ADO Den Haag mag zich in het duel tegen FC Twente bestolen voelen. De Hagenaars verdienden veel meer dan het 1-2 verlies, dat onder andere door een Twents buitenspeldoelpunt tot stand kwam.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Wie dacht dat de fut er bij ADO Den Haag uit was, die had geen rekening met de veerkracht van de Haagse ploeg gehouden. In een zinderende pot voetbal gaf de ploeg van John van den Brom alles, maar kreeg ze te weinig. Net als eerder in Enschede waren de Tukkers de gelukkigen.
Helemaal omdat Twente door het arbitrale trio werd bevoordeeld. Achtereenvolgens verzuimde Jan Wegereef ADO Den Haag een strafschop te geven en was het eerste Tukkerse doelpunt tot twee keer toe buitenspel.

ADO Den Haag kwam nog terug maar in de slotfase gaf de bredere bank de doorslag. Hoewel de groen-gelen zich nog een keer oprichtten konden ze de tweede nederlaag op rij niet voorkomen.
De spanning was om te snijden in het Kyocera Stadion. Beide elftallen wisten dat er veel op het spel stond. ADO Den Haag had nog steeds kans op directe plaatsing voor Europees voetbal en FC Twente kon in de Residentie de titel verspelen.

Er ontspon zich een voetbalgevecht, waarbij beide teams elkaar weinig toegaven. Wesley Verhoek had lange tijd de beste kans van de wedstrijd toen hij in de vijfde minuut van dichtbij doelman Nikolay Mihaylov probeerde te verschalken.
De Bulgaarse sluitpost zou de Tukkers in de eerste helft in de wedstrijd houden. Zeker drie keer voorkwam hij in het laatste kwartier een Haags doelpunt. Eerste stopte hij een volley van Danny Buijs in de 31e minuut. Nauwelijks zestig seconden later stuurde Dmitry Bulykin de opkomende Jens Toornstra diep. Andermaal lag Mihaylov in de weg. Kort voor rust profiteerde ADO Den Haag van Twents balverlies. Toornstra speelde razendsnel Bulykin in. De Rus verlengde op Charlton Vicento, maar ook hij kwam niet voorbij de doelman.

FC Twente dreigde wel maar door de tomeloze Haagse inzet leverde dat geen grote kansen op. Wel leken de bezoekers op voorsprong te komen toen Bryan Ruiz een voorzet van Bart Buysse binnenkopte. Maar de Costaricaan had eerst Mitchell Piqué onreglementair weggezet, waardoor het doelpunt door scheidsrechter Jan Wegereef werd afgekeurd.
Diezelfde Wegereef verzuimde ADO Den Haag in de 39e minuut een strafschop te geven. Bulykin sprong boven de Twentse verdedigers uit en legde de bal met het hoofd klaar voor Vicento. De linksbuiten draaide weg en werd door Douglas tegen het standbeen getikt. Maar een strafschop leverde het niet op.

Na de pauze bleef ADO Den Haag de aanval zoeken. Danny Buijs schoot na een voorzet van Vicento te zacht in, waardoor Dwight Tiendalli de bal voor de doellijn kon wegwerken. Direct daarna scoorde Chris Kum maar dat doelpunt werd door een fout van Buijs op Mihaylov afgekeurd.

Omstreeks het uur ging Theo Janssen zich meer met het aanvallende spel bemoeien en dat zorgde voor dubieus rendement. De middenvelder stuurde Nacer Chadli diep, maar die vertrok uit buitenspelpositie. Dat werd door de assistent-scheidsrechter niet waargenomen, net zoals diezelfde man niet zag dat Ruiz vanuit buitenspel de bal bij de tweede paal ingleed: 0-1.
Maar ADO Den Haag gaf niet op en ging op zoek naar de gelijkmaker. Verhoek schoot eerst nog over, maar daarna maakte Dmitry Bulykin zijn negentiende doelpunt. De Rus controleerde een voorzet van Vicento met de borst en speelde op die manier Douglas uit. Vervolgens schoot de Rus hard binnen: 1-1.

FC Twente kon zich in de titelrace geen puntverlies permitteren en koos meer de aanval. Uiteindelijk gaf de sterkte van de beschikbare spelers de doorslag. Terwijl bij ADO Den Haag Charlton Vicento en Danny Buijs vanwege kramp gewisseld moesten worden, bracht Michel Preud’homme Emir Bajrami voor de fletse Chadli. En al bij zijn eerste actie kon de Bosnische Zweed de bal voorzetten. Doelman Gino Coutinho redde in eerste instantie de kopbal van Luuk de Jong, maar de spits werkte de voorzet vervolgens met enig fortuin over de lijn: 1-2. Daarmee bleek FC Twente over het geluk van de kampioen te beschikken. In de laatste minuten volgde nog een Haagse stormloop, maar het schot van Toornstra in de slotseconde werd opnieuw door Mihaylov gered.

ADO Den Haag heeft laten zien dat het in de slotfase van de competitie nog volop meedoet om de prijzen. Hoewel door het verlies de directe plaatsing voor Europees voetbal een beetje aan de horizon verdwijnt, kan het in de play-offs nog mooie dingen laten zien.

Zondag 1 mei komt met FC Groningen een andere playoff-kandidaat op bezoek. De aanvang van dat duel is 14.30 uur.

De Feiten:
Lex Immers en Frantisek Kubik zijn geschorst. Chiro N’Toko, Pascal Bosschaart en Ahmed Ammi ontbreken wegens een blessure. Daardoor keren Charlton Vicento en Mitchell Piqué (ex-FC Twente) terug in de basis. Doelman Gino Coutinho heeft aangegeven te willen spelen ondanks dat hij gisteren een gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen. Vooraf worden Jens Toornstra en Aleksandar Radosavljevic voor respectievelijk 50 en 300 wedstrijden in het betaalde voetbal gehuldigd. Er is voor de aftrap een minuut stilte voor Wiel Coerver, die vandaag is overleden.

5. Dmitry Bulykin rommelt zich door de Twentse verdediging. De bal komt bij Wesley Verhoek, die op de korte hoek mikt. Doelman Nikolay Mihaylov kan redden.

12. Aleksandar Radosavljevic schiet over.

18. Luuk de Jong krijgt van scheidsrechter Jan Wegereef een gele kaart na een te late sliding op Mitchell Piqué.

21. Wout Brama stuurt Douglas diep. Voordat de Braziliaan kan uithalen redt Chris Kum ten koste van een corner.

26. Danny Buijs haalt vanaf dertig meter uit. De bal gaat naast.

31. Buijs neemt een vrije trap van Verhoek met een volley. Mihaylov heeft moeite om de bal onder controle te krijgen.

32. Bulykin geeft mee op de opkomende Jens Toornstra. Mihaylov stopt het schot van de middenvelder.

36. Bryan Ruiz kopt binnen uit een voorzet van Bart Buysse. Maar de Costaricaan heeft eerst Mitchell Piqué weggeduwd waardoor het doelpunt wordt afgekeurd.

39. Bulykin springt hoger dan de Twente-defensie en legt de bal klaar voor Charlton Vicento. De buitenspeler draait weg bij Douglas en wordt vervolgens aangetikt. Wegereef weigert een strafschop toe te kennen.

43. Toornstra speelt na balverlies van Ruiz snel Bulykin in. De Rus verlengt naar Vicento. Het schot van de linksbuiten wordt door Mihaylov met de voeten gered.

52. Buijs zet een aanval op en speelt Vicento aan. De buitenspeler geeft voor en Buijs ontvangt bij de tweede paal. Hij omspeelt Mihaylov maar schiet te zacht in. De bal wordt door Dwight Tiendalli voor de doellijn weggetrapt.

53. Kum loopt bij de tweede paal een corner van Verhoek binnen. Het doelpunt wordt afgekeurd, omdat Buijs een overtreding op Mihaylov heeft gemaakt.

58. Ruiz krijgt veel ruimte en schiet maar net voorlangs.

61. Theo Janssen speelt Nacer Chadli in buitenspelpositie aan. De linksbuiten geeft voor waarna Ruiz, eveneens in buitenspelpositie, de bal bij de tweede paal binnenglijdt: 0-1.

65. Timothy Derijck glijdt hard in bij Douglas en krijgt geel.

67. Verhoek zoekt Buysse op en schiet maar net over.

70. Vicento geeft voor. Bulykin vangt de bal met de borst op en verschalkt daarmee Douglas. De Rus schiet vervolgens de bal hard langs Mihaylov: 1-1.

72. Chadli schiet een vrije trap over.

73. Janssen stift de bal van buiten het strafschopgebied. De bal gaat over Coutinho maar ook naast het doel.

76. De leeggespeelde Vicento verlaat het veld voor Kevin Visser.

82. Buijs kan vanwege kramp niet verder. Aleksandar Rankovic is zijn vervanger.

83. Chadli komt naar binnen maar schiet naast.

85. Emir Bajrami lost Chadli af.

86. Bajrami komt het strafschopgebied in en geeft voor. Bij de tweede paal kopt De Jong in. Coutinho kan nog redden maar de spits werkt de bal in de rebound over de lijn: 1-2.

90. De Jong wordt vervangen door Oguchi Onyewu.

90. De laatste kans is voor Toornstra, maar zijn schot wordt door Mihaylov gered.

Karakteristiek:
ADO Den Haag-FC Twente 1-2 (0-0)
Scoreverloop: 61. Ruiz 0-1 70. Bulykin 1-1 86. L. de Jong 1-2
Scheidsrechter: Wegereef
Gele kaarten: L. de Jong (FC Twente), Derijck (ADO Den Haag)
Toeschouwers: 15.000 (uitverkocht)
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Derijck, Kum, M. Piqué; Buijs (82. Rankovic), Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Vicento (76. Visser).

FC Twente: Mihaylov; Tiendalli, Wisgerhof, Douglas, Buysse; Landzaat, Janssen, Brama; Ruiz, L. de Jong (90. Onyewu), Chadli (85. Bajrami).