Het parkeerterrein voor het ADO Den Haag Stadion is nog nooit zo druk, gezellig en levendig geweest dan tijdens de meest recente editie van de ADO Den Haag Familiedag. Alle aanhangers van de club maakten er samen een geweldige dag van.

Een treintje, quads om op te rijden, een levensgroot tafelvoetbalspel, dit is nog maar een gedeelte van het entertainment van de Familiedag. En wat bleek rond elf uur ’s morgens al? Veel ouders kwamen het eerste uur de springkussens bij de ingang niet voorbij, want hun kinderen waren daar al direct druk mee.

Na wat rondkijken bij alle stands, verzamelden honderden supporters zich recht voor het hoofdgebouw. Het gezellige terras en de live-muziek van Den Haag FM creëerden bijna een strandsfeertje. Terwijl veel kinderen bij de spelersingang stonden te wachten op hun helden, luisterden hun ouders mee naar de geluidsfragmenten van de promotiewedstrijd van afgelopen seizoen. Bij iedereen stond deze gebeurtenis nog zo helder voor de geest dat het kippenvel hoog stond en er wederom gejuicht werd. ‘Campione’ werd weer vol overgave gezongen. Waar de spelers verschijnen ontstaan drommen mensen. Handtekeningen, foto’s, gewoon een handje schudden of een praatje maken, alles kan vandaag. Veel ouders leggen een speler met één van hun kinderen vast, maar een aantal vaders zou waarschijnlijk liever zelf bij die speler gaan staan. Een enkeling gooit alle schroom overboord en neemt plaats naast een speler. Of zelfs naast Storky, de mascotte van de club die de hele dag rondloopt. Op het Heldenplein is het vrouwenteam van ADO ’s middags druk met voetvolleyen. Er wordt geconcentreerd gekeken, maar zodra de dames het veld verlaten willen de meesten hun eigen kunsten laten zien. Tijdens de gehele dag zie je trouwens overal wel een balletje rollen. Wie weet heeft een talentje voor over tien jaar nu al op het Heldenplein gestaan.

De wedstrijden van het Lacrosseteam en de American Footballspelers trekken ook veel bekijks. Vooral doordat ze hun wedstrijden met veel humor en flair tonen aan de mensen. Terwijl de artiesten los gaan op het podium, gaan zij lekker door met hun spelletje duwen en trekken. Het speciaal aangelegde grasveld ligt er nog redelijk bij ook, ondanks het onweersgeweld van een nacht eerder.

In het levensgrote tafelvoetbalspel somt een klein blond mannetje de gehele opstelling van ADO Den Haag op. Wie zijn vriendjes voorstellen maakt hem niet zo veel uit, maar hij is Lex Immers, daar is hij erg duidelijk in. Als de selectiespelers plaatsnemen achter een ellenlange tafel om handtekeningen uit te delen, gaan veel supporters op zoek naar een handtekening van die ene speler die ze op het plein nog niet tegen waren gekomen. “Alleen Teixeira, dat is die, en Rankovic heb ik nog niet”, wijst een jongetje in ADO-shirt naar zijn vriendje.

Tegelijkertijd, een fan moet tijdens deze dag nog best lastige beslissingen nemen, speelt Oud ADO Den Haag tegen een artiestenelftal. Edwin Grünholz valt als vanouds op met heerlijke acties. Kok Pierre Wind kijkt met regelmaat uitpuffend op de grond toe wat zijn tegenstander allemaal doet. Het sterrenteam legt het, logisch bijna, af tegen de oud-profs, maar dat maakt het duel niet minder leuk om naar te kijken. De presentatie van de spelers wordt een waar spektakel. Iedereen is vanaf het plein naar het stadion gegaan en zit klaar voor vuurwerk. En dat wordt het ook, letterlijk en figuurlijk. De spelers die zijn gebleven komen één voor één het veld op, wachtend op hun nieuwe collega’s. Die worden, inclusief nieuwe trainer André Wetzel, in twee Hummers het veld opgereden. En elke speler wordt begeleid door siervuurwerk bij zijn entree. ADO Den Haag Vrouwen wordt ook voorgesteld aan het publiek, terwijl de heren omkleden voor hun demonstratietraining. Samen gaan beide teams, met de cheerleaders die de hele presentatie nog meer swung gaven, nog even op de foto en dan moet er getraind worden. Wetzel houdt het rustig voor zijn jongens, want een dag later staat de wedstrijd tegen Real Sociedad op het programma, maar legt wel precies uit wat hij wil trainen met een bepaalde oefening. Routines kweken, daar komt vooral veel op neer. Tegen half zes loopt de gehele dag toch echt op zijn eind en kan er maar één conclusie zijn: de spelers, speelsters én de fans, jong en oud, hebben de perfecte opwarming gekregen voor het nieuwe seizoen.