De vrouwen van ADO Den Haag zijn donderdagavond het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. Het elftal van trainer Sarina Wiegman versloeg in eigen huis Willem II met 2-1.

Door Frank Post

Willem II kwam na dik een uur spelen verrassend op voorsprong. Een strijdend ADO Den Haag wist de achterstand in het Haags kwartiertje om te buigen. Een schitterend schot van Sheila van den Bulk verdween in de linker bovenhoek. Vlak voor tijd was het een andere centrale verdediger die op doel schoot. De prachtige poging van Van den Berg ketste tegen de deklat, waarna Renate Jansen de winnende treffer kon intikken.

Overige uitslagen Eredivisie:
FC Twente - FC Utrecht 0-0 (0-0)
FC Zwolle - AZ Alkmaar 1-2 (1-0)
VVV Venlo - sc Heerenveen 2-3 (2-1)

ADO Den Haag kon in het eerste competitieduel niet beschikken over een kwartet aan spelers (zie karakteristiek). Dit kan ervoor hebben gezorgd dat de van Ter Leede overgekomen Arlette Almeida en Kimberly Vermeij in de basis begonnen. Voor laatstgenoemde haar debuut in de Eredivisie.

Een totaal ander Willem II dan vorig seizoen (tien spelers vertrokken uit Tilburg) trok zich direct na de aftrap terug op eigen helft en liet de thuisploeg het spel maken. Het was ADO Den Haag dat in de vijfde minuut het eerste wapenfeit noteerde. Aanvaller Renate Jansen trok naar binnen en schoot op doel. Sluitpost Eline Sol wist met een uitstekende reflex een vroege openingstreffer te voorkomen.

Enkele momenten later werd een foutje in de Haagse defensie de ooievaars bijna fataal. Verkeerd uitverdedigen van doelbewaker Petra Dugardein leverde Renée Slegers een dot van een kans op. De Tilburgse spits schoot van 20 meter de bal naast het lege doel. ADO Den Haag liet zich niet van de wijs brengen en trachtte met verzorgd voetbal het doel van de Tricolores te bestoken. Jansen zag in de 11e minuut haar schot geblokt worden, waarna er zich een sensationele scrimmage voor het doel van Willem II voltrok. De mee opgekomen Leonne Stentler volleerde een prima voorzet op doel, maar het was opnieuw Sol die in de weg lag. Luttele seconden later konden ook Almeida en Lisanne Grimberg van dichtbij niet tot scoren komen.

In het vervolg van het eerste bedrijf bleef ADO Den Haag de bovenliggende partij, maar kwam het een tijd lang niet verder dan een veelvoud aan voorzetten, die allen werden weggewerkt door de Brabantse defensie. Het afwachtende Willem II kreeg tot aan de rust nog twee goede mogelijkheden. Marjolijn van de Bighelaar wist met twee schoten uit een tegenstoot voor het nodige gevaar te zorgen. Haar laatste poging spatte zelfs uiteen op de houtwerk.

Tien minuten voor rust kreeg de Haagse kansenregen een vervolg. Een scherpe voorzet van aanvoerder Jill Wilmot vloog, via een Willem II`er, bijna in het doel. De toegekende hoekschop, kwam na wegwerken, op het hoofd van Grimberg. De spits zag haar kopbal echter in de handen van Sol belanden.

Ook Almeida was dichtbij. Het schot van de op gele schoenen spelende buitenspeler werd ternauwernood gepakt door Sol, waarna Grimberg net te laat kwam voor de rebound. Even hierna, ging een vrije trap van Van Dalen via het hoofd van een tegenstander rakelings over het doel. De toegekende corner resulteerde in een mega-kans. De voorzet van Van Dalen werd niet goed weggewerkt door Sol, waarna Grimberg voor open doel naast schoot.

In de slotminuut namen Almeida en Grimberg het Tilburgse doel nog onder vuur. De pogingen werden respectievelijk gepareerd door Sol en rakelings naast schoten. En zo kon Willem II van geluk spreken dat het de kleedkamers kon opzoeken met 0-0 ruststand. ADO Den Haag kon zichzelf verwijten dat het niet al op een comfortabele voorsprong stond.

Het beeld na rust was niet anders dan daarvoor. ADO Den Haag ging driftig op zoek naar de 1-0, terwijl Willem II noodgedwongen ver terug moest zakken en hoopte op een tegenstoot. Wilmot was net na de doelwisseling dichtbij, maar haar poging werd gepakt door de Brabantse goalie.

Rond de 53e minuut lag het spel een kleine vijf minuten stil. Vermeij raakte geblesseerd en moest per brancard het veld af. Op het oog leek het een ernstige blessure voor de debutant. (een dag later, na eerste onderzoek bij dokter Jessica Gal, zit haar knie nog steeds op slot en wordt gevreesd voor een meniscusblessure. Kimberly gaat nu naar een orthopeed) Eshly Bakker kwam de pechvogel vervangen en maakte daardoor ook haar debuut in de Eredivisie.

De ploeg van Wiegman leek even aangeslagen en moest tevens de boel terug organisren. Willem II rook bloed en wist bijna gebruik te maken van de situatie. Plaaggeest en uitblinker Van de Bighelaar kwam tot twee keer toe vrij voor het doel. ADO Den Haag had het aan de knappe reflexen van Dugardein te danken dat het geen goal tegen kreeg.

Willem II kwam steeds beter in de wedstrijd, terwijl bij de spelers van ADO Den Haag steeds meer duels werden verloren en de energie uit de Haagse lichamen leek te verdwijnen. Het waren de bezoekers die, gezien het totale wedstrijdbeeld, onverdiend op voorsprong kwamen. Een snoeihard afstandsschot van Mauri van de Wetering verdween prachtig in de linker bovenhoek. ADO Den Haag kreeg in kort tijdsbestek opnieuw een fikse tik te verwerken.

Toch wisten de Haagse vrouwen zich weer knap op te richten. Een afgeslagen hoekschop kwam plots voor de voeten van Van den Bulk. Laatstgenoemde nam de bal uit de lucht op de pantoffel en zag het ronde leder prachtig in de linker bovenhoek verdwijnen. Het gaf de ooievaars nog een extra duwtje in de rug om op jacht te gaan naar de winnende treffer.

Kansen kreeg de thuisploeg pas weer diep in het Haags kwartiertje. Jansen kreeg het op haar heupen, maar vond tot twee keer toe Sol op haar pad. Willem II was nog dichter bij een doelpunt. Van den Bulk kopte te kort terug naar Dugardein, waarna Van de Wetering leek te gaan scoren. Een uiterste krachtinspanning van Van den Bulk zorgde er voor dat het schot net op tijd werd geblokt.

In de 86e minuut kreeg ADO Den Haag loon naar werken. Een prachtige pegel van Mandy van Berg spatte uiteen op de lat. Het was goaltjesdief Jansen die de bal het laatste zetje gaf: 2-1. De Haagse elf kwam de laatste minuten nog bijna op 3-1. Het was alweer de lat die een treffer van Bakker in de weg stond. Al met al een spannend voetbalgevecht. Een moeizame, maar verdiende Haagse overwinning. Een goed begin van de competitie.

ADO Den Haag speelt pas op maandag 27 september haar volgende competitiewedstrijd. De Residentieclub gaat dan op bezoek bij drievoudig regerend landskampioen AZ Alkmaar.

Karakteristiek
ADO Den Haag - Willem II 2-1 (0-0)
Scoreverloop: 65. Van de Wetering 0-1, 71. Van den Bulk 1-1, 86. Jansen 2-1
Locatie: Kyocera Stadion
Toeschouwers: 650
Scheidsrechter: Meneer Duarte
Gele kaarten: -
Opstelling ADO Den Haag: Dugardein; Stentler, Van den Berg, Van den Bulk, Van Dalen; Reichardt, Wilmot (c), Vermeij (56. Bakker); Jansen, Grimberg, Almeida (81. Verheul)
Niet gebruikte wisselspelers: Bavelaar, Du Ry, Witteman
Afwezig; Lorsheijd, Nooij (niet wedstrijdfit), Scheenaard (heupblessure), Worm (geschorst)
Opstelling Willem II: Sol; Van Erp, Meulen, Jacobs, Burger; Van de Wetering, Van der Donk, Van Vlerken; Van de Pas (53. Glaudemans), Van de Bighelaar
Niet gebruikte wisselspelers: Bagci, Van de Pas, Tak