De Vrouwen van ADO Den Haag hebben woensdagavond een pijnlijke thuisnederlaag geleden. AZ was in Den Haag met 0-3 te sterk voor het elftal van trainer Sarina Wiegman. Claudia van den Heiligenberg was met twee treffers grotendeels de beul van ADO Den Haag. Door de nederlaag lopen de groen-gelen flink averij op in de titelrace. Het gat met koploper FC Twente bedraagt met nog vijf wedstrijden te gaan nu vier punten.

Door Frank Post

In een voor vrouwenvoetbal begrippen goed gevulde tribune trokken titelkandidaten ADO Den Haag en AZ woensdagavond ten strijde in het Kyocera Stadion. Beide ploegen hielden de ruimtes klein, waardoor de strijd zich voornamelijk rond de middenlijn voltrok. De thuisploeg probeerde over de grond het fraaie combinatiespel op de mat leggen. Grote kansen werden er echter niet gecreëerd. Schoten van Jeanine van Dalen (3e minuut) en Renate Jansen (7e minuut) verdwenen respectievelijk in de handen van Geurts en over het Almaarse doel.

Desondanks was het ADO Den Haag dat lichtjes de bovenliggende partij was. Tot aan het zestienmetergebied werd er bij vlagen goed gecombineerd, maar het ontbeerde de formatie van trainer Wiegman aan de "echte" stootkracht. De mooiste actie kwam op naam van clubtopscorer Lisanne Grimberg. Laatstgenoemde nam het ronde leder in één voetbeweging uit de lucht, wipte het over haar directe tegenstander en volleerde de bal rakelings over het vijandelijke doel.

Naarmate het eerste bedrijf vorderde drong AZ wat meer aan. Sheila van den Bulk gleed tien minuten voor rust uit, maar kon net op tijd haar foutje in het strafschopgebied van ADO Den Haag herstellen met een sliding. In minuut 37 kwamen de bezoekers toch eigenlijk vanuit het niets op voorsprong. Een snoeiharde pegel van Claudia van den Heiligenberg spatte uiteen op de Haagse lat, waarna de verdedigers van ADO Den Haag niet alert reageerden op de rebound en Chantal de Ridder er als de kippen bij was om de openingstreffer in het Haagse doel te schieten: 0-1.

Tot aan de rust bleef het spelbeeld hetzelfde. ADO Den Haag bleef verzorgd voetballen, maar kon niet tot serieuze wapenfeiten komen. Na rust kon ADO Den Haag blijkbaar niet uit een ander vaatje tappen. Sterker nog, AZ wist de Haagse dames geheel te overklassen in de omschakeling. Telkens weer als ADO Den Haag balverlies leed wisten de Alkmaarse dames daar dankbaar gebruik van te maken en vliegensvlug de vrije ruimtes in te duiken.

Dit leverde in de 53e minuut een verdubbeling van de score op. Een prachtige Noord-Hollandse uitbraak over veel schijven werd professioneel uitgespeeld door Chantal de Ridder, die koel bleef en collega-spits Van den Heiligenberg haar tweede treffer van de avond liet maken. Na de 0-2 bleef ADO Den Haag in de messcherpe counters van de tegenstander lopen. Het mocht eigenlijk nog van geluk spreken dat de score slechts tot 0-3 uitliep. Opnieuw was het Van den Heiligenberg (71ste minuut), die na een redding van Laura du Ry, haar derde treffer van de avond scoorde en daarmee de eindstand op 0-3 bepaalde. Mede dankzij Mandy van den Berg, die als één van de weinige haar niveau wist te halen, bleef de schade nog enigszins beperkt.

Aanstaande zaterdag speelt ADO Den Haag in de kwartfinale van de KNVB-Beker tegen VVV-Venlo. Het duel wordt gespeeld op het terrrein van amateurvereniging DHC in Delft. De aftrap is om 15:00 uur. De Limburgers zijn op 7 april opnieuw de tegenstander van ADO Den Haag. Het
treffen staat dan in het teken van de competitie en wordt gespeeld in het Kyocera Stadion (19:30 uur).

ADO Den Haag - AZ 0-3 (0-1)
Scoreverloop: 37. Chantal de Ridder 0-1, 53. Claudia van den Heiligenberg 0-2, 71. Claudia van den Heiligenberg
Locatie: Kyocera Stadion
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Badr Benlamkaddem