De Vrouwen van ADO Den Haag hebben zich donderdagavond, twee weken na de thuisnederlaag tegen AZ, uitstekend hersteld. Laagvlieger VVV-Venlo werd in het eigen Kyocera Stadion met 3-0 huiswaarts gestuurd. Een ontketende Renate Jansen was verantwoordelijk voor twee treffers en ook Mandy van den Berg pikte haar doelpunt mee. Het gat met koploper FC Twente bedraagt, met nog vier duels te gaan, vier punten. In de wetenschap dat de ploeg van trainer Sarina Wiegman op 21 april nog op bezoek gaat bij FC Twente, is zelfs het kampioenschap nog haalbaar.<br />

Door Frank Post

Al na vier minuten was het Renate Jansen die het thuispubliek met een knappe actie wist te vermaken. Laatstgenoemde brak door aan de rechterkant, passeerde twee tegenstanders en trachtte met een subtiele stiftbal de Limburgse sluitpost te verschalken. Helaas was het Sandra Swinkels die als winnaar uit de strijd kwam en met haar rechterhand de bal uit het doel te houden. In de rebound trok Jansen de bal nog strak voor, maar was het een Venlose verdediger die het ronde leder net voor de doellijn weg schoot.

Namens de bezoekers was het Bibi Cox die een minuut later ontsnapte aan haar directe tegenstander. De rappe buitenspeler faalde oog in oog met ADO Den Haag goalie Laura du Ry, die de bal simpel kon klemmen. De bovenstaand genoemde mogelijkheid bleek echter een speldenprik. VVV kwam het eerste bedrijf slechts sporadisch in het stuk voor. De thuisploeg bleek voetballend een maatje te groot voor de Limburgers. Geduldig werd er met verzorgd voetbal getracht het doel van de tegenstander te bereiken, al moet gezegd worden dat de groen-gelen bij vlagen ook slordig omgingen met het balbezit. In de twaalfde minuut kwam de Haagse formatie uit een standaardsituatie tot kans nummer twee. Een afgeslagen hoekschop werd door Jansen rakelings over de lat geschoten. Zeven minuten later was het opnieuw Jansen die op doel schoot, alweer wist een tegenstander de bal voor de doellijn weg te werken.

Jansen op dreef
Goaltjesdief Jansen toonde zich een echte spits door niet in paniek te raken en te wachten op haar volgende kans. En die kwam in minuut 20. Een uitstekende pass van Esther Scheenaard, werd door Jansen hard langs de Limburgse goalie raak geschoten: 1-0. Wie dacht dat de Haagse dames na de openingstreffer wat gas terug namen, kwam bedrogen uit. Een werkelijk verwoestende uithaal van Jansen vloog, vanaf zo`n 20 meter, prachtig in de linker bovenhoek raak: 2-0.

Tot aan de rust nam ADO Den Haag bewust of onbewust wat gas terug. Sylvia Nooij kreeg nog een mogelijkheid, maar hierna was het lang wachten. Op slag van rust was het Grimberg die haar voorzet tegen de buitenkant van de verre paal uit het doel zag stuiten, de rebound was niet aan Lucienne Reichardt besteed, de hard werkende blondine schoot de bal hoog het stadion in. Ook VVV kreeg, weliswaar uit het niets, in de counter een kans om van de nul af te komen. Een uitstekende redding van Laura du Ry op een poging van Lieke Martens zorgde ervoor dat de thuisploeg met een veilige 2-0 de warmte van de kleedkamers kon opzoeken.

Na de doel wisseling duurde het niet lang totdat de derde Haagse treffer in het netje lag. Wat heet, na 55 seconden werd een hoekschop van Jeanine van Dalen prachtig in het doel gekopt door de mee opgekomen verdediger Mandy van den Berg: 3-0.

Na de beslissing bleef ADO Den Haag de bovenliggende partij, maar tot een monsterscore kwam het niet. O.a. Grimberg en Jansen verzuimden te scoren. En de vele aanvallen vonden vaak niet het gewenste eindstation. VVV kwam een aantal keer met een counter op de proppen om de hatelijke nul van het scorebord te doen verdwijnen. Dit leverde echter geen noemenswaardige wapenfeiten op. Verder dan een gevaarlijke vrije trap kwamen de Limburgse dames niet.

Tot een spectaculair slotakkoord kwam het niet meer in het Kyocera Stadion. ADO Den Haag vond het welletjes en VVV kon geen potten meer breken. Op een mogelijkheid van Reichardt na (gepareerd door de VVV-goalie) ging het duel als een nachtkaars uit. Al met al een degelijke overwinning van de Haagse Vrouwen. De score had weliswaar hoger moeten uitpakken, maar daarentegen hield de Residentieclub de nul en speelden het grote fases van het duel uitstekend voetbal. Volgende slachtoffer van onze eigen ladies: koploper FC Twente!

Karakteristiek
ADO Den Haag - VVV-Venlo 3-0 (2-0)
Scoreverloop: 20. Renate Jansen 1-0, 26. Renate Jansen 2-0, 46. Mandy van den Berg 3-0
Scheidsrechter: M. Rampersad
Gele kaarten: -
Locatie: Kyocera Stadion
Toeschouwers: 600
Opstelling ADO Den Haag: Du Ry; Stentler, Nooij, Van den Berg, Van Dalen; Reichardt, Wilmot, Scheenaard (85. Mesker), Van den Bulk; Jansen (76. Van Kruistum), Grimberg
Niet gebruikte wisselspelers: Almeida, Lorsheijd, Verheul
Trainer/coach: Sarina Wiegman
Opstelling VVV-Venlo: Swinkels; M.Schepers, Van Es, Kersten; Van Putten, Onzia, Evers (78. Koonings); Jonvik, Martens (59. Van Lieshout), Cox
Niet gebruikte wisselspelers: Van der Groef, Reemers
Trainer/coach: Rick de Rooij