ADO Den Haag is van plan om ook na de winterstop een grote rol van betekenis te blijven spelen, dat toonde de ploeg vrijdagavond heel duidelijk. Met aanvallend voetbal werd directe concurrent sc Heerenveen op een 3-1 nederlaag getrakteerd.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Alsof er geen winterstop was geweest. ADO Den Haag pakte in de wedstrijd na de gedwongen pauze soepel de draad van de tweede helft van 2010 weer op. Daar had zelfs de afwezigheid van een aantal belangrijke pionnen, Chris Kum, Frantisek Kubik en Dmitry Bulykin, geen invloed op. De ploeg van John van den Brom was met aanvallend voetbal direct weer gevaarlijk voor het doel van de tegenstander waardoor het spel voor het publiek weer een lust voor het oog was.
En de Hagenaars waren ook doeltreffend, want na schoten van Lex Immers en Jens Toornstra kwamen de Hagenaars in de twaalfde minuut al op voorsprong. Na een crosspass van Wesley Verhoek wilde Danny Buijs met het hoofd de bal voor Charlton Vicento klaarleggen. Maar de vervanger van de geblesseerde Kubik kon de bal niet controleren. Buijs, die nagenoeg de hele eerste seizoenshelft vanwege kwetsuren miste, wist wel raad met de rebound en schoot de bal hard langs doelman Kevin Stuhr-Ellegaard 1-0.

De groen-gelen controleerden vervolgens de wedstrijd en na een half uur had ADO Den Haag de kans op een tweede goal. Verhoek deponeerde een scherpe voorzet en bij de tweede paal dook Immers op. De spits kon net niet helemaal bij de bal waardoor het speeltuig via de buitenkant van de paal over de achterlijn rolde.

Heerenveen, dat zo ‘scherp’ als een paar botte Friese doorlopers was en zonder overtuiging speelde, kon lange tijd niet aantonen waarom het een plaats hoger dan de Hagenaars stond. Pas in de laatste vijf minuten van de eerste helft kregen de noorderlingen de eerste echte kans. Christian Grindheim haalde van twintig meter uit en Gino Coutinho zag de bal rakelings langs zijn doel suizen.

ADO Den Haag zette in de tweede helft de lijn door en dat leverde in de 53e minuut het tweede doelpunt op. Een lange aanval begon bij Toornstra en na een voorzet van Verhoek legde Buijs de bal op de middenvelder terug. Toornstra kon niet uithalen en verlengde daarom de bal naar Vicento. Met een diagonaal schot klopte de buitenspeler Stuhr-Ellegaard: 2-0.

Heerenveen-trainer Ron Jans bracht direct daarop drie verse krachten en de Friezen namen eindelijk deel aan het spel. Grindheim schoot opnieuw van afstand maar Coutinho redde bekwaam.

Dankzij de hulp van drie Haagse verdedigers hadden de omzettingen van Jans in 76e minuut alsnog succes. Invaller Luciano Narsingh mocht zich langs drie spelers wurmen en de bal voorzetten. Een andere wisselspeler, Bas Dost, was vervolgens van dichtbij doeltreffend: 2-1.

Maar de thuisploeg stelde orde op zaken toen Kevin Visser een minuut later een dieptepass verstuurde. Immers klopte Michel Breuer in een sprintduel en schoot de bal hoog in het doel: 3-1.

Heerenveen veerde daarna opnieuw op en Breuer leek zijn fout na een corner met een volley goed te maken. Ammi haalde de bal echter van de lijn. De Friezen losten nog schoten via Grindheim en Mika Väyrynen, maar Coutinho liet zich geen tweede keer verschalken.

Door de overwinning is ADO Den Haag de Friezen gepasseerd. De Hagenaars maken zich nu op voor twee uitwedstrijden tegen Excelsior en PSV.


De Feiten:
ADO Den Haag kan in de eerste wedstrijd na de winterstop niet in de sterkste opstelling aantreden. Frantisek Kubik en Chris Kum ontbreken wegens blessures en de niet geheel fitte Dmitry Bulykin begint op de bank. Daar zit ook de nieuwe aanwinst Chiro N’Toko. Ramon Leeuwin verhuist naar het centrum van de verdediging, terwijl Ahmed Ammi de rechtsbackpositie invult. Voor Danny Buijs komt er een plekje vrij op het middenveld, omdat Lex Immers in de spits staat. Charlton Vicento vervangt Kubik.

2. Jens Toornstra onderschept een foute breedtepass en speelt Lex Immers aan. Het schot van de spits wordt door Kevin Stuhr-Ellegaard met de vuisten gered.

12. Wesley Verhoek geeft vanaf links een crosspass. Danny Buijs wil de bal met het hoofd klaarleggen voor Charlton Vicento maar de buitenspeler laat het speeltuig van zijn voet springen. Buijs pakt de rebound op en schiet met links binnen: 1-0.

14. Verhoek komt vanaf rechts naar binnen maar zijn schot met links is een makkelijke prooi voor de Friese doelman.

30. Mitchell Piqué speelt Verhoek op rechts aan. Na een scherpe voorzet van de buitenspeler duikt Immers bij de tweede paal op. Zijn inzet raakt de buitenkant van het aluminium.

34. Vicento geeft voor, bij de tweede paal schiet Ahmed Ammi over.

40. Roy Beerens geeft voor maar de kans is te moeilijk voor Christian Grindheim.

42. Grindheim schiet vanaf twintig meter, de bal gaat rakelings voorlangs.

50. Stuhr-Ellegaard maait half over de bal. Immers pakt de bal op en geeft voor. Buijs kan net niet scoren.

53. Een lange aanval van ADO Den Haag begint bij Toornstra. Verhoek zet vervolgens voor, waarna Buijs de bal teruglegt op Toornstra. De middenvelder kan niet uithalen en verlengt de bal naar buiten. Met een diagonaal schot passeert Vicento de keeper: 2-0.

56. Calvin Jong-a-Pin komt op, passeert twee man maar schiet naast.

57. Heerenveen-trainer Ron Jans grijpt in. Bas Dost, Filip Djuricic en Luciano Narsingh komen in het veld voor respectievelijk Viktor Elm, Michal Svec en Beerens.

61. In een poging om de bal te halen maakt Oussama Assaidi een overtreding op Timothy Derijck. Het levert hem een gele kaart van scheidsrechter Richard Liesveld op.

66. Coutinho redt op een schot van Grindheim.

72. Doelpuntenmaker Buijs maakt plaats voor Kevin Visser.

76. Drie ADO Den Haag-spelers vergeten op te ruimen waardoor invaller Narsingh mag voorzetten. Een andere invaller, Dost, mag van dichtbij intikken 2-1.

77. Immers is na een pass van Visser los van Michel Breuer en schiet de bal hoog in het doel: 3-1.

77. Dmitry Bulykin lost Vicento af.

80. Breuer lijkt na een hoekschop met een volley te scoren. Ammi haalt de bal van de lijn.

83. Coutinho redt op een schot van Mika Väyrynen.

90. Assaidi draait zich vrij maar zijn schot wordt door Coutino gered.


Karakteristiek:
ADO Den Haag-SC Heerenveen 3-1 (1-0)
Scoreverloop: 12. Buijs 1-0, 53. Vicento 2-0, 76. Dost 2-1, 77. Immers 3-1
Scheidsrechter: Liesveld
Gele kaart: Aissadi (Heerenveen)
Toeschouwers: 12.468
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Leeuwin, M. Piqué; Buijs (72. Visser), Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Immers, Vicento (77 Bulykin)
SC Heerenveen: Stuhr-Ellegaard; Koning, Breuer, Kruiswijk, Jong-a-Pin; Grindheim, Svec (57. Djuricic), Väyrynen; Beerens (57. Narsingh), Elm (57. Dost), Assaidi