De beloften van ADO Den Haag hebben voor de derde achtereenvolgende keer geen overwinning kunnen behalen. Jong De Graafschap was maandagavond in eigen huis met 5-2 te sterk voor de mannen van coach Winand van Loon. In de eerste helft leek niks nog op een nederlaag te wijzen voor de Hagenaars. De ploeg speelde goed en ging dan ook met een verdiende 1-2 voorsprong de kleedkamers in. Na rust ging het mis voor ADO Den Haag, vooral door een aantal persoonlijke fouten. Een extra tegenvaller was het uitvallen van doelman Tom Boks. Hij moest het veld af met een enkelblessure, waar hij juist net weer van hersteld was.

Door Joey Gardien

ADO Den Haag leek al snel op achterstand te komen op Sportpark de IJsselweide in Ulft. Maar een doelpunt van Rik Sebens werd afgekeurd wegens buitenspel. Uit de aanval, die daaruit volgde, kreeg de Haagse ploeg een goede mogelijkheid. Op rechts zette Giorgio Achterberg voor. Zijn voorzet kwam op de rand van de zestien terecht bij Railey Ignacio. De aanvaller schoot met links en zag de bal net over vliegen.

Even later liet De Graafschap weer van zich spreken. Geoffry Hairemans trok de bal vanaf links met zijn rechtervoet voor op Remy Raterink. De spits werd flink op de huid gezeten door Ahmed Ali, maar kon toch schieten. Zijn inzet ging voorlangs de goal van Boks.

In de 18e minuut was het raak voor de Superboeren. Een bal van achteruit kwam bij Sebens terecht. De grensrechter vlagde voor buitenspel, maar scheidsrechter Martin van den Kerkhof oordeelde anders. Iedereen bij ADO Den Haag was eigenlijk al gestopt met het spel, waar Sebens gewoon doorging. Hij kwam oog in oog met Boks te staan en rondde koelbloedig af. De scheidsrechter verklaarde later dat de lange bal nog beroerd werd door een ADO Den Haag-speler, waardoor buitenspel werd opgeheven.

ADO Den Haag rechtte de rug en kreeg drie minuten na de goal via Roderick Gielisse een goede kans. De middenvelder verontrustte De Graafschap-doelman Jordy van de Kracht niet met een schot dat recht op hem afkwam. In de 25e minuut kwam ADO Den Haag wel op gelijke hoogte. Jordy Brouwer schoot een vrije trap hard tegen Van de Kracht aan. Uit de rebound trapte de oplettende Mike van Duinen binnen.

De Hagenaars werden beter en kwamen, na ruim een half uur, dan ook verdiend op voorsprong. Een indraaiende vrije trap vanaf de rechterkant werd getrapt door Donny van de Dussen. De bal kwam via een medespeler bij de tweede paal terecht, waar Ali klaarstond om de 1-2 binnen te frommelen.

Aan het begin van de tweede helft gaf ADO Den Haag de wedstrijd heel snel uit handen. In de 49e minuut kon Sebens makkelijk wegdraaien bij zijn tegenstander en via een schot onder Boks door de gelijkmaker op het scorebord zetten. Twaalf minuten later kreeg De Graafschap een vrije trap, na slecht verdedigen van Ali. De bal werd voor de goal geslingerd door Dimitri Hairemans en bij de tweede paal kon verdediger Jochem Jansen de 3-2 binnenkoppen.

ADO Den Haag leek van slag door de tegentreffers, want een minuut na de 3-2 maakte De Graafschap alweer de volgende goal. Boks kreeg de bal teruggespeeld van een medespeler en werd daarbij nogal opgejaagd door Raterink. De keeper wilde de spits uitkappen, maar ging daarbij door zijn enkel. Zo kon Raterink de 4-2 maken in een leeg doel. Boks werd vervangen door Ramon Lujano Benavides, die daarmee ook zijn debuut maakte in Jong ADO Den Haag.

Het leed was nog niet helemaal geleden voor het team uit de Hofstad. Want in de 77e minuut mocht Sebens nog een penalty nemen, vanwege een overtreding van Ali. Hij schoot raak en bepaalde zo de eindstand op 5-2.

Van Loon was, zoals wel vaker dit seizoen, niet te spreken over de inzet van zijn team. “Er was weer totaal geen beleving bij de jongens. We spelen ook nergens meer om en dan is het moeilijk die jongens gemotiveerd te krijgen”, aldus de coach. De nederlaag was ook onnodig volgens de oud-speler van onder meer Excelsior. Van Loon: “In de eerste helft waren we de betere ploeg. Maar dan geven we in de tweede helft alles weg door persoonlijke fouten. Als je dat overkomt, is het ook terecht dat we hier verliezen.”

Door de nederlaag daalt ADO Den Haag van plek zeven naar plek acht in de Eredivisie voor beloften. Volgende week staat de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. Op 18 april is Jong Feyenoord/Excelsior de tegenstander. De laatste wedstrijd is op 24 april uit tegen Jong FC Groningen.

Jong De Graafschap – Jong ADO Den Haag 5–2 (1-2)
Scoreverloop: 18. Sebens 1-0, 25. Van Duinen 1-1, 33. Ali 1-2, 49. Sebens 2-2, 61. Jansen 3-2, 62. Raterink 4-2, 77. Sebens 5-2 (pen)
Locatie: Sportpark de IJsselweide
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Opstelling De Graafschap: Van de Kracht; Van Roon, Jansen, Ooms, Middelhof; D. Hairemans, Kaak, Sebens, G. Hairemans; Coppoolse (70. Maertzdorf), Raterink
Opstelling Jong ADO Den Haag: Boks (63. Benavides); Tillema, Liefden, Ali, Strooker; Van der Dussen, Achterberg, Gielisse; Van Duinen, Brouwer, Ignacio