De vrouwen van ADO Den Haag hebben maandagavond een 4-1 overwinning geboekt in de Eredivisie. In de eerste wedstrijd na de winterstop werd gewonnen van FC Utrecht. Anders dan de stand misschien doet vermoeden, was ADO Den Haag niet heel veel beter dan Utrecht. Alleen de kansen die het team van coach Sarina Wiegman kreeg werden effectiever benut. Namens ADO Den Haag trof uitblinkster Renate Jansen twee keer doel. Zij gaf ook de assist bij 3-1 van invalster Sabine Verheul. Het andere doelpunt was een eigen goal van Joniek Bonnes.

Door Joey Gardien

Bij ADO Den Haag maakte Laura Du Ry haar debuut onder de lat. Zij verving de gestopte Petra Dugardein. Ook Ilse Witteman besloot in de winterstop haar carrière bij ADO Den Haag te beëindigen. Jet Bavelaar vertrok naar Ter Leede.

ADO Den Haag begon goed aan de wedstrijd. Het team zette goed druk en dit leverde drie corners op in de eerste vijf minuten. Kansen kwamen daar niet uit voort. Na elf minuten deed ADO Den Haag wel de eerste serieuze doelpoging. Lisanne Grimberg gaf vanaf rechts voor. De bal, die bij de tweede paal belandde, werd door Arlette Almeida een metertje naast geschoten.

De Haagse dames bleven daarna het betere van het spel houden. Toch was het FC Utrecht dat geheel onverwachts op voorsprong kwam. In de 20e minuut kon middenveldster Rowena Blankestijn vanaf eigen helft over de as van het veld richting het doel lopen van Du Ry. Daarbij werd ze niet aangepakt door de ADO Den Haag-defensie. Blankestijn mocht vanaf de rand van het 16-metergebied dan ook aanleggen voor een schot, dat uiteindelijk in de linkerbovenhoek terecht kwam. De bal leek niet onhoudbaar voor Du Ry.

Vijf minuten na de 0-1 deed ADO Den Haag alweer wat terug. Het kreeg daarbij wel erg veel hulp van FC Utrecht. Een bal van achteruit belandde tussen Utrecht-keepster Angela Christ en verdedigster Joniek Bonnes in. Christ leek de bal niet te gaan pakken, waarna Bonnes besloot de bal weg te trappen. Ze raakte die echter totaal verkeerd en schoot knullig in eigen doel.

Na de 1-1 kwam Utrecht wat beter in de wedstrijd. Dit leidde tot niet meer dan een lobje van aanvalster Mandy Versteegt, dat net over het doel ging. Dit leek sein voor ADO Den Haag er weer een tandje bij te zetten. Het leverde in de 42e minuut bijna een goal op van Grimberg met een halve omhaal. Twee minuten later was het wel raak. Jill Wilmot gaf een hoge voorzet vanaf rechts. Deze werd niet goed weggewerkt door de Utrecht-verdediging. De afvallende bal was voor Jansen, die met een laag schot raak schoot.

ADO Den Haag consolideerde de voorsprong in de tweede helft. Het hield de boel achterin potdicht. Het tempo bij FC Utrecht lag te laag om de vijandelijke defensie uiteen te drijven. De ploeg van coach Mark Verkuyl kwam niet verder dan een paar afstandschoten via Lianne de Vries en Versteegt. Ook de groen-gelen wisten bijna niet in de buurt van het doel van Christ te komen. Pas in de 88e minuut kregen ze de eerst serieuze kans van de tweede helft. Het was een knal van Almeida, die in de korte hoek werd gekeerd.

Toch kwamen er nog twee goals bij voor ADO Den Haag. In de 89e minuut rondde Verheul een prachtige aanval af. Almeida zette goed door bij de linkercornervlag en bereikte Jansen met een voorzet. Zij legde terug op de inkomende Verheul. Met een lage schuiver maakte zij 3-1.

Ook de 4-1 was erg mooi. Jansen kreeg de bal diep in blessuretijd op de rand van de zestien voor haar voeten. De aanvalster aarzelde niet en bepaalde, met een hard schot via de onderkant van de lat, de eindstand.

ADO Den Haag klimt door de overwinning naar plek drie in de Eredivisie op drie punten van koploper SC Heerenveen. De ploeg van Wiegman mag aanstaande donderdag 27 januari alweer aan de bak. Dan komt VVV-Venlo op bezoek in het Kyocera Stadion.

ADO Den Haag – FC Utrecht 4–1 (2-1)
Scoreverloop: 20. Blankestijn 0-1, 25. Bonnes 1-1 (e.d.), 44. Jansen 2-1, 89. Verheul 3-1, 90. Jansen 4-1
Locatie: Kyocera Stadion
Scheidsrechter: Van Os
Toeschouwers: 1.000
Opstelling ADO Den Haag: Du Ry; Stentler, Van den Bulk, Van den Berg, Van Dalen; Wilmot (86. Verheul), Nooy, Reichardt; Jansen, Grimberg, Almeida
Opstelling FC Utrecht: Christ; Compier, Bonnes, Heemskerk, De Vries (73. Van Zadelhoff); Van den Bogaard (61. Oudejans), Blankestijn, De Wit (73. Van de Weerd); Koopmans, Vugts, Versteegt