ADO Den Haag heeft de draad van het winnen weer opgepakt. De Hagenaars gaven twee perioden vol gas tegen NEC, dat met 5-1 overklast werd.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Wiljan Vloet heeft prettige herinneringen aan het Kyocera Stadion. Niet alleen leidde hij daar als trainer ADO Den Haag naar de onverwachte promotie, maar ook won hij in dienst van NEC vorig seizoen in de slotfase met 2-3. Dit keer is het een ontmoeting die hij graag zou willen vergeten. De Nijmegenaren, die in 2011 nog niet verslagen waren, werden werkelijk overklast door de Hagenaars, die kort na rust als een wervelwind over het veld gingen. In die periode besliste de ploeg van John van den Brom met een echte voetbalshow de wedstrijd.
ADO Den Haag had in het begin moeite met de Gelderlanders, die met een compact middenveld speelden. Een kwartier lang gebeurde er weinig, maar het bleek de opmaat voor het attractieve middenstuk van de eerste helft. Tussen de vijftiende en de dertigste minuut brandde het duel los. Eerst kwamen de Hagenaars op voorsprong toen Aleksandar Radosavljevic op de middenlijn snel een vrije trap nam. De Nijmeegse defensie lette niet op en Lex Immers had vrij baan naar het doel. De middenvelder die als linksbuiten fungeerde, gaf doelman Jesper Cillessen geen kans: 1-0.

De groen-gelen waren vervolgens niet bij de les toen Nathaniel Will Immers de bal ontfutselde. Door zijn tussenkomst belandde de bal bij Björn Vleminckx, die als topscorer van Nederland in de achttiende minuut zijn achttiende doelpunt maakte: 1-1. Nauwelijks zestig tellen later vergat scheidsrechter Tom van Sichem de bal op de stip te leggen, toen Dmitry Bulykin door Rémy Amieux werd neergelegd.
Maar de Hagenaars lieten zich niet van de wijs brengen en er ontstonden opnieuw kansen. Er waren nog geen 25 minuten gespeeld toen Danny Buijs na een knappe redding van Cillessen op een kopbal van Timothy Derijck de rebound over schoot en Bram Nuytinck een strakke voorzet van Wesley Verhoek op de eigen lat afrondde.

Even leek het erop dat de thuisploeg een tweede doelpunt niet gegund was, maar in de 28e minuut zou ADO Den Haag opnieuw op voorsprong komen. Na een indraaiende vrije trap hield Will Buijs bij de tweede paal vast. Dit keer gaf Van Sichem wel een strafschop en Bulykin liet de kans om in het spoor van Vleminckx te blijven niet liggen: 2-1. Door zijn zeventiende doelpunt komt hij op gelijke hoogte met Harald Berg en is nu samen met de Noor de beste buitenlandse schutter van ADO Den Haag.
Direct na de pauze gingen de Hagenaars furieus van start. De ploeg van Van den Brom walste werkelijk over de Nijmegenaren heen. Eerst bediende Bulykin de opgekomen Buijs, maar oog in oog met Cillessen kon hij de keeper niet passeren. Daarna veroverde Bulykin de bal op Ramon Zomer maar de Rus kon Immers net niet bereiken. Uit de daaropvolgende corner schoot Jens Toornstra hard in, Bulykin legde terug op Buijs maar opnieuw was Cillessen op zijn post.

Het verdiende doelpunt kwam uiteindelijk niet lang daarna, toen Verhoek zijn eigen afgeslagen corner opving. De buitenspeler draaide naar binnen en krulde de bal met links in de verre hoek: 3-1. Drie minuten later maakte ADO Den Haag het karwei af. Nadat Buijs geblokkeerd werd, schoot Toornstra de vrije trap onberispelijk in de kruising: 4-1.
Het publiek beloonde de puike prestatie met een heuse wave, maar van een wedstrijd was allang geen sprake meer. De Hagenaars controleerden en de bezoekers hadden de moed al opgegeven. Toch kreeg NEC nog een goede kans toen Lorenzo Davids doelman Gino Coutinho omspeelde. De middenvelder schoot met rechts in maar Pascal Bosschaart haalde de bal van de doellijn.

Alleen in de slotfase kende de wedstrijd zowel in positieve als in negatieve zin nog een opleving. Niki Zimling kwam met gestrekt been in bij Radosavljevic, die daarbij geblesseerd raakte. De Deen mocht van Van Sichem als eerste naar de douches. Het slotakkoord was uiteindelijk voor Jordy Brouwer. De invaller scoorde in blessuretijd, na een indraaiende vrije trap van Verhoek, met het hoofd zijn eerste doelpunt van het seizoen: 5-1.
Door de zege verstevigt ADO Den Haag zijn positie bovenin en stond het halverwege het weekend zelfs vierde. Volgende week gaan de Hagenaars op bezoek bij De Graafschap. De aftrap van deze lastige uitwedstrijd is zondag om 12.30 uur.

De Feiten:

Aleksandar Radosavljevic keert na griep terug in het elftal. Daardoor zit Kevin Visser op de bank. Chris Kum is geschorst en wordt vervangen door Pascal Bosschaart. Frantisek Kubik is nog steeds geblesseerd. Voor hem komt Danny Buijs op het middenveld, terwijl Lex Immers een linie doorschuift.
Voor het duel werden Wesley Verhoek (150 wedstrijden in het betaalde voetbal) en Gino Coutinho (50) gehuldigd.

6. Doelman Gino Coutinho redt op een vrije trap van John Goossens.

16. Na een overtreding van Bas Sibum op Danny Buijs let NEC niet op. Aleksandar Radosavljevic neemt snel een vrije trap richting de gestarte Lex Immers. De middenvelder die linksbuiten plukt de bal uit de lucht en schiet beheerst binnen: 1-0.

18. Immers treuzelt te lang waardoor Nathaniel Will een voet tegen de bal kan zetten. De pass komt bij Björn Vleminckx die in achttiende minuut zijn achttiende doelpunt maakt: 1-1.

19. Rémy Amieux laat de bal van zijn voet springen en Dmitry Bulykin zit ertussen. De Belgische verdediger raakt de Rus vervolgens op de knie, maar scheidsrechter Tom van Sichem vergeet een strafschop te geven.

22. Timothy Derijck kopt een vrije trap van Wesley Verhoek richting de hoek. Doelman Jasper Cillessen tikt de bal uit het doel. Buijs schiet de rebound over.

24. Bram Nuytinck schiet een strakke voorzet van Verhoek op zijn eigen lat.

27. Verhoek draait een vrije trap het strafschopgebied binnen. Bij de tweede paal houdt Will Buijs vast. Van Sichem geeft nu wel een strafschop. De Nijmegenaar krijgt geel.

28. Bulykin nadert Vleminckx weer op een doelpunt nadat hij de strafschop binnenschiet: 2-1. Door zijn zeventiende treffer evenaart hij Harald Berg als beste buitenlandse schutter aller tijden.

42. Jens Toornstra schiet over na een pass van Radosavljevic.

47. Bulykin speelt de opkomende Buijs aan. Oog in oog met Cillessen is de keeper de winnaar.

48. Toornstra schiet na een corner van Verhoek op het doel. Via Bulykin komt de bal bij Buijs maar de middenvelder stuit opnieuw op de doelman.

49. Na een afgeslagen corner komt Verhoek opnieuw in balbezit. De buitenspeler komt naar binnen en krult de bal met links in de verre hoek: 3-1.

50. Amieux blokkeert Buijs en krijgt geel.

52. Toornstra draait een vrije trap in de kruising: 4-1.

61. Goossens stuurt Lorenzo Davids weg. De middenvelder omspeelt Coutinho maar zijn schot wordt door Pascal Bosschaart van de lijn gehaald.

63. Kevin Visser vervangt Buijs.

67. Radosavljevic speelt Bulykin op links vrij. Het schot van de Rus wordt door Cillessen gepakt.

70. Dubbele wissel bij NEC. Thomas Chatelle en Leroy George lossen Davids en Goossens af.

72. Chatelle kopt een voorzet van Amieux in het zijnet.

74. Jordy Brouwer vervangt Bulykin.

78. Ahmed Ammi moet geblesseerd uitvallen. Chiro N’Toko maakt voor hem zijn opwachting.

87. Niki Zimling pleegt een aanslag met gestrekt been op Radosavljevic en krijgt direct rood.

90. Brouwer kopt zijn eerste doelpunt van het seizoen binnen na een vrije trap van Verhoek: 5-1.

Karakteristiek:
ADO Den Haag-NEC 5-1 (2-1)
Scoreverloop: 16. Immers 1-0 18. Vleminckx 1-1 28. Bulykin (strafschop) 2-1 49. Verhoek 3-1 52. Toornstra 4-1 90. Brouwer 5-1
Scheidsrechter: Van Sichem
Gele kaarten: Will, Amieux (beiden NEC)
Rode kaart: Zimling (NEC)
Toeschouwers: 14.200 (uitverkocht)
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi (78. N’Toko), Derijck, Leeuwin, Bosschaart; Buijs (63. Visser), Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Bulykin (74. Brouwer), Immers.

NEC: Cillessen; Will, Nuytinck, Zomer, Amieux; Schöne, Sibum, Goossens (70. George), Zimling, Davids (70. Chatelle); Vleminckx.