De beloften van ADO Den Haag hebben maandagavond met 2-2 gelijkgespeeld tegen Jong Sparta Rotterdam. Het team van coach Winand van Loon mocht meer dan tevreden zijn met het punt. Sparta was vooral in de tweede helft de betere ploeg en kreeg, zeker na de rode kaart van Lorenzo Piqué in de 62e minuut, legio kansen om drie punten mee te nemen naar Rotterdam. De rood-witten slaagden er niet in die kansen te verzilveren en bleven zodoende ook op één punt steken.

Door Joey Gardien

De wedstrijd werd dit keer niet gespeeld in het eigen Kyocera Stadion, maar op Sportpark Westvliet, het terrein van voetbalclub Wilhelmus. Dit was noodzakelijk, gezien de niet al te beste staat van de grasmat in het stadion. Ook de resterende thuisduels in de beloftencompetitie zullen op Sportpark Westvliet worden afgewerkt.

Sparta begon stormachtig aan het duel. Direct na het beginsignaal zette de ploeg van coach Geert Meijer goed druk en daar bezweek Christian Kum bijna onder in de tweede minuut. De verdediger speelde de bal te kort terug op keeper Tom Boks. Laatstgenoemde kreeg nog net een voetje tegen de bal voordat Michiel van de Berg kon afronden. De afvallende bal werd nog hoog over geschoten door Vinicius Bongaertz.

ADO Den Haag was nog geen een keer echt dreigend geweest, toen het in de negende minuut uit het niets een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de 1-0 te maken. Raily Ignacio werd door Ivan Almeida neergelegd in het zestienmetergebied. Scheidrechter Martin van den Kerkhof wees resoluut naar de stip. De toegekende penalty werd eenvoudig benut door Aleksandar Rankovic.

Na de 1-0 werd het een gelijkopgaande wedstrijd. ADO Den Haag had wel ietsje meer balbezit, maar deed hier niet veel spectaculairs mee. Een fout van Sparta moest de volgende grote kans inleiden voor de Haagse ploeg. De Rotterdammers verloren de bal halverwege de eigen helft. Ignacio ging daarna met de bal aan de haal. Na een lange rush op rechts omspeelde de aanvaller Marcelino van der Leeuw. Hij kon vervolgens alleen toekijken hoe Ignacio prachtig afrondde met buitenkant rechts in de lange hoek: 2-0.

Sparta drong iets meer aan na de verdubbelde achterstand. De Rotterdammers werden vooral gevaarlijk via de zijkanten. De ADO Den Haag-verdediging had veel moeite met het verwerken van de goede voorzetten. Zo ook in de 27e minuut toen Donovan Slijngaard een afgeslagen voorzet voor de voeten kreeg. De linksback schoot de bal een metertje naast.

ADO Den Haag kreeg ook nog goede kansen via Roderick Gielisse en Rankovic, maar toch maakte Sparta de aansluitingtreffer na 33 minuten. Een indraaiende vrije trap van links, die genomen werd door Lucas van Oeveren, kwam terecht op het hoofd van spits Van den Berg. Hij leek de bal te verlengen, maar zag tot zijn vreugde en eigenlijk ook verbazing dat zijn kopbal tegen de touwen ging: 2-1.

Sparta bleef in de rest van de eerste helft de bovenliggende partij. Het leverde nog een grote kans op voor Mohamed Madmar uit een voorzet van Van Oeveren. Het schot van Madmar ging maar een halve meter naast.

Al heel snel in de tweede helft werd het gelijk. Van Oeveren ging op rechts een ‘een-tweetje’ aan met Michel van Gastel op de rand van de zestien. De nummer 7 kwam daarna vrij voor Boks en schoot in de korte hoek de 2-2 binnen.

De formatie uit de Maasstad wilde meer en ging op zoek naar de volle winst. Het werd eerst alleen nog gevaarlijk via afstandschoten. In de 59e minuut kwam er een echte uitgespeelde kans op 2-3. Maar een voorzet van Madmar vanaf rechts werd wonderbaarlijk gemist door Van Oeveren bij de tweede paal.

Nadat invaller Piqué in de 62e minuut zijn tweede gele kaart kreeg, wegens het neerhalen van een doorgebroken speler, was het alle hens aan dek voor ADO Den Haag. Van Loon besloot dan ook om een verdediger in het veld te zetten (Joël Tillema) in plaats van aanvaller Giorgio Achterberg. Sparta bleef echter gevaarlijk via onder meer pogingen van Van Gastel en Van den Berg. De bal wilde er maar niet in voor de Rotterdammers. In de laatste tien minuten leek de brandstof enigszins op bij Sparta, want ADO Den Haag kwam zo af en toe weer tevoorschijn voor het vijandelijke doel. Het kwam alleen nooit tot een serieuze kans, afgezien van een slap schot van Tillema vlak voor het eindsignaal. Zo bleef het 2-2 op Sportpark Westvliet. Een ‘gewonnen’ punt voor ADO Den Haag en wellicht ‘verloren’ punten voor Sparta.

Jong ADO Den Haag – Jong Sparta Rotterdam 2–2 (2-1)
Scoreverloop: 9. Rankovic 1-0 (pen), 22. Ignacio 2-0, 33. Van den Berg 2-1, 47. Van Oeveren 2-2
Locatie: Sportpark Westvliet
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Gele kaarten: Ali, Van der Dussen en Piqué (allen ADO Den Haag)