De afgelopen drie seizoenen verloor ADO Den Haag in twaalf ontmoetingen geen enkele keer van SC Heerenveen. Vanavond kwam aan deze indrukwekkende reeks een einde. De ploeg van trainer Sarina Wiegman ging met 2-1 onderuit in Friesland. Voor rust bracht Lisanne Grimberg de bezoekers nog wel op voorsprong. In het tweede bedrijf kwam een ander Heerenveen uit de kleedkamers en werden de bezoekers volledig afgebluft. Uitblinker Sylvia Smit bepaalde met twee treffers de eindstand op 2-1.

Door Frank Post

Door de nederlaag staat ADO Den Haag nu op de vierde plaats in de Eredivisie. FC Utrecht won thuis met 1-0 van AZ Alkmaar. Hierdoor blijft de schade ten opzichte van de bovenste ploegen nog enigszins beperkt. Heerenveen is de nieuwe koploper, terwijl de groen-gelen nu op de vierde plaats met drie punten achterstand volgen.

ADO Den Haag begon met veel vertrouwen aan het duel in Heerenveen. Vlotte combinaties en goed veldspel drongen Heerenveen ver terug op eigen helft. Rechtsback Leonne Stentler was de eerste speler die een wapenfeit mocht noteren. Haar vrije schop vloog echter voor langs het doel van de thuisploeg. Even later was het aanvoerder Jill Wilmot die spits en clubtopscorer Lisanne Grimberg met een steekpass de diepte instuurde. Heerenveen-goalie Van den Berg voorkwam door alert en op tijd uit het doel te komen een vroege openingstreffer.

In de 10de minuut had Van den Berg wel het nakijken. Een hoekschop van Jeanine van Dalen werd, omringd door tegenstanders en medespelers, snoeihard raak gekopt door Grimberg: 0-1. ADO Den Haag bleef na het doelpunt de bovenliggende partij en liet bij vlagen verzorgd combinatie-voetbal zien. Het oogstrelende veldspel leverde een aantal goede mogelijkheden op. De beste kansen waren voor Wilmot en de goed spelende Almeida. Laatstgenoemde werd op slag van rust bediend door Grimberg, maar zag haar poging van dichtbij naast het doel zeilen. Wilmot raakte na een prachtige combinatie de lat.

SC Heerenveen kon slechts wat speldenprikjes uitdelen. Gevaarlijke kansen kregen de Friezen niet. Smetje op het eerste bedrijf was dan ook de ruststand. ADO Den Haag vergat een aantal keren het juiste eindstation te vinden waardoor slechts met een 0-1 voorsprong de warmte van de kleedkamers kon worden opgezocht. Iets slimmer uitspelen en het duel was al na 45 minuten beslist.

En dat besef drong ook bij de tegenstander door. De Friezen gingen na de thee aanvallender voetballen en kwamen al snel op gelijke hoogte. Smit schoot met een prachtig schot vanuit de tweede lijn de 1-1 binnen. ADO Den Haag kon zich vervolgens niet herstellen van het zwakke begin in die tweede helft.

Wel kreeg het nog een goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. Helaas was het Van den Bulk die miste. Na een uur was het alweer Friezin Smit die leek te gaan scoren. Gelukkig voor ADO Den Haag had de spits haar vizier dit keer niet op scherp staan en vloog haar inzet over het Haagse doel. Vlak hiervoor moest aanvoerder Wilmot de strijd staken met een blessure. In de 64ste minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. Een fout in de Haagse defensie werd door Heerenveen genadeloos afgestraft. Een knappe combinatie belandde bij Smit als eindstation: 2-1.

ADO Den Haag kon zich amper op richten. De thuisploeg was steeds alerter en doortastender in de persoonlijke duels en won vaker de tweede bal. Toch kregen de vrouwen van Wiegman een kans op 2-2. Een prachtige actie van Van den Bulk werd uiteindelijk op wonderbaarlijke wijze uit het doel getikt door sluitpost Van den Berg.

De resterende 20 minuten probeerde ADO Den Haag van alles maar kwam het niet door de hechte verdediging van de tegenstander heen. Zelfs de inbreng van de licht geblesseerde goaltjesdief Renate Jansen kon geen zoden meer aan de dijk zetten. De blauw-witten trokken zich terug en roeiden elke bal ver weg. Zonder “echt” in de problemen te komen.

Na het fluitsignaal waren de Friezen door het dolle heen. Nog nooit werd er gewonnen van de club uit de hofstad. Aan ADO Den Haag de taak zich te herstellen van deze kater. Die gelegenheid is op 2 december. Dan spelen de Haagse vrouwen een uitduel tegen Willem II. Als onze Haagse ‘ooievaars’ spelen als bij vlagen in de eerste helft dan is er niets te vrezen in Tilburg en nemen zij drie punten mee naar huis.

Karakteristiek:
SC Heerenveen – ADO Den Haag 2–1 (0-1)
Scoreverloop: 10. Lisanne Grimberg 0-1, 47. Sylvia Smit 1-1, 64. Sylvia Smit 2-1
Locatie: Skoatterwald