Voor ADO Den Haag is het `Avondje NAC` minder plezierig afgelopen dan gehoopt. De Hagenaars verloren in Breda voor het eerst sinds 5 december weer een wedstrijd: 3-2.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Zeven wedstrijden op rij bleef ADO Den Haag ongeslagen maar bij het in de rode cijfers staande NAC verloren de Hagenaars voor het eerst in 2011. Na 45 minuten leek ADO Den Haag de wedstrijd onder controle te hebben. De ploeg van John van den Brom ging rusten met een 1-2 voorsprong. Maar in een tijdsbestek van enkele minuten keerde NAC de wedstrijd om. De komst van Csaba Feher bracht de Bredanaars gevaarlijke impulsen en ook een dubieuze tweede gele kaart en dus rood voor Chris Kum maakte het de Brabanders makkelijker. Toch kon ADO Den Haag nog lang in de race blijven, maar de uiteindelijk was de werklust van de tien niet genoeg voor een punt.

ADO Den Haag, dat belangrijke krachten als Aleksandar Radosavljevic en Frantisek Kubik moest missen, begon niet sterk aan de wedstrijd. Al na vier minuten viel een indraaiende vrije trap van Robbert Schilder zomaar in het doel. Keeper Gino Coutinho rekende erop dat Rob Penders de bal zou aanraken maar verdediger tastte mis. Hierdoor was de voormalige doelman van NAC (drie wedstrijden) geklopt: 1-0.

De voorsprong gaf de thuisploeg geen vleugels want ADO Den Haag dicteerde de wedstrijd. Timothy Derijck, die ook bij NAC heeft gespeeld, kwam voor zijn verdediger na een vrije trap van Wesley Verhoek, maar doelman Jelle ten Rouwelaar redde bekwaam.

Het doelpunt zou in de 25e minuut dan toch vallen en was identiek aan de Brabantse goal. Verhoek, die zijn 150e wedstrijd in het betaald voetbal speelde, draaide vanaf links de bal in. Charlton Vicento liet het leder bewust lopen waarna dit buiten bereik van Ten Rouwelaar bij de tweede paal in het doel plofte: 1-1.

Negen minuten later stond Verhoek weer aan de basis van de tweede Haagse goal. Na een een-twee met Lex Immers kwam hij het strafschopgebied binnen. Hij speelde bal langs de uitkomende Ten Rouwelaar en bij de tweede paal stond Dmitry Bulykin al te wachten. Voordat de Rus aan de bal kon komen gleed verdediger Gabor Horvath de bal in eigen doel: 1-2.

Na de rust had NAC in de persoon van Csaba Feher nieuwe krachten gevonden. En al na twee minuten brak de Hongaar op rechts door. Hij legde de bal panklaar voor Schilder, die zijn tweede doelpunt van de avond maakte: 2-2. ADO Den Haag herstelde zich en Kum kopte na een corner van Verhoek de bal steenhard binnen. Maar Ten Rouwelaar ranselde de bal over de lat.

Enkele tellen later kreeg Kum van scheidsrechter Ed Janssen zijn tweede gele kaart. Volgens de scheidsrechter trapte hij de bal weg, maar in werkelijkheid kreeg hij een zet van verdediger Gabor Horvath waardoor hij het speeltuig beroerde. In ondertal hield ADO Den Haag voetballend goed stand maar toch kwam het ongelukkig op achterstand. Ramon Leeuwin wilde een bal uit zijn verdediging schieten, maar daar stak Feher een voetje voor. In plaats van dat de bal richting middenlijn ging, verdween deze achter Coutinho: 3-2.

Leeuwin had niet veel later nog de beste kans op de gelijkmaker toen iedereen een corner van Verhoek miste. Maar bij de tweede paal kon hij niet goed bij de bal waarna Anthony Lurling op de lijn een doelpunt voorkwam.

NAC kreeg meer ruimte voor counters maar speelde dat niet goed uit. Matthew Amoah was het dichtst bij een doelpunt maar schoot in de 81e minuut op de paal. ADO Den Haag streed tot de laatste minuut maar kon geen kansen meer creëren en moest toezien hoe NAC zijn eerste zege van het jaar vierde.

Komende zaterdag moet de ploeg van Van den Brom zich herstellen van deze nederlaag. Dan komt NEC op visite. Hoewel er maar één letter verschil is, kan het zomaar een heel andere wedstrijd met een veel prettigere uitslag worden. De aanvang in het Kyocera Stadion is 19.45 uur.

De Feiten:
De Oost-Europeanen Aleksandar Radosavljevic (ziek) en Frantisek Kubik (blessure) ontbreken. Hun vervangers zijn Kevin Visser en Charlton Vicento. Ook Danny Buijs is geblesseerd. Chris Kum maakt zijn rentree in de basis. Dit gaat ten koste van Mitchell Piqué.

4. Robbert Schilder draait een vrije trap het strafschopgebied van ADO Den Haag binnen. De inlopende Rob Penders mist de bal maar de vrije trap valt wel achter de verbouwereerde Gino Coutinho in het net: 1-0.

8. Milano Koenders krijgt van scheidsrechter Ed Janssen een gele kaart na een stevige overtreding op Lex Immers.

16. Wesley Verhoek neemt een vrije trap en Timothy Derijck, ex-NAC, komt voor zijn man. Doelman Jelle ten Rouwelaar kan de bal maar net uit het doel tikken.

20. Opnieuw een vrije trap van Schilder. Dit keer redt Coutinho, die ooit drie wedstrijden voor NAC keepte, met de vuisten.

22. Toornstra geeft een steekpass op Charlton Vicento. De linksbuiten schiet naast.

25. Verhoek draait vanaf links de bal in. Vicento laat voor het doel bewust de bal lopen, zodat deze buiten bereik van Ten Rouwelaar bij de tweede paal binnenvalt: 1-1.

34. Verhoek zet een een-twee met Immers op en loopt het strafschopgebied binnen. Langs de uitkomende Ten Rouwelaar geeft hij voor, maar voordat Dmitry Bulykin kan scoren glijdt Gabor Horvath de bal in eigen doel: 1-2.

35. Coutinho redt op het schot van Matthew Amoah.

40. Chris Kum krijgt geel na een overtreding op Donny Gorter.

46. Csaba Feher vervangt Julian Jenner aan het begin van de tweede helft.

47. Feher mag opkomen en legt de bal terug op Schilder. Vanaf elf meter geeft de middenvelder Coutinho geen kans: 2-2.

48. Penders krijgt geel voor een overtreding op Bulykin.

50. Coutinho redt op een schot van Gorter.

52. Kum kopt steenhard een corner van Verhoek op het doel maar Ten Rouwelaar tikt de bal over de lat.

53. Kum krijgt zijn tweede gele kaart voor het wegtrappen van de bal. De linksback krijgt wel eerst een duw van Horvath voordat hij de bal beroert. Toch moet hij het veld verlaten.

54. Koenders breekt op rechts door maar schiet voorlangs.

56. Bulykin kopt over op een voorzet van Verhoek.

60. Feher rukt op maar schiet voorlangs.

61. Derijck ruimt op in de achterhoede. Ramon Leeuwin wil de bal wegschieten maar de aanstormende Feher zet er een voetje voor. De bal verdwijnt achter Coutinho: 3-2.

63. Vicento maakt een overtreding op Penders en krijgt geel.

67. Een hoekschop van Verhoek gaat langs iedereen. Bij de tweede paal kan Leeuwin nog maar net bij de bal. Anthony Lurling voorkomt op de lijn de Haagse gelijkmaker.

68. Coutinho redt op een schot van Feher.

69. Horvath kopt een corner van Lurling voorlangs.

71. Coutinho redt op een vrije trap van Gorter.

74. Schilder schiet over.

76. Amoah gaat hard door op Coutinho en krijgt daarvoor de gele kaart.

80. Horvath klimt op de rug van Bulykin en krijgt geel.

81. Lurling zet een counter voor NAC op en bedient Amoah. De Ghanees schiet op de paal.

84. Chiro N`Toko lost Kevin Visser af.

88. Ex-ADO Den Haag-speler Joonas Kolkka vervangt Gorter.

90. Amoah kopt een voorzet van Schilder naast het doel.

NAC Breda-ADO Den Haag 3-2 (1-2)
Scoreverloop: 4. Schilder 1-0 25. Verhoek 1-1 34. Horvath (eigen doel) 1-2 47. Schilder 2-2 61. Feher 3-2
Scheidsrechter: Janssen
Toeschouwers: 18.700
Gele kaarten: Koenders, Horvath, Penders, Amoah (allen NAC), Vicento (ADO Den Haag)
Rode kaart: Kum (ADO Den Haag, twee keer geel)
Opstellingen
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Koenders, Penders, Horvath, Janse; Luijckx, Gorter (88. Kolkka), Schilder; Jenner (46. Feher), Amoah, Lurling.

ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Leeuwin, Kum; Immers, Visser (84. N`Toko), Toornstra; Verhoek, Bulykin, Vicento.