van een wedstrijd en FC Utrecht heeft laten zien dat zo’n cliché opgeld doet. Zelden is er een ploeg geweest die na een uitsluiting van een van haar spelers zo het hoofd liet hangen. Met een zelfvertrouwen dat ver onder het nulpunt zakte, lieten de Domstedelingen zich gewillig naar de slachtbank leiden. ADO Den Haag profiteerde er maximaal van door voor rust via Roland Alberg, Mike van Duinen en na de pauze via Mitchell Schet en Michiel Kramer naar een 4-1 zege uit te lopen. Dat de wedstrijd tegen FC Utrecht een beladen duel zou worden, was vooraf al bekend. Niet alleen is het de confrontatie tussen de derde en de vierde stad van Nederland, maar ook vochten beide teams nog om de nacompetitieplekken vaarwel te zeggen. Ook het onderlinge verschil van slechts een punt in het voordeel van de Utrechters was een garantie voor spektakel.

Al na drie minuten sloeg de vlam in de pan toen Danny Holla en Steve de Ridder tijdens een opstootje van scheidsrechter Bas Nijhuis een gele kaart kregen. Een prent met gevolgen want 22 minuten later zwaaide de arm van De Ridder naar achter tijdens een duel met Vito Wormgoor. Hiervoor kreeg de Belg van Nijhuis zijn tweede gele kaart.

De Hagenaars, die tot dat moment net als de bezoekers wat voorzichtig opereerden, roken vervolgens hun kans. In de 31e minuut hield Aaron Meijers een weggewaaide voorzet binnen. De links back ontdeed zich van Mark van der Maarel en legde de bal terug op Roland Alberg. De middenvelder, die in dit duel vooral tussen de linies speelde, schoot het speeltuig al inkomend vanaf de rand van het strafschopgebied achter doelman Robbin Ruiter: 1-0. De groen-gelen bleven zorgvuldig spelen, maar kregen wel meer kansen. Zo zag Michiel Kramer dat de Utrechtse doelman, na een voorzet van Dion Malone, een goede redding op zijn kopbal in huis had. Maar in de 42e minuut kwam toch de tweede Haagse treffer. Matthieu Delpierre dacht bij een lage voorzet van Meijers alle tijd te hebben, maar Kramer ontfutselde hem de bal. De spits legde het speeltuig terug op Mike van Duinen, die de bal in de verre hoek schoof: 2-0.

Na de pauze legden de bezoekers zich neer bij de situatie en had ADO Den Haag al snel het karwei kunnen afmaken. Maar Kramer was onzorgvuldig met de dieptepasses, zodat FC Utrecht tegen beter weten in nog hoop mocht koesteren. Uiteindelijk namen de Hagenaars in de zeventigste minuut via Schet afstand. Na een solo op links leek Van Duinen de bal te verspelen. Maar de aanvaller kon het speeltuig half vallend toch nog terugleggen waarna de rechtsbuiten binnenschoot: 3-0.uur.

Vijf minuten later redde Coutinho bij een corner en zette hij Meijers aan het werk. De linksback stoomde op en leverde een afgemeten voorzet op Kramer af. De spits maakte het buitenkansje beheerst af: 4-0. In de slotfase werden de Hagenaars iets slordiger, waardoor ex-ADO Den Haag-speler Jens Toornstra een korte corner in de verre hoek krulde: 4-1. Hij kreeg er zelfs van de Haagse aanhang applaus voor.

ADO Den Haag is door de zege naar de tiende plek geklommen. De Hagenaars kunnen niet meer zakken naar de zeventiende en achttiende plek, maar zijn nog niet helemaal officieel veilig. Volgende week zondag gaan de groengelen op bezoek bij Ajax. Het duel begint om 12.30 uur.