Titelprolongatie lijkt er niet meer in te zitten voor het vrouwenteam van ADO Den Haag. FC Twente kwam vrijdagavond op voorsprong in Zuid-Holland en gaf de verkregen marge niet meer uit handen: 1-5. Ook niet toen de bezoekers van het Kyocera Stadion met een vrouw minder kwamen te staan.

Alles of niets. Niets meer, niets minder. Het vrouwenteam van ADO Den Haag wist wat het te doen stond tegen FC Twente: winnen. Het pakken van de drie punten zou betekenen dat het gat met de Tukkers zou worden verkleind tot welgeteld één punt. Met een verliespartij zouden de dames hun eigen glazen ingooien voor het behalen van kwalificatie voor de UEFA Women’s Champions League. Het dichten van een gat van zeven punten in vier speelrondes is immers zo goed als onmogelijk.

Na een kleine vertraging – de vlaggen van de assistent-scheidsrechters waren zoek – kon om 19:42 uur worden afgetrapt voor de eerste helft van ADO Den Haag – FC Twente. Direct werd duidelijk dat FC Twente geen genoegen wilde nemen met een punt. Voorzetten vanaf de rechtervleugel werden in de eerste instantie gepareerd door de verdediging van ADO Den Haag. Echter gebeurde in de achtste minuut dan toch waar de Haagse vrouwen voor vreesden: FC Twente noteerde de 0-1. Barbara Lorsheijd pakte een voorzet niet klemvast en Ellen Jansen was er als de kippen bij om de bal in het lege doel te tikken. Een nadelige tussenstand voor ADO Den Haag, maar terecht was de 0-1 wel.

Nog geen vijf minuten later won Lorsheijd weer wat aan zelfvertrouwen door een kegelharde kopbal met een katachtige reflex uit het doel te houden. ADO Den Haag zelf was onzichtbaar. Vooral halverwege de eerste helft hing een margeverdubbeling van FC Twente meer in de lucht dan een gelijkmaker. Een kwartier na rust kwam de grootste kans na de 0-1 van de voet van de in het veld gekomen Tashira Renfurm, die de uitgevallen Shanice van de Sanden had afgelost namens FC Twente. Pas in de 32e minuut werd de eerste kans van ADO Den Haag een feit. Renate Jansen werd bediend in het strafschopgebied van de Tukkers en trachtte middels een lob Sari van Veenendaal te verschalken. Het boogballetje bleek helaas net iets te krachtig, waardoor de kans over het doel verdween. Jammer, want dat had zomaar de gelijkmaker kunnen zijn. Goed voor het zelfvertrouwen was het wel. ADO Den Haag werd sterker en plots moest FC Twente zich verdedigend opstellen.

Ruim vijf minuten voor de theepauze belandde een corner van Yvette van der Veen in één keer op de lat. Kort daarop beleefde de 19-jarige linksback een vervelend moment. Anouk Dekker haalde fors uit op de benen van Van der Veen, die kermend van de pijn naar de grond ging. Direct was duidelijk dat zij de competitiewedstrijd niet kon hervatten. Ze werd van het veld gedragen en een aantal minuten later vervangen voor Marleen Joore. Tussentijds waren de Tukkers met tien vrouw komen te staan. Siri Worm mocht vervroegd gaan douchen omdat zij een reuzenkans van Lineth Beerensteyn om zeep hielp. De vrije trap die werd gegeven werd door Jansen richting de kruising gekruld, maar Van Veenendaal stond goed op de letten. Kleine kansen van FC Twente beëindigden de eerste helft.

Het beginsignaal van de tweede helft was amper weggestorven of FC Twente kreeg een strafschop na een overtreding in de zestien. Sherida Spitse nam plaats achter de stip en schoot het leer onberispelijk hard tegen de touwen: 0-2. In de daaropvolgende periode creëerden beide clubs mogelijkheden. Jansen zocht de verre hoek namens ADO Den Haag, terwijl FC Twente gevaar stichtte uit corners. Helaas voor de groengelen was het FC Twente dat in de 63e minuut één van de pogingen wist te verzilveren. Ellen Jansen kwam hard in op Lorsheijd, die daardoor niet meer in staat was om de bal vast te houden. Het spel mocht verder, ondanks dat Lorsheijd erna verzorging nodig had.

Ook met tien vrouw was FC Twente de bovenliggende partij en in de 69e minuut resulteerde dat in de 0-4. Ellen Jansen kreeg de bal aangereikt en tikte binnen van een meter of drie. Exact in de minuut waarin het Haags Kwartiertje begon, kreeg Jansen van ADO Den Haag een penalty mee na een duw in haar rug. Sheila van den Bulk knalde het speeltuig vol overtuiging tegen het net: 1-4. Een Haagse opmars zou er echter niet meer komen. Sterker nog, het werd nog erger. Invaller Joore probeerde een hoge bal uit de doelmond weg te werpen door er een hoekschop van te maken, maar ze knalde de bal per ongeluk op volle kracht in het dak van het doel: 1-5. Dat kon er ook nog wel bij… ADO Den Haag krijgt over een week de kans om zich te revancheren voor de nederlaag tegen de roodhemden. De ooievaars bezoeken komende vrijdag (20:30 uur) het Belgische Lierse SK. Zeven dagen erna wacht om 19:30 uur het topduel met koploper Standard Luik in het Kyocera Stadion.