De ongeslagen status van ADO Den Haag in de Eredivisie Vrouwen is nog altijd onbeschadigd. Na de 0-8 recordoverwinning op FC Zwolle en de puntendeling met SC Telstar (2-2) werd het SC Heerenveen van Peter Meindertsma vrijdag zonder maximale inzet aan de zegekar gebonden: 1-4.

Al in de eerste periode van de wedstrijd zag Sarina Wiegman de vrouwen van ADO Den Haag spelen zoals zij dat graag wil: vol lef en bravoure. Lisanne Grimberg draaide in de zevende minuut naar binnen en haalde met haar linker snoeihard uit, maar keepster Roxanne van der Berg bracht redding op haar inzet. Ook Eshly Bakker en Renate Jansen wisten de 19-jarige blondine in het eerste kwartier niet te verschalken. Ondanks de 0-0 tussenstand was ADO Den Haag op dat moment wel de bovenliggende partij. Geheel tegen de verhouding in kwam ADO Den Haags eerste sparringpartner van de maand oktober in de veertiende minuut op voorsprong. Nangila van Eyck nam het initiatief en strafte een missertje van de Haagse verdediging middels een prachtige schuiver feilloos af. Daarna ontspon zich op Sportpark Skoatterwâld een boeiend schouwspel. Het gretig ogende ADO Den Haag schakelde een tandje bij en liet Heerenveen slechts drie minuten genieten van de nipte voorsprong. Bakker knalde op aangeven van Jansen keihard raak bij de tweede paal: 1-1. Heerenveen, dat gedurende de eerste helft steeds vaker de lange bal begon te hanteren, verscheen vervolgens nog wel diverse malen voor het doel van Barbara Lorsheijd, maar verder dan wat speldenprikjes kwamen de Friezinnen niet. Dit in tegenstelling tot de vrouwelijke tegenstanders uit de Residentie, die in de dertigste minuut een uitgelezen mogelijkheid tot doelpunt wisten te promoveren. Tessel Middag was daar verantwoordelijk voor. Van der Berg wist de snoeiharde poging van de 18-jarige middenveldster nog wel met haar vuisten te raken, maar het schot bleek zo hard dat er geen redding meer mogelijk was. De bal rolde zachtjes tegen de touwen: 1-2.

Daarna werd het jaagspel van de club achter de duinen almaar feller. ADO Den Haag bleef aandringen, Heerenveen liet met zich spelen. De defensie van de Friezen bleef hangen, terwijl de voorhoede iets te ver naar voren speelde. Daardoor ontstond er ruimte op het middenveld voor de Hagenaars. Met name de omschakeling van ADO Den Haag was levensgevaarlijk. Jill Wilmot zag in de 36ste minuut haar lob naast het Heerenveen-doel belanden. Haar poging bleek echter niet het laatste wapenfeit van de aantrekkelijke eerste helft. Die was namelijk afkomstig van Grimberg, die ontsnapte aan haar bewakers en met een uitgekiende lob in de uiterste hoek Van der Berg wist te verschalken: 1-3. Na de tijdelijke onderbreking was het wederom ADO Den Haag dat de klok sloeg. De vrouwen van Wiegman creëerden legio kansen, maar speelden te gezapig om naar een monsterscore uit te lopen. Grimberg en Jansen werden in de gelegenheid gesteld om de 1-3 tussenstand op te voeren en ook de door Wilmot in stelling gebrachte Bakker, die geheel vrijstaand tegen keepster Van der Berg aanschoot, ontwikkelde nog een dot van een kans. De 1-4 verscheen pas acht minuten voor het einde op het scorebord. Een schot van Sheila van den Bulk belandde panklaar in de loop van Bakker, die wel raad wist met het buitenkansje en doeltreffend afrondde. In het restant van de ontmoeting zette Heerenveen, dat zelfs in één minuut drie hoekschoppen mocht nemen, nog wel aan, maar mede dankzij uitstekend keeperswerk van Lorsheijd werd niet meer gescoord. De competitiewedstrijd in speelronde 4 ging uit als een nachtkaars. De eerstvolgende competitiewedstrijd van de dames van ADO Den Haag staat voor vrijdag 14 oktober op het programma. Landskampioen FC Twente is dan in het Kyocera Stadion de opponent. Ook FC Utrecht (thuis, 4 november), VVV-Venlo (uit, 11 november), FC Zwolle (thuis, 2 december) en SC Telstar (uit, 9 december) stuiten in 2011 nog op de nummer twee van de voorbije drie voetbaljaargangen.