Na de uitzege tegen Ajax in Amsterdam boekte ADO Den Haag een minstens zo historische zege buitenshuis tegen koploper PSV. In blessuretijd deed Wesley Verhoek het licht voor de Eindhovenaren uit: 0-1.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Uitgerekend Wesley Verhoek, die tijdens de winterstop in de belangstelling van de Brabanders stond, voltrok in blessuretijd het vonnis. Nadat eerder dit seizoen een doelpunt van de rechtsbuiten een historische zege op Ajax in de ArenA opleverde, schreef hij nu opnieuw geschiedenis. Door zijn doeltreffendheid boekte ADO Den Haag in blessuretijd de eerste zege in veertig jaar (oktober 1971) in Eindhoven.
Ook snoepte ADO Den Haag voor het eerst in zeer lange tijd vier punten van het ongenaakbaar geachte PSV af. Dat ADO Den Haag met de zege zou terugkeren, daar zag het voor rust niet naar uit. PSV, dat vorige week matig presteerde tegen hekkensluiter Willem II, wilde niet dezelfde fout maken en begon fel aan het duel. De Hagenaars stonden lange tijd onder druk en hadden weinig controle op het middenveld.

Balazs Dzsudzsak was aan Eindhovense zijde de bedrijvigste en stichtte met schoten en corners gevaar. Maar voor de beste kans had de thuisploeg ADO Den Haag nodig. Na een voorzet van Stanislav Manolev liepen Aleksandar Radosavljevic en doelman Gino Coutinho elkaar in de weg. De bal lag klaar voor Orlando Engelaar, maar de aanvoerder mikte zijn inzet naast het doel.
Hoewel ADO Den Haag weinig kansen kreeg, was de mooiste aanval voor rust voor de bezoekers. Radosavljevic speelde Dmitry Bulykin in en de Rus legde de bal met de hak klaar voor de inkomende Jens Toornstra. De middenvelder kon niet zijn tweede doelpunt in de Eredivisie produceren, want zijn schot verdween naast het doel.

In de tweede helft was ADO Den Haag brutaler en zette het PSV eerder vast. Opnieuw konden de Eindhovenaren niet tot uitgespeelde aanvallen komen. Erik Pieters was dichtbij een doelpunt toen hij in de korte hoek schoot, maar Coutinho was attent. Ola Toivonen en Danny Koevermans maaiden bij een andere kans half over de bal, zodat opnieuw Coutinho redding kon brengen.
De laatste vijftien minuten kwam ADO Den Haag niet meer in gevaar en het thuispubliek legde zich morrend bij een puntendeling neer.

Maar in Eindhoven weten ze als geen ander dat Brabantse nachten lang zijn... en wedstrijden een blessuretijd kennen. En in die extra periode sloeg de ploeg van John van den Brom toe. Mitchell Piqué onderschepte een aanval en speelde Charlton Vicento aan. De invaller gaf een scherpe voorzet, die door de glijdende Dmitry Bulykin en de uitkomende Andreas Isaksson werden gemist. Bij de tweede paal stond Wesley Verhoek die de bal moeizaam controleerde maar het leder vervolgens wel in de verre hoek schoot: 0-1. Hetgeen leidde tot totale blijdschap bij fans, spelers en technische staf.
De opmars van ADO Den Haag, dat in 2011 nog zonder puntenverlies is, duurt voort. De Hagenaars klimmen op de ranglijst en haken aan bij de subtop. Met twee thuiswedstrijden tegen VVV Venlo en Feyenoord voor de boeg, hebben de groen-gelen goede vooruitzichten om de strijd om Europees voetbal zo lang mogelijk vol te houden.
De Feiten:
Trainer John van den Brom stelt hetzelfde basiselftal als tegen Excelsior op. Chris Kum en Aleksandar Rankovic ontbreken wegens blessures. Doordat Nico Pellatz aan Excelsior is verhuurd en Robert Zwinkels weer fit is, zit die laatste als reservedoelman op de bank.

11. Balazs Dzsudzsak speelt zich vrij en schiet. ADO Den Haag-keeper Gino Coutinho ranselt de bal uit het doel.

20. Bij een corner duwt Ola Toivonen Ramon Leeuwin weg. De verdediger reageert vervolgens. Scheidsrechter Pol van Boekel geeft beide kemphanen een gele kaart. Het is voor Leeuwin de vijfde prent, waardoor hij tegen VVV Venlo geschorst is.

26. Terwijl de bal ergens anders is, haalt Stanislav Manolev Frantisek Kubik onderuit. Ook dat wordt met een gele kaart bestraft.

29. Aleksandar Radosavljevic en Gino Coutinho lopen elkaar in de weg na een voorzet van Manolev. Orlando Engelaar profiteert niet en schiet naast.

37. Dzsudzsak komt vanaf rechts naar binnen. Zijn schot gaat naast.

39. Radosavljevic speelt Dmitry Bulykin in. Met de hak brengt hij Toornstra in stelling maar het schot van de middenvelder gaat naast.

44. Dzsudzsak schiet een vrije trap hard naast.

47. Wesley Verhoek komt vanaf links naar binnen. Doelman Andreas Isaksson tikt de bal over.

48. Kubik trapt een hoekschop bij de tweede paal waar Leeuwin naast kopt.

55. Coutinho krijgt zijn lichaam achter een indraaiende vrije trap van Dzsudzsak.

55. Toornstra pakt Dzsudzsak bij het shirt en krijgt een gele kaart.

60. Dzsudzsak haalt Radosavljevic neer en ontvangt een gele kaart.

66. Erik Pieters omspeelt Ahmed Ammi en schiet op het doel. Coutinho tikt de bal uit de korte hoek.

71. Zakaria Labyad vervangt Jeremain Lens.

75. Na een vrije trap van Dzsudzsak en een voorzet van Manolev krijgen Toivonen en Danny Koevermans de kans. Beiden raken de bal maar half zodat het leder uiteindelijk in de handen van Coutinho rolt.

81. Een voorzet van Manolev eindigt op de bovenkant van de lat.

82. Kubik verlaat het veld voor Charlton Vicento.

85. Genero Zeefuik lost Koevermans af.

89. Toornstra stuurt Vicento diep. Francisco "Maza" Rodriguez kan de doorgebroken invaller alleen nog maar met een overtreding stoppen. Ook de Mexicaan krijgt geel.

90. Na een afgeslagen aanval van PSV speelt Mitchell Piqué buitenspeler Vicento aan. Zijn voorzet gaat aan de glijdende Bulykin en de uitkomende Isaksson voorbij maar bij de tweede paal staat Verhoek die de bal met enige moeite in de lange hoek schuift: 0-1.

90. De aan zijn hoofd geblesseerde Bulykin wordt vervangen door debutant Chiro N`Toko.

Karakteristiek
PSV-ADO Den Haag 0-1 (0-0)
Scoreverloop: 90 . Verhoek 0-1
Scheidsrechter: Van Boekel
Toeschouwers: 33.000
Gele kaarten: Toivonen, Manolev, Dzsudzsak, Rodriguez (allen PSV), Leeuwin, Toornstra (beiden ADO Den Haag)
Opstellingen
PSV: Isaksson; Manolev, Rodriguez, Bouma, Pieters; Hutchinson, Toivonen, Engelaar; Lens (71. Labyad), Koevermans (85. Zeefuik), Dzsudzsak.

ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Leeuwin, M. Piqué; Immers, Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Bulykin (90. N`Toko), Kubik (82. Vicento).