ADO Den Haag heeft het jaar goed afgesloten. Onder ijzige omstandigheden hielden de Hagenaars het hoofd koel en werd van Willem II gewonnen: 2-1.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Twee eigen doelpunten bezegelden uiteindelijk het lot voor Willem II. Veel meer kansen kreeg ADO Den Haag in het eigen stadion eigenlijk ook niet. Maar de Tricolores, die dit seizoen nog niet een keer wonnen en de vijftiende nederlaag incasseerden, bleef ook dit niet bespaard.
Met temperaturen ver onder nul en op een moeilijk bespeelbaar maar sneeuwvrij veld had ADO Den Haag in de eerste helft geen kind aan Willem II. De machteloze Tilburgers, die achter de bal bleven, konden geen moment gevaarlijk worden. Doordat de Hagenaars zelf ook in een laag tempo voetbalden, ontstonden er weinig doelkansen.

Het eerste bedrijf telde slechts één noemenswaardig feit: een doelpunt. Bij de eerste aanval van ADO Den Haag was het al raak. Nadat een corner van Frantisek Kubik werd afgeslagen bracht Wesley Verhoek de bal opnieuw in. Voordat in de doelmond Chris Kum zou scoren dook Willem II-middenvelder Niek Vossebelt plotseling op. Met het hoofd verlengde hij de bal achter zijn eigen doelman: 1-0.
Na de pauze begon ADO Den Haag lichtzinnig en gaf het gemakkelijk een hoekschop weg. Uit die corner kopte vervolgens Bart Biemans geheel vrijstaand de gelijkmaker binnen: 1-1.
Lang konden de Tilburgers er niet van genieten, want de thuisploeg schrok wakker en zette een aanval via Verhoek op. Hij bediende Danny Buijs, die pas enkele seconden in het veld stond. Het schot van de middenvelder eindigde op de paal maar leek via de rug van doelman Niki Mäenpää alsnog in het doel te belanden. Maar Veli Lampi haalde de bal voor de lijn weg. Het bleek voor niets, want het speeltuig werd door Verhoek opnieuw ingebracht. De rechtsback werkte de bal vervolgens over de eigen doellijn: 2-1. En om het nog zuurder voor de Fin te maken: het was zijn eerste doelpunt ooit als prof...

De voorsprong gaf ADO Den Haag maar weinig rust. De Hagenaars lieten het balbezit aan Willem II en liepen achteruit. Daardoor leek het duel steeds meer op wat het de afgelopen edities is geweest: een degradatieduel.
De Tilburgers kwamen tot een aantal goede kansen. Zo kon doelman Gino Coutinho nog maar net een afgeweken schot van Giovanni Gravenbeek over de lat tikken en was Biemans bij de daaropvolgende corner opnieuw gevaarlijk met het hoofd.

Maar in de slotfase kreeg ADO Den Haag weer de controle over de wedstrijd en had het via een schot van Kubik (eindigend op de vuisten van de doelman) en Aleksandar Radosavljevic (kopbal voorlangs) nog verder afstand kunnen nemen.
Met de winst besluit ADO Den Haag het jaar 2010 in het linkerrijtje, een prestatie waar niemand aan het begin van het seizoen op had durven hopen. De Hagenaars mogen na de winterstop hun mooie positie proberen te verdedigen. Eerste tegenstander is Heerenveen, dat op vrijdag 21 januari naar het Kyocera Stadion komt.

De Feiten:
Trainer John van den Brom kan geen beroep doen op de geblesseerde Mitchell Piqué. Voor hem speelt Pascal Bosschaart linksback. Frantisek Kubik keert terug uit een schorsing. Daardoor zit Charlton Vicento weer op de bank. Aleksandar Rankovic en Robert Zwinkels ontbreken in de wedstrijdselectie.

10. Na een afgeslagen corner van Frantisek Kubik geeft Wesley Verhoek de bal opnieuw voor. Voordat Chris Kum de bal kan intikken kopt Niek Vossebelt de bal achter zijn eigen doelman: 1-0.

17. Jan-Arie van der Heijden schiet een vrije trap over het doel van Gino Coutinho.

28. Lars Hutten schiet over.

29. Lex Immers schiet nadat Verhoek de bal heeft teruggelegd. Doelman Niki Mäenpää heeft geen moeite met zijn inzet.

41. Immers stuurt Kubik weg maar de Slowaak schiet wild naast.

51. Bart Biemans kopt een corner van Hutten ongehinderd binnen: 1-1

51. Dmitry Bulykin maakt plaats voor Danny Buijs.

52. Verhoek passeert zijn man en legt de bal terug op Buijs. Het schot van de invaller belandt op de paal en de bal lijkt via de rug van Mäenpää alsnog in het doel te rollen. Veli Lampi haalt de bal voor de lijn weg, maar Verhoek komt in balbezit. De harde voorzet van de buitenspeler werkt de Fin in eigen doel: 2-1.

61. Giovanni Gravenbeek schiet via het been van Kum. Coutinho kan de bal nog maar net over de lat tikken.

62. Biemans mag opnieuw een corner inkoppen. Dit keer kan Coutinho wel redden.

70. Hutten schiet uit de draai maar Coutinho pakt zijn inzet.

72. Rowin van Zaanen lost Hutten af.

79. Maceo Rigters en Rangelo Janga komen in het veld voor Gerson Sheotahul en Lampi.

80. Ahmed Ammi vervangt de geblesseerde Kum.

89. Pascal Boschaart speelt Kubik aan, maar Mäenpää houdt de inzet van de Slowaak uit zijn doel.

90. Aleksandar Radosavljevic kopt naast na een voorzet van Kubik.

Karakteristiek
ADO Den Haag-Willem II 2-1 (1-0)
Scoreverloop: 10. Vossebelt (eigen doel) 1-0 51. Biemans 1-1 52. Lampi (eigen doel) 2-1
Scheidsrechter: Gözübüyük
Gele kaarten: geen
Toeschouwers: 8.931
Opstellingen
ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Kum (80. Ammi), Derijck, Bosschaart; Radosavljevic, Immers, Toornstra; Verhoek, Bulykin (51. Buijs), Kubik.

Willem II: Mäenpää; Lampi (79. Rigters), Biemans, Swinkels, Pereira; Gravenbeek, Van der Heijden, Vossebelt, Ippel; Hutten (72. Van Zaanen), Sheotahul (79. Janga).