Net als de eerste uitwedstrijd is ook het eerste thuisduel van dit seizoen voor ADO Den Haag in een 2-2 gelijkspel geëindigd. De Hagenaars leken in de slotfase een achterstand nog in een voorsprong om te buigen, maar het bleef tegen RKC Waalwijk bij een puntendeling.

In het snikhete stadion had het duel lange tijd weinig om het lijf. Hoogtepunten waren er niet veel, maar uiteindelijk zat het venijn in de staart. Via twee vrije trappen in blessuretijd kreeg Danny Holla de kans om zijn ploeg de eerste overwinning te bezorgen. De eerste ging via de onderkant lat in het doel, de tweede verdween via de binnenkant van de paal juist uit het doel. Een paar centimeter naar rechts en de eerste seizoenszege zou een feit zijn. In werkelijkheid zou ADO Den Haag daarmee eerlijkheidshalve meer gekregen hebben dan het verdiende. RKC Waalwijk, dat vorige week verrassend van PSV won, had in deze wedstrijd de betere kansen. Vooral via spits Teddy Chevalier had het duel heel anders kunnen aflopen. De snelle Fransman klopte regelmatig de Haagse verdediging, had een aantal kansen, maar bleef op twee doelpunten steken.

Ook hadden de Hagenaars het geluk dat scheidsrechter Jeroen Sanders, die in de tweede helft RKC-rechtsback Sigourney Bandjar van het veld stuurde, zijn eigen beslissing om een strafschop tegen ADO Den Haag te geven, herzag. Het duurde lang voordat ADO Den Haag onder deze tropische temperaturen op stoom kwam. RKC had in het eerste kwartier het betere van het spel en werd gevaarlijk dankzij spits Teddy Chevalier. De Fransman profiteerde twee keer van een fout van middenvelder Kevin Jansen. De eerste keer kon doelman Gino Coutinho nog redding brengen, maar de tweede kans mondde uit in een doelpunt. Bediend door Robert Braber, die na de fout van Jansen door Florian Jozefzoon was diep gestuurd, had de ex-speler van Zulte Waregem in de dertiende minuut geen moeite om de bal in het lege doel te schuiven: 0-1. Die tegengoal schudde de thuisploeg wakker, want vijf minuten later lag de gelijkmaker in het net. RKC-doelman Jeroen Zoet ging onder een vrije trap van Holla door en Braber kon opruimen. Maar ADO Den Haag bracht de bal terug in het strafschopgebied waarna Vito Wormgoor doorkopte. Henrico Drost deed een tweede poging namens de Brabanders om de bal weg te werken, maar kwam niet verder dan Wormgoor. De verdediger haalde vanaf twintig meter verwoestend uit: 1-1.

Halverwege de eerste helft waren de Hagenaars opnieuw niet bij de les. En wat volgde was het meest curieuze moment van de middag. Na een drinkpauze ging Chevalier de diepte in en de Fransman legde de bal breed op Jozefzoon. Aaron Meijers verdedigde aan de verkeerde kant en kwam in botsing met de aanvaller. Scheidsrechter Jeroen Sanders wees vervolgens naar de strafschopstip en gaf de ex-RKC’er een gele kaart. Maar na overleg met de assistent-scheidsrechter draaide Sanders zijn beslissing terug, vond dat Jozefzoon de eerste overtreding beging en beloonde de thuisploeg met een vrije trap. De gele kaart voor Meijers werd ingetrokken. Deze beslissing zorgde er niet voor dat ADO Den Haag beter in de wedstrijd kwam. Wel kreeg Mike van Duinen nog een goede kans. De aanvaller controleerde een pass van Jens Toornstra met de borst en schoot uit de draai. Dit keer plaatste de weifelende Zoet zijn handen wel goed tegen de bal. De Waalwijkers voelden dat ze niet kansloos in het Kyocera stadion waren en Chevalier kreeg vlak voor rust zijn derde grote kans. Geheel vrijstaand kopte hij een voorzet van Braber over het doel. Het tweede bedrijf kende een gezapig verloop, al schoot Chevalier nog een keer gevaarlijk voorlangs. Maar het duel kreeg nieuw elan toen Sigourney Bandjar een overtreding op invaller Charlton Vicento maakte. Scheidsrechter Sanders bestrafte de actie met een tweede gele kaart voor de RKC-rechtsback.

Trainer Maurice Steijn bracht met Stanley Elbers een extra aanvaller om een doelpunt te forceren. Maar de groen-gelen speelden de overtalsituatie niet goed uit en konden nauwelijks kansen creëren. En net toen iedereen zich met een gelijkspel verzoend had, stond de wedstrijd op zijn kop. Met tien man kwamen de gasten in de 89e minuut op voorsprong. Cuco Martina gaf een crosspass vanaf rechts. In plaats van de bal weg te werken, kopte Wormgoor de bal naar de strafschopstip. Chevalier reageerde het snelst en schoof de bal onder de uitlopende Gino Coutinho in het doel: 1-2.

Figuurlijk gezien leek de zon voor ADO Den Haag onder te gaan, maar op dat moment stond aanvoerder Holla op. In de 92e minuut gaf hij een vervolg aan de serie mooie ADO-doelpunten, die tegen Vitesse begonnen was. Zijn vrije trap ging via de onderkant van de lat achter Zoet: 2-2. Drie minuten later mocht Holla opnieuw aanleggen, maar dit keer stond de paal zijn derde treffer in Haagse dienst in de weg.

ADO Den Haag heeft nu twee punten uit de eerste twee duels. Volgende week zaterdag gaat het tegen VVV op zoek naar zijn eerste overwinning. De aanvang van dat duel in een waarschijnlijk minder warme De Koel is 19.45 uur.