ADO Den Haag heeft in de Galgenwaard de rug gerecht op de enige juiste manier. Tegen FC Utrecht lieten de Hagenaars, na het rumoer na het duel tegen Ajax, zelfs met tien man de voeten spreken: 2-3.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Maak Maurice Steijn voor de uitwedstrijd tegen FC Utrecht hoofdcoach en ADO Den Haag pakt de winst. Vorig jaar was het duel in de Domstad zijn eerste als opvolger van Raymond Atteveld en leidde hij zijn ploeg naar een 0-2 winst. Deze keer, als vervanger van de geschorste John van den Brom, sleepten Steijn en de spelers er een 2-3 overwinning uit.

Die zege behaalden de Hagenaars ook nog eens met tien man, omdat Charlton Vicento twee gele kaarten ontving. Maar de groen-gelen konden de druk in het laatste kwartier grotendeels weerstaan. Een gehavend ADO Den Haag verscheen aan de aftrap. Niet alleen ontbraken Ahmed Ammi en Danny Buijs wegens blessures, maar ook zit Lex Immers naar aanleiding van de gebeurtenissen na het duel met Ajax, een schorsing van vier wedstrijden uit. Om die reden mocht ook coach John van den Brom niet op de bank zitten.
De Hagenaars waren zoekende en liepen in de eerste helft veel achteruit. Daardoor was FC Utrecht de betere ploeg, maar het zoeken naar spits Frank Demouge leverde weinig op.De beste kans was toch nog voor de bezoekers toen Wesley Verhoek de bal naar de rand van het strafschopgebied terugtrok. Dmitry Bulykin haalde met buitenkant rechts hard uit en Oranje-doelman Michel Vorm moest al zijn talent uit de kast halen om de bal over het doel te tikken. Maar nadat ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho een kopkans van Demouge verijdelde kwamen de gastheren in de 33e minuut wel op voorsprong. Een voorzet van Jacob Lensky legde Demouge met het hoofd terug. De inkomende Edouard Duplan liet Coutinho geen kans: 1-0.

Vanaf dat moment gingen de Hagenaars meer naar voren voetballen en dat resulteerde in het hoogtepunt van de middag. ADO Den Haag kwam gelijk door cum laude van de voetbalhogeschool af te studeren. Bulykin kaatste met Aleksandar Radosavljevic, die de bal op rechts in de loop van Jens Toornstra speelde. De middenvelder gaf de bal direct voor, waarna Charlton Vicento bij de tweede paal de gelijkmaker binnengleed: 1-1. Na de rust bleef FC Utrecht drukken maar zou ADO Den Haag het publiek een lesje in effectiviteit voorschotelen. Er was net een uur verstreken toen Aleksandar Radosavljevic volledig vrijstaand een voorzet van Wesley Verhoek mocht binnenkoppen: 1-2.
De Haagse voorsprong werd vergroot toen Bulykin drie minuten later een vrije trap van Pascal Bosschaart met de borst controleerde om vervolgens Vicento diep te sturen. Tim Cornelisse werkte de linksbuiten tegen de grond, waarna Bulykin de strafschop onberispelijk binnenschoot: 1-3. Zijn achttiende treffer betekent dat hij gedeeld topscorer van de Eredivisie is en de buitenlander van ADO Den Haag met de meeste doelpunten in een seizoen.
ADO Den Haag zou waarschijnlijk niet meer in de problemen zijn gekomen als Vicento, die op het punt stond gewisseld te worden, niet tegen twee gele kaarten in een minuut opliep. Daardoor moesten de Hagenaars verder naar achter en de Domstedelingen profiteerden toen Coutinho een voorzet van Dries Mertens in de voeten van Kevin Strootman sloeg. De middenvelder haalde vanaf zestien meter doeltreffend uit: 2-3.
Maar verder zou de thuisploeg niet meer komen, want de Haagse verdediging onder leiding van Timothy Derijck hield stand. Meest opmerkelijke wapenfeit was nog de rentree van Aleksandar Rankovic na anderhalf jaar blessureleed. Hij verving Roderick Gielisse, die slechts tien minuten waren gegund. Door de zege blijft ADO Den Haag stevig op de vijfde plaats staan en kan het een plek in de play-offs bijna niet meer ontlopen.

Voor de thuiswedstrijd tegen Vitesse, die zaterdag om 19.45 uur wordt gespeeld, kent Van den Brom wel de nodige personele problemen. Zo heeft hij vanwege de schorsingen van Verhoek en Vicento met Frantisek Kubik nog maar één buitenspeler over.

De Feiten:
Lex Immers en John van den Brom zijn naar aanleiding van de gebeurtenissen na ADO Den Haag-Ajax voor respectievelijk vier duels en een wedstrijd geschorst. Maurice Steijn is daarom hoofdcoach. Frantisek Kubik is gepasseerd en wordt door Charlton Vicento vervangen. Kevin Visser speelt op de plek van Immers. Danny Buijs en Ahmed Ammi ontbreken wegens blessures.

7. Wesley Verhoek omarmt Mihai Nesu in een sprintduel en krijgt van scheidsrechter Danny Makkelie de gele kaart. De rechtsbuiten is daardoor tegen Vitesse geschorst.

8. Ismo Vorstermans schiet van grote afstand, maar zijn inzet gaat naast.

21. Frank Demouge krijgt geel nadat hij met een sliding Timothy Derijck raakt.

24. Chris Kum speelt Verhoek op links in. De buitenspeler ziet dat Dmitry Bulykin zich op de rand van het strafschopgebied aanbiedt. Oranje-doelman Michel Vorm moet alle zeilen bijzetten om het schot van de Rus met buitenkant rechts over de lat te tikken.

28. Demouge kopt een voorzet van Nesu binnen. ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho verwerkt de kopbal tot corner.

30. Nana Asare staat volledig vrij na een pass van Jan Wuytens. De volley van de Ghanees gaat naast.

33. Jacob Lensky geeft voor richting tweede paal. Demouge kopt de bal terug, waarna Edouard Duplan binnenschiet: 1-0.

39. ADO Den Haag zet een aanval via Bulykin en Aleksandar Radosavljevic op. De Sloveen stuurt Jens Toornstra op rechts diep en de middenvelder geeft de bal direct voor. Bij de tweede paal glijdt Charlton Vicento de gelijkmaker binnen: 1-1.

44. Duplan komt binnendoor bij ex-FC Utrecht-speler Ramon Leeuwin, maar de Fransman schiet op aangeven van Lensky naast.

46. Alje Schut lost Vorstermans in de Utrechtse verdediging af.

53. Pascal Bosschaart levert de bal in waarna Demouge de bal naar Duplan speelt. De spits krijgt de bal terug maar zijn schot kan door Bosschaart nog tot hoekschop verwerkt worden.

56. Derijck kopt een corner van Verhoek in de handen van Vorm.

58. Dries Mertens beukt Derijck omver en krijgt geel.

59. Lensky krult de bal vanaf zestien meter naast het doel.

60. Vicento schiet naast.

63. Radosavljevic mag voor het doel helemaal vrij een voorzet van Verhoek inkoppen: 1-2.

66. Bulykin controleert een vrije trap van Bosschaart met de borst en stuurt de sprintende Vicento weg. Tim Cornelisse werkt de linksbuiten tegen de grond en krijgt geel. Vanaf elf meter maakt Bulykin zijn achttiende van het seizoen en is hij de buitenlander met de meeste doelpunten in een seizoen voor ADO Den Haag: 1-3.

67. Bosschaart vangt Asare op en krijgt geel.

69. Schut krijgt geel wegens protesteren.

71. Toornstra raakt met gestrekt been Kevin Strootman en krijgt geel.

72. Bosschaart gaat naar de kant en Mitchell Piqué maakt zijn opwachting.

72. Bij Utrecht vervangt Ricky van Wolfswinkel de Roemeen Nesu.

75. Vicento heeft het aan de stok met Cornelisse en krijgt geel.

76. Vicento maakt een overtreding op Asare en krijgt zijn tweede gele kaart.

77. Coutinho stompt een voorzet van Mertens weg maar vanaf de rand van het strafschopgebied haalt Strootman doeltreffend uit: 2-3.

80. Schut gaat er al weer af. Zijn vervanger is Leon de Kogel.

82. Verhoek maakt plaats voor Roderick Gielisse.

90. Lensky schiet over.

90. Gielisse mag maar tien minuten meedoen. Aleksandar Rankovic maakt na anderhalf jaar blessureleed zijn rentree.

FC Utrecht-ADO Den Haag 2-3 (1-1)
Scoreverloop: 33 Duplan 1-0 39. Vicento 1-1 63. Radosavljevic 1-2 66. Bulykin (strafschop) 1-3 77. Strootman 2-3
Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 19.000
Gele kaarten: Cornelisse, Schut, Mertens, Demouge (allen FC Utrecht), Toornstra, Bosschaart, Verhoek (allen ADO Den Haag)
Rode kaart: 76.Vicento (ADO Den Haag, twee keer geel)
Opstellingen
FC Utrecht: Vorm, Cornelisse, Vorstermans (46. Schut/80. De Kogel), Wuytens, Nesu (72. Van Wolfswinkel); Duplan, Strootman, Asare, Lensky, Mertens; Demouge.

ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Derijck, Bosschaart (72. M. Piqué), Kum; Visser, Radosavljevic, Toornstra; Verhoek (82. Gielisse/90. Rankovic), Bulykin, Vicento.