ADO Den Haag heeft de vierde plaats zaterdagavond jammergenoeg voor nu aan AZ verspeeld. Onze jongens verloren in Alkmaar met 3-1.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Bij Alkmaar begint de victorie, zo luidt de geschiedenisles van de Tachtigjarige Oorlog. Stiekem had ADO Den Haag ook op winst in Alkmaar gehoopt, zodat het een ferme stap richting Europees voetbal kon zetten. Bij winst zou de ploeg van John van den Brom vier punten voorsprong op de Alkmaarders hebben. In plaats daarvan werden de rollen omgedraaid en verdrongen de Noord-Hollanders de groen-gelen van de vierde plek, al weet ADO Den Haag dat de slag is verloren, maar de oorlog nog niet.
ADO Den Haag kwam een uur lang eigenlijk niet in het stuk voor en keek met nog dertig minuten te spelen tegen een 2-0 achterstand aan. Pas na die tweede treffer gooiden de bezoekers de voorzichtigheid overboord en zorgde Timothy Derijck voor de aansluitingstreffer. Dmitry Bulykin was met een kopbal nog dichtbij de gelijkmaker, maar uiteindelijk maakte AZ op de counter het karwei af.

Vanaf de aftrap was al duidelijk dat het een wedstrijd met grote belangen was. Niemand was bereid om grote risico`s te nemen. Typerend voor de eerste helft was dat alleen de enige echt uitgespeelde kans een doelpunt opleverde. Verder waren beide ploegen vooral aan elkaar gewaagd en mislukte de aanvalsopzet keer op keer. ADO Den Haag kon zijn spitsen niet een keer bereiken en AZ had wel het meeste balbezit maar tot kansen kwamen de Alkmaarders niet. Een volley van Jens Toornstra en een poging van Pontus Wernbloom, die beide hoog over gingen, waren de spaarzame hoogtepunten.
Tot Simon Poulsen een minuut voor de rust wel een fatsoenlijke aanval opzette. De linksback combineerde met Brett Holman en gaf de bal voor. De IJslandse spits Kolbeinn Sightorsson kon vervolgens het leder in de verste hoek duwen: 1-0.

Na rust behielden de gastheren het veldoverwicht en bleef ADO Den Haag moeite houden om de eigen voorwaartsen te bereiken. Uiteindelijk zorgde een foutje in de Haagse verdediging voor de beslissing.
Nadat Chris Kum bij de opbouw Derijck aanspeelde, verloor de Belg de bal. Holman had daarna vrije doortocht en schoof de bal onder Gino Coutinho door: 2-0. Vanaf dat moment gooiden de groen-gelen alle schroom van zich af en kwam de ploeg nog wel tot enkele aanvallen.

Zeven minuten later leidde dat tot een doelpunt toen een vrije trap van Toornstra in de muur smoorde. Via Aleksandar Radosavljevic en Charlton Vicento kwam de bal bij Bulykin. De Rus kopte de bal voor de voeten van Danny Buijs, die nog stuitte op doelman Sergio Romero. Derijck was attent meegelopen en kopte de bal via de paal in het doel: 2-1.
AZ stond vervolgens even onder druk en Bulykin was dichtbij de gelijkmaker. Maar zijn kopbal uit een corner van Wesley Verhoek zweefde Romero uit het doel. In de slotfase bediende Holman op een counter Nick van der Velden en de invaller liet Coutinho geen schijn van kans: 3-1.

Door deze zege is AZ dit seizoen de eerste ploeg die ADO Den Haag het maximumaantal punten (zes) heeft afgesnoept. Andere ploegen die dat voorbeeld nog kunnen volgen, zijn FC Twente en FC Groningen, de tegenstanders in de komende twee thuiswedstrijden.
Op vrijdag 22 april komt kampioen FC Twente op bezoek voor wederom een wedstrijd waarbij veel op het spel staat. De aftrap in het Kyocera Stadion is om 20.45 uur.

De Feiten
Wesley Verhoek en Charlton Vicento keren terug na een schorsing van een duel. De rechtsbuiten start in de basis, maar de linksbuiten begint op de bank. Lex Immers ontbreekt nog vanwege een schorsing, Ahmed Ammi is geblesseerd.

14. Pascal Bosschaart raakt geblesseerd bij een duel met Charlison Benschop en moet vervangen worden. Mitchell Piqué neemt zijn plek in.

31. Pontus Wernbloom schiet over na een voorzet van Rasmus Elm vanaf links.

35. Danny Buijs zet voor en Jens Toornstra besluit met een volley. De bal gaat over.

44. Simon Poulsen zet met Brett Holman een combinatie op. De Deense linksback geeft vervolgens voor, waarna Kolbeinn Sigthorsson de bal in de verre hoek schiet: 1-0.

45. Dmitry Bulykin wordt gestuit maar de bal komt bij Frantisek Kubik, die voorlangs schiet.

54. Kubik haalt met een sliding Niklas Moisander onderuit en krijgt geel van scheidsrechter Eric Braamhaar. De Slowaak is geschorst voor het duel tegen FC Twente.

57. Kubik wordt vervangen door Charlton Vicento.

60. Timothy Derijck gaat in de fout bij de opbouw. Holman profiteert en loopt alleen op het doel af. ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho is kansloos: 2-0.

62. Moisander haalt een kopbal van Bulykin van de lijn.

67. Derijck kopt de aansluitingstreffer binnen. Nadat een vrije trap van Toornstra in de muur belandt, komt de bal via Aleksandar Radosavljevic en Vicento bij Bulykin. De Rus legt de bal met het hoofd klaar voor de inkomende Buijs maar de middenvelder stuit op doelman Sergio Romero. De meegelopen Derijck kopt de bal via de paal in het doel: 2-1. Moisander probeert vergeefs met de hand de treffer te voorkomen en krijgt geel.

70. Wernbloom kopt een vrije trap van Elm op de lat.

76. Bulykin kopt een corner van Wesley Verhoek op het doel. Romero zweeft de bal uit het doel.

78. Sightorsson wordt naar de kant gehaald. Graziano Pellè is zijn vervanger.

79. Giliano Wijnaldum, het broertje van Feyenoorder Georginio, maakt zijn debuut. Dit gaat ten koste van Poulsen.

83. Nick van der Velden lost Benschop af.

86. Na een counter bedient Holman de meegelopen Van der Velden. Coutinho heeft geen verweer: 3-1.

90. Radosavljevic krijgt geel na een overtreding op Nick Viergever.

90. Op een voorzet van Elm kopt Pellè te zacht richting doel.

AZ-ADO Den Haag 3-1 (1-0)
Scoreverloop: 44. Sightorsson 1-0 60. Holman 2-0 67. Derijck 2-1 86. Van der Velden 3-1
Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 16.811
Gele kaarten: Moisander (AZ), Kubik, Radosavljevic (beiden ADO Den Haag)
Opstellingen
AZ: Romero; Marcellis, Moisander, Moreno, S. Poulsen (79. Wijnaldum); R. Elm, Wernbloom, Viergever; Benschop (83. Van der Velden, Sightorsson (78. Pellè), Holman
ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Derijck, Kum, Bosschaart (14. M. Piqué); Buijs, Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Kubik (57. Vicento)