In een zonnig, maar winderig Den Haag heeft het vrouwenteam van ADO Den Haag Ajax een flinke dreun uitgedeeld. Het werd 2-1 en daarmee hebben de Haagse vrouwen de aansluiting met koploper FC Twente behouden. Goed nieuws, zo vlak voor wederom een loodzware voetbalweek.

Echt veel tijd om bij te komen van de geflatteerde 1-4 nederlaag tegen Champions League-tegenstander FC Rossiyanka van afgelopen donderdag was er niet. De focus moest zondag alweer op Ajax, één van de nieuwkomers in de vrouwenafdeling. En de focus zat er direct op bij ADO Den Haag. Bij Ajax wat minder. Keepster Laura Du Ry maakte een onzekere indruk, zeker in de eerste tien minuten. Lineth Beerensteyn en Libby Guess reageerden helaas net niet alert genoeg toen de 20-jarige keepster van Ajax de bal te kort voor zich uitspeelde. Kort daarvoor stapte ze ook al ongelukkig over de bal heen. Guess sprintte zichzelf vervolgens voorbij in een één-op-één-situatie met Du Ry na een sluw balletje vanuit het middenrif. Ze kwam net een teenlengte tekort om de bezoekers van het Kyocera stadion in extase te brengen. In de twintigste minuut was het wel raak. Een vrije trap van Renate Jansen belandde voor de voeten van Kitty Susan, die al liggend de 1-0 in het hoekje wist te prikken. Een terecht verkregen voorsprong, want ADO Den Haag was tot aan dat moment heer en meester. Het combinatievoetbal van de ooievaars was bij vlagen van grote schoonheid. Opmerkelijk snel, aangezien de equipe van trainer/coach Sarina Wiegman behoorlijk wat mutaties heeft ondergaan tussen het huidige en het voorbije seizoen in. Knap werk van de technische staf van de Hagenaars.

In de 33e minuut liet Du Ry zich wederom van haar meest ongelukkige kant zien. Ze hinderde Beerensteyn in haar weg naar het doel van Ajax: penalty. Du Ry kwam nog goed weg met slechts een gele kaart, want Beerensteyn had de bal anders in het lege doel kunnen lopen. Noyola nam plaats achter de elfmeterstip, een buitenkansje op de marge te verdubbelen. Echter revancheerde Du Ry zich voor haar ongelukkig wedstrijdstart door de strafschop met haar vuisten uit het Ajax-doel te houden. Maar de teleurstelling aan Haagse zijde was slechts van korte duur, want nog geen twee minuten later belandde een voorzet van Yvette van der Veen bij wederom Teresa Noyola, die de bal door middel van een kruislingse kopbal schitterend langs de touwen liet razen: 2-0. Het schitterende doelpunt werd met luid gejuich ontvangen bij de Haagse aanhang. De schoonheid droop er van af. Naarmate de tijdelijke onderbreking dichterbij kwam, slopen de slordigheidjes erin bij ADO Den Haag. Barbara Lorsheijd moest enkele malen handelend optreden. Het tiental veldspeelsters van de club uit de Residentie kon echter leunen op de 21-jarige keepster. Ze hield haar doel keurig schoon. Ook vlak na rust, toen ze met een zweefduik reageerde op een afstandsschot van Mandy Versteegt.

In het eerste kwartier na rust hing de 2-1 meer in de lucht dan de 3-0. Ajax maakte optimaal gebruik van de ruimte tussen de linies van ADO Den Haag. Toch bleven de kansen schaars aan Amsterdamse zijde. Alleen Daphne Koster leek gevaarlijk te worden met een schot dat op het kantje af voorlangs ging. Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg ADO Den Haag ook weer wat kansen. Zo kon Guess de bal van afstand in een leeg doel werken toen ze de uitgekomen Du Ry had gepasseerd. De inzet van de Amerikaanse miste echter de kracht en de juiste richting om de genadeklap uit te delen. Invaller Bouchra Moudou leverde in de slotfase nog een uitgekiende voorzet, maar Jansen kon er net niet bij. Zo werd het derde ADO-doelpunt maar niet gemaakt en dat werd de thuisploeg nog bijna fataal. Eén minuut voor tijd schoot Linda Bakker de bal diagonaal in de bovenhoek na een steekbal vanuit het middenveld. Het werd zelfs nog bijna 2-2 toen de bal vanuit een hoekschop van Ajax voor het doel van ADO Den Haag belandde. Gelukkig overleefde ADO Den Haag het slotoffensief. Het bleef 2-1. Noyola werd uiteindelijk verkozen tot Woman of the Match. Terecht, want ze speelde erg goed. ADO Den Haag is lijstaanvoerder FC Twente tot op een punt genaderd. De groengelen hebben twaalf punten behaald uit de eerste vijf speelrondes. Ajax completeert de top-3 met negen punten. Daaronder bevinden zich PSV/FC Eindhoven (acht punten), PEC Zwolle (zes punten), SC Telstar (vier punten), SC Heerenveen (twee punten) en FC Utrecht (twee punten). ADO Den Haag wacht nu een loodzware week met de Champions League-return tegen FC Rossiyanka, die komende donderdag in Moskou wordt afgewerkt, en de BeNeLeague-topper tegen de grootste concurrent, FC Twente.