ADO Den Haag lijkt afgehaakt in de strijd om Europees voetbal. Door de vijfde achtereenvolgende nederlaag zijn de play-offs bijna uit het zicht. Tegen concurrent FC Groningen dolven de Hagenaars opnieuw het onderspit: 2-1.

Of het een bekerwedstrijd, een competitieduel of de finale om de play-offs betreft; de laatste jaren is het ADO Den Haag niet gelukt om na negentig minuten met een zege in de Euroborg te eindigen. Ook nu lukte het niet en zorgden twee identieke doelpunten al in de eerste helft voor een onoverbrugbare kloof. Beide keren kon Andraz Kirm vanwege onoplettendheid en desorganisatie vanaf rechts ongehinderd voorgeven waarna Género Zeefuik en David Texeira voor de 2-0 ruststand zorgden. In de tweede helft hadden de Hagenaars die achterstand kunnen ombuigen. Eerst liet invaller Charlton Vicento een grote kans liggen en na de rode kaart van Virgil van Dijk en een doelpunt van Kevin Jansen leek een punt haalbaar. Maar in de slotfase kreeg Jansen van scheidsrechter Tom van Sichem zijn tweede gele kaart, zodat FC Groningen orde op zaken kon stellen.

Met slechts drie punten verschil in het voordeel van de noorderlingen was het duel, zoals zo vaak voor de Hagenaars in de Euroborg, beslissend voor het seizoen. Bij winst zou de ploeg van Maurice Steijn, die overigens vanwege een schorsing op de tribune moest toekijken, nog meedoen om play-offplekken, bij verlies zou de Europees voetbaldroom min of meer in rook opgaan. Beide ploegen konden lange tijd in de eerste helft niet imponeren, al kreeg FC Groningen wel de beste kansen. Maar de eerste mogelijkheid was voor Mike van Duinen die na een scherpe pass van Rydell Poepon werd diepgestuurd. Vanuit een moeilijke hoek strandde het schot van de spits op doelman Marco Bizot.

Doelman Gino Coutinho redde daarna in de twintigste minuut knap bij een kans voor de vrijstaande Texeira. Een nuttige redding want het was Van Sichem ontgaan dat de Uruguyaan buitenspel stond. Toen Zeefuik eerst nog een schot voorlangs plaatste na een verdedigingsfoutje van Kenneth Omeruo, braken er vier minuten aan waarin FC Groningen het verschil maakte.

In de 38e minuut mocht Kirm de bal vanaf rechts voorgeven waarna Zeefuik hard binnenkopte: 1-0. Bij een tweede onoplettendheid in de Haagse defensie mocht Kirm opnieuw vanaf rechts de spitsen bedienen. Dit keer kopte Texeira de bal in de verre hoek: 2-0. ADO Den Haag, dat in de eerste helft maar moeizaam tot combinatievoetbal kwam, was in het tweede bedrijf gevaarlijker. Invaller Vicento, die Van Duinen wegens hamstringklachten afloste, kwam na een combinatie met Aaron Meijers alleen voor Bizot. Maar in plaats van de bal langs de doelman te plaatsen, wilde hij de gedekt staande Poepon aanspelen. Daardoor was het gevaar meteen geweken.

De Hagenaars kregen nieuwe hoop toen een tackle van Van Dijk op Dico Koppers met rood bestraft werd. Ruim 25 minuten hadden de groen-gelen nog de kans om iets aan de achterstand te doen. Dat lukte in de 75e minuut toen na een aanval via Vicento en Tjaronn Chery middenvelder Jansen de bal in het doel schoot: 2-1. De Hagenaars drongen vervolgens tot het laatst toe aan, maar Jansen hielp uiteindelijk de thuisploeg over het dode punt heen. De middenvelder kreeg vier minuten voor tijd een domme tweede gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding. In de resterende tijd kwam de Groningse zege niet in gevaar.

Het was voor FC Groningen de vierde zege op rij, terwijl ADO Den Haag juist de vijfde achtereenvolgende nederlaag incasseerde. Hierdoor kunnen de Hagenaars de play-offs voor Europees voetbal zo goed als vergeten. Zaterdag het thuisduel tegen degradatiekandidaat VVV-Venlo. Het duel tegen de Limburgers begint zaterdagavond om 19.45 uur in het Kyocera stadion.