Na zes wedstrijden zonder overwinning heeft Jong ADO Den Haag weer eens de volle buit binnengehaald in de beloftencompetitie. In Nijmegen was de ploeg van coach Winand van Loon met 1-2 te sterk voor Jong NEC. De Hagenaars waren gedurende 75 minuten de betere partij op sportcomplex De Eendracht en kwamen in die tijd ook op voorsprong. Daarna begon NEC va-banque te spelen en kwam het nog op 1-2. Ondanks een hectische blessuretijd, waarin NEC bijna constant voor het ADO Den Haag-doel te vinden was, bleven de groen-gelen op de been en gingen met drie punten mee naar Den Haag.

Door Joey Gardien

De eerste helft was qua spelbeeld gelijkopgaand, maar ADO Den Haag kreeg de beste kansen. De eerste al na zeven minuten. Uit een dieptepass van Christian Supusepa omspeelde Kevin Visser NEC-doelman Gabor Babos. De middenvelder legde de bal terug op de ingekomen Giorgio Achterberg. Zijn schot was wat aan de zachte kant en kon daarom nog op de lijn worden gegewerkt.

Charlton Vicento kreeg een paar minuten later ook een goede kans. De linksbuiten kwam dit keer vanaf rechts het zestienmetergebied inlopen. Zijn diagonale schot werd knap gepareerd door Babos. Diezelfde keeper kreeg even later een doeltrap niet diep genoeg in het veld. Achterberg pikte de bal op en schoot over Babos heen, die iets te ver voor zijn doel stond. De knal van de ADO Den Haag-speler verdween net naast de paal.

Vicento kreeg vlak voor rust nog een goede mogelijkheid in de schoot geworpen toen Babos de bal losliet na een voorzet. De Zoetermeerder zag zijn inzet naast vliegen.

NEC was in de eerste helft wel vaak dreigend via rechtsback Damyano Grootvaan, maar nooit echt gevaarlijk. Behalve in de 37e minuut toen Cayfano Latupeirissa over schoot op aangeven van Rick ten Voorde.

Tien minuten na rust viel de eerste goal voor ADO Den Haag. Na een lange aanval kwam de bal op de ‘rand zestien’ bij Roderick Gielisse terecht. Die gaf een hoge bal op spits Jordy Brouwer, die vervolgens teruglegde op Vicento. Via de linkervoet van de aanvaller ging de bal tegen de touwen.

ADO Den Haag bleef goed controlerend spelen na de 0-1. Tot de 75e minuut was er eigenlijk niks aan de hand voor de formatie van Van Loon. Toen kreeg Ten Voorde een grote kans namens NEC. Hij mocht helemaal alleen op ADO Den Haag-keeper Robert Zwinkels aflopen. Beiden bleven lang wachten en Zwinkels lang genoeg, want hij pakte de inzet van de spits op uitstekende wijze.

Het bleek voor NEC het sein en een schepje bovenop te doen. Dat resulteerde, met 85 minuten op de klok, nog in een goede kans voor Latupeirissa. Zijn inzet zeilde echter voorlangs. Toch leek ADO Den Haag het duel op slot te gooien, omdat Brouwer drie minuten voor tijd een voorzet van Supusepa raak kopte. Toen ging NEC helemaal alles of niets spelen. Zelfs keeper Babos kwam nog twee keer naar voren. Het leverde nog wat hachelijke momenten op voor het doel van Zwinkels, maar het zou niet meer tot de gelijkmaker leiden.

Van Loon was uiteraard tevreden met de winst in zijn tweede wedstrijd als hoofdcoach: “Ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen FC Groningen hebben we vandaag zeker een betere wedstrijd gespeeld. We controleerden vrijwel de hele wedstrijd. Alleen in het laatste kwartier niet. Dan gaat NEC vol op de aanval spelen en komen we bijna nog in de problemen. Gelukkig hebben we dat goed doorstaan.” Waar Jong ADO Den Haag tegen FC Groningen verdedigend nog wat steekjes liet vallen, was dat tegen NEC niet het geval. “Dat kwam onder meer door het goede spel van Pascal Bosschaart”, aldus Van Loon. “Die nam het hele team op sleeptouw. Ook Kevin Visser speelde uitstekend vandaag. Maar ook de andere jongens leverden een goede bijdrage aan de overwinning.”

ADO Den Haag stijgt door de overwinning één plekje naar de zesde stek. Volgende week maandag 7 februari ontvangt de ploeg in eigen huis Sparta Rotterdam, dat een na laatste staat.

Jong NEC – Jong ADO Den Haag 1–2 (0-0)
Scoreverloop: 55. Vicento 0-1, 87. Brouwer 0-2, 89. Ten Voorde 1-2
Locatie: De Eendracht
Scheidsrechter: Edwin Boot
Gele kaarten: Koksal (ADO Den Haag)
Opstelling Jong NEC: Babos; Grootvaan, Van Eijden, Wellenberg, Van Dijk; Secerovic, Loen, Latupeirissa; George, Ten Voorde, Alakmak
Opstelling Jong ADO Den Haag: Zwinkels; L. Piqué, N’Toko, Bosschaart, Supusepa; Visser, Koksal, Gielisse; Achterberg (75. Ignacio), Brouwer, Vicento