Het vrouwenelftal van ADO Den Haag heeft vrijdagavond een prestatie van formaat geleverd. In de finale van de KNVB Beker voor vrouwen werd FC Twente, dat dit seizoen in zowel de BeNe League Orange als de BeNe League A de beste was, na het nemen van strafschoppen verslagen. Na een 1-1 eindstand en een doelpuntloze verlenging werd het in Katwijk aan Zee 5-4 vanaf de elfmeterstip.

Overwinningen op Fortuna Sittard (0-7), SC Telstar (4-2) en PEC Zwolle (3-2) boden ADO Den Haag de kans om in de finale tegen FC Twente de KNVB Beker te prolongeren. Wel beloofde dat een helse taak te worden. FC Twente, dat zich op weg naar de Nederlandse eindstrijd wist te ontdoen van RKHVV (1-5), Ajax (1-1, winst na strafschoppen) en SC Heerenveen (2-6), kroonde zich zaterdag namelijk tot kampioen van de BeNe League A en ambieerde het plan om ook de beker te veroveren. Dat hoopten te roodhemden te bereiken op het terrein van Quick Boys op sportpark Nieuw Zuid aan de Laan van Nieuw Zuid in Katwijk, daar waar het in de eerste instantie nog de bedoeling was dat de bekerfinale in het Haagse Kyocera Stadion zou worden afgewerkt. ADO Den Haag sleepte vorig seizoen de dubbel in de wacht en was er alles aan gelegen om een Tukkers bekerfeestje te voorkomen. Het winnen van de KNVB Beker zou een bekroning zijn voor het harde werken in het seizoen 2012/’13, een seizoen waarin de club de gedeelde vierde plaats van de BeNe League A behaalde met een totaal van 21 punten uit veertien competitieduels. De ooievaars speelden dit seizoen de meeste officiële wedstrijden: competitie (28), KNVB Beker (vier), UEFA Women’s Champions League (twee) en Super Cup (één), meer dan FC Twente (32), Ajax (dertig) en PSV (29).

Extra knap zou het dus zijn om na het afwerken van een uiterst lange voetbaljaargang de KNVB Beker te veroveren. In aanloop naar de allerlaatste krachtmeting van het seizoen hadden ADO Den Haag en FC Twente reeds viermaal de degens gekruist, tweemaal in de BeNe League Orange en twee keer in de BeNe League A. De resultaten uit die ontmoetingen waren in het voordeel van de competitiewinnaar uit Enschede. ADO Den Haag won eenmaal (1-2) en speelde één keer gelijk (2-2). Daarentegen lukte het FC Twente om zowel binnen als buiten Enschede te zegevieren (1-5 en 2-1). Vanuit optimistisch oogpunt bekeken kon er van onderschatting aan Haagse zijde dus bepaald geen sprake zijn en dat bleek ook niet het geval. De jeugdige brigade van trainer/coach Sarina Wiegman deed immers niet onder van de nieuwe kampioen. Soms voerde FC Twente de boventoon, maar vooral na rust speelde ADO Den Haag een sterke partij. In de verlenging draaide de motor van de Haagse ladies wat stroever. Niet geheel onlogisch, gezien het lange verloop van de voetbaljaargang.

Beide clubs verkregen hun eerste mogelijkheid vanuit een hoekschop. In de negende minuut werd een corner van Sherida Spitse over het doel gekopt door FC Twente, terwijl twee minuten later een inzet van Lineth Beerensteyn buiten het doel werd gehouden. Na een klein half uur kreeg ADO Den Haag opnieuw een beste mogelijkheid om de score te openen. Helaas lukte het de groengele equipe niet om te profiteren van een misverstand van de club uit Enschede. Nadelig voor het zelfvertrouwen was de verkregen kans echter niet. Vooral Beerensteyn had het op haar heupen. Na een één-tweetje produceerde de 16-jarige spits een fraaie aanval, met een hoekschop als resultaat, en ook in de resterende periode tot de rust liet Beerensteyn de achterhoede van FC Twente meermaals haar hielen zien. Jammer genoeg lukte het ADO Den Haag toen niet om de brilstand te verwijderen.

Na de thee stelde Beerensteyn de verdediging van FC Twente wederom verscheidene malen op de proef. Een voorzet van de rappe vleugelaanvaller dwaalde net voorlangs het doel omdat er niemand in de doelmond aanwezig was om de bal tegen de touwen te werken. Die situatie deed zich in de tweede helft een aantal malen voor. Tien minuten na rust raasde een schot van Renate Jansen, die Félicienne Minnaar op het verkeerde been had gezet, net voorlangs het doel van keepster Sari van Veenendaal. Exact een kwartier na rust kon invaller Lisanne Grimberg net niet bij een voorzet van Kitty Susan. Het ontbrak ADO Den Haag aan efficiëntie, maar duidelijk was wel dat er wat te halen viel voor de afgetreden kampioen. FC Twente creëerde weinig mogelijkheden en had dat zelf ook door. Marlous Pieëte probeerde daarom om in de 61e minuut een strafschop te versieren. Arbiter Sjoukje de Jong weigerde echter om de Tukkers op een buitenkansje vanaf de stip te trakteren. Net als wel vaker dit seizoen vertolkte keepster Barbara Lorsheijd vrijdagavond een glansrol namens ADO Den Haag. Met een aantal sublieme reddingen hield zij de club uit de Residentie op de been. Een snoeihard ingeschoten vrije trap van Maayke Heuver belandde via Lorsheijd op de lat en niet veel later had ze eveneens een antwoord op een vrije schop van Spitse, die tot tweemaal toe de uiterste benedenhoek trachtte te vinden. Tevergeefs, want Lorsheijd leverde bovengemiddelde prestaties. Aan de andere kant van het veld bleef Beerensteyn voor gevaar zorgen, alleen was het zo dat de eindpass steeds niet bekwaam genoeg was. Een voorzet van Beerensteyn na een fraaie actie van Susan stierf zo in schoonheid. ADO Den Haag worstelde meer met zichzelf dan met FC Twente.

Nadat Grimberg in de 78e minuut een schietkans onbenut liet lukte het Beerensteyn uiteindelijk toch om de bevrijdende 1-0 op het scorebord te noteren. De flankspeler brak door in het centrum, legde de verdediging van FC Twente in de luren en passeerde vervolgens Van Veenendaal door het rechts binnen te knikken. In het daaropvolgende slotoffensief van FC Twente bleek ADO Den Haag echter niet in staat om een clean sheet te behalen. In de 82e minuut lukte het Lorsheijd nog wel om een vrije trap van Spitse vanaf de rechtervleugel uit haar doel te houden, maar vier minuten voor tijd was het Pieëte die profiteerde van een twijfelachtige situatie in de defensie van de Hofstedelingen: 1-1. In de verlenging bezocht de man met de hamer de speelsters van ADO Den Haag. De vermoeidheid sloeg toe en FC Twente probeerde door middel van de lange bal druk uit te oefenen op ADO Den Haag. Lorsheijd liet ons de benauwde situatie overleven door een hoekschop van FC Twente onder de lat weg te tikken en door redding te brengen op een inzet van Spitse. Tegenover de mogelijkheden van FC Twente stond een kans vanaf de linkervleugel van Mandy van Dijk, die de uitstekend spelende Beerensteyn had afgelost. Beerensteyn werd in de verlenging nog onterecht teruggefloten vanuit buitenspelpositie. Uiteindelijk bleek dat beide ploegen niet tot scoren zouden komen in de extra tijd. Na een duel van 126 minuten (inclusief blessuretijd) werd er afgefloten. Er moesten uiteindelijk strafschoppen aan te pas komen om een winnaar te bepalen. De penaltyserie verliep als volgt: Anouk Dekker (gered door Lorsheijd), Yvette van der Veen (1-0), Siri Worm (1-1), Lucienne Reichardt (2-1), Tessa Klein Braskamp (2-2), Marleen Joore (3-2), Maud Roetgering (3-3), Susan (4-3), Spitse (4-4), Sheila van den Bulk (5-4). Gezegd moet worden dat de ene penalty nog mooier was dan de ander. De allesbepalende strafschop van Van den Bulk zorgde voor vreugdetaferelen aan Haagse zijde. Het keurkorps van Wiegman kreeg zo loon naar werken na een slopend seizoen waarin ADO Den Haag op alle fronten meedeed. Eind goed al goed zegt men dan.