ADO Den Haag heeft de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen niet naar zich toe weten te trekken. Debutant PSV/FC Eindhoven legde de regerend dubbelhouder haar wil op: 0-3

Het Nederlandse vrouwenvoetbal is dit seizoen in een nieuw jasje gestoken, in de vorm van de BeNe League Orange. De nieuwe competitie bestaat uit acht Nederlandse en acht Belgische teams. De doelstelling van ADO Den Haag voor de eerste helft van het nieuwe seizoen is duidelijk: een top-4-klassering realiseren om zo de kampioenspoule van de BeNe League Oranje te bereiken. ADO Den Haag mocht op voorhand worden beschouwd als één van de favorieten voor het bereiken van de Nederlandse top-4. Immers kroonde de equipe van trainer/coach Sarina Wiegman zich vorig seizoen tot zowel landskampioen als bekerwinnaar van Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis van de club werd toen de dubbel behaald. Waar het seizoen van de mannen van ADO Den Haag al van start ging, daar was het vrijdag de beurt aan de vrouwen om de eerste competitiewedstrijd van de nieuwe voetbaljaargang op de mat te leggen. Dat deed het tegen debutant PSV/FC Eindhoven.

De eerste grote kans van het duel kwam op naam van Danielle van de Donk (PSV/FC Eindhoven). Een listig steekballetje leek zij tot de 0-1 te promoveren, maar dankzij een uitstekende reflex van keepster Barbara Lorsheijd werd de bal op enigszins fortuinlijke wijze buiten het doel gehouden. ADO Den Haag ontwikkelde weinig kansen in de beginperiode. Wel vond er een discutabel moment plaats in het strafschopgebied van PSV/FC Eindhoven. Brittany Persaud werd gehinderd in de zestienmeter en diverse ADO-fans dachten direct aan een strafschop. Echter zagen zij tot hun teleurstelling dat het spel niet werd stilgelegd. Marjolijn van de Bighelaar, deze zomer overgestapt van ADO Den Haag naar PSV, stelde Lorsheijd vervolgens op proef met twee venijnige schoten, eenmaal vanaf de rechterflank en één keer in de één-op-één-situatie. Gescoord werd er op dat moment nog niet door PSV/FC Eindhoven. Op slag van rust was dat wel het geval. Van den Boogaard wist met een uitgekiende lob de complete verdediging van ADO Den Haag te verrassen: 0-1. Tussentijds hadden de bezoekers ook nog tot tweemaal toe de lat geraakt. Enige doelgevaar aan Haagse zijde was tot dat moment een hoekschop van Renate Jansen. Haar corner belandde in één keer op het houtwerk.

PSV was heer en meester, ADO Den Haag werd veelal teruggedrongen. Zo kon het spel van het eerste bedrijf worden omschreven. De tweede helft nam geen andere wending aan. Al binnen tien minuten stond het 0-3. Van den Bighelaar dompelde haar oud-werkgever in rouw met respectievelijk een intikkertje bij de tweede paal na een voorzet vanaf de linkervleugel en een diagonale schuiver. De krachtmeting had toen weinig meer om het lijf. ADO Den Haag probeerde nog wel aan te zetten, maar strandde meerdere malen in de Noord-Brabantse defensie. PSV/FC Eindhoven loerde op de counter en werd nog een paar keer gevaarlijk, onder meer via Van de Donk. Het was aan Lorsheijd te danken dat de marge toen niet werd verruimd. Van de Donk zou later ook nog een schitterende omhaal tentoonstellen. Wel dwarrelde de acrobatische doelpoging een meter over het Haagse doel. Tegen het eerder vertoonde spelbeeld in kreeg ADO Den Haag nog wel een aantal dotten van kansen, onder andere via Teresa Noyola en invaller Roxanne Koopman. Het was helaas zo’n avond waarop niets lukte. Bovendien begon het in de laatste minuten ook te regenen. Dat kon er ook nog wel bij...

Valt de nederlaag te wijten aan het feit dat verscheidene belangrijke pionnen ADO Den Haag hebben verlaten of heeft het te maken met een gebrek aan automatismen in de Haagse formatie? De toekomst zal het uitwijzen. Vrijdag volgt speelronde twee. Dan bezoekt ADO Den Haag SC Telstar.