ADO Den Haag beleefde een zware avond, zowel in de eigen stad waar de uitzending van de wedstrijd helaas nergens te volgen bleek, als in het Cypriotische Nicosia waar de ploeg te maken kreeg met zware Europese omstandigheden.

Voorafgaand aan de problemen met de internet live streams waarop de wedstrijd te zien zou zijn, kreeg de ploeg van Maurice Steijn te maken met ouderwetse intimidatie. Omonia Nicosia had duidelijk vaker met dit bijltje gehakt, want ze wisten alle registers open te trekken om onze ploeg niet lekker in hun spel te laten komen. Sprinklers die steeds vervelend onderbraken, aanhang van de staf die keurig kaarten hadden gekocht maar geweigerd werden, Nederlandse fotografen die er niet in mochten, de spelersescorte die niet door mocht gaan en als klap op de vuurpijl het tegenhouden van de uitzending van het duel in Nederland. En ook de extreme warmte werkte niet in ons voordeel natuurlijk. Ook dit soort dingen horen nu eenmaal bij Europese ontmoetingen en willen we alleen nog maar vaker meemaken.

Net voor de wedstrijd kwam er nog een telefoontje binnen bij Eredivisie Live. Als er meteen geld overgemaakt zou worden, konden ze alsnog het duel uitzenden in Nederland. Maar bij een test van de satelliet bleek deze helemaal niet geschikt voor een langdurige uitzending, binnen een paar seconden viel de verbinding weg en kwam nooit meer tot stand. Technisch gezien waren ze in Nicosia niet voorbereid om dit goed voor elkaar te krijgen. Tot grote frustratie van iedereen die het Europese avontuur van ADO Den Haag wilde volgen. Wat wel gezegd mag worden is hoeveel tijd Eredivisie Live gestoken heeft in ons duel, dagenlang werd er onderhandeld, tot de laatste seconden voor de wedstrijd, maar zelfs al hun inspanningen konden niets forceren helaas.

Eenmaal gestart met de wedstrijd kreeg onze ploeg meteen een aardige storm te verduren, Omonia Nicosia liet er geen gras over groeien en ging vol ten aanval. Maar na dit twintig minuten door te zijn gekomen, begon ADO Den Haag meer en meer de bal te claimen en leek het erop dat de ploeg meer haar rug kon gaan rechten. Tegen de veertigste minuut was er echter de pech van een penalty voor Omonia, waardoor de thuisploeg een groot voordeel kreeg. In de tweede helft was Gino Coutinho ongelukkig bij een bal die hij wilde klemmen, waardoor Omonia kon scoren en ruim tien minuten voor tijd kwam daar nog een afstandsschot bij, 3-0.

Het zeer gewilde uitdoelpunt viel dus helaas niet, waardoor de opgave thuis zwaar wordt. Maar goed, terugdenkend aan onze wedstrijden tegen FC Groningen in de play-offs weet iedereen dat niets onmogelijk is. Dus kom onze jongens steunen volgende week donderdag, 4 augustus, en schreeuw ze naar hun maximale kunnen. Wie weet wat er dan nog allemaal mogelijk is, het kan in Nicosia indrukwekkend zijn qua atmosfeer, maar dat kan het in Den Haag zeker ook! Met dank aan Glenn Duijzer.