ADO Den Haag heeft de laatste wedstrijd van het seizoen niet met winst af kunnen sluiten. Bij Heracles Almelo werd met 3-0 verloren. Daardoor eindigen de Hagenaars als zevende en treffen ze komende donderdag Roda JC thuis in de play-offs.

Verslag: Klaas-Jan Droppert
Foto`s copyright: Orange Pictures

Cabaretier Herman Finkers spotte er al mee. "Een stoplicht springt op rood, een ander springt op groen. In Almelo is altijd wat te doen." Lange tijd moet het wisselen van kleur van de verkeerslichten in de Twentse stad het meest opzienbarende van de zondagmiddag zijn geweest. De wedstrijd tussen Heracles en ADO Den Haag was dat zeker niet, daarvoor speelden de beide ploegen te plichtmatig.
Buiten de definitieve positie op de ranglijst en de wetenschap wie de tegenstander in de play-offs wordt, stond er voor ADO Den Haag niet veel op het spel. De Hagenaars waren ten slotte al lange tijd zeker van de play-offs. Dat gold niet voor tegenstander Heracles, dat uit veiligheidsoverwegingen een punt nog wel kon gebruiken.

Mogelijk door de spanning bij de Almeloërs en het feit dat de Hagenaars al met hun gedachten bij de play-offs waren, verliep de eerste helft stroef op het kunstgras in het Polman Stadion. De doelmannen Remco Pasveer en Gino Coutinho hadden niets te doen, omdat 44 minuten lang de bal niet tussen hun palen verscheen. Het in slaap gesuste publiek veerde alleen op toen Samuel Armenteros in de laatste minuut de beste kans van de eerste helft kreeg. De Cubaanse Zweed kapte Chris Kum uit en schoot met links op het doel. Coutinho lette goed op en tikte de bal uit het doel.
De tweede helft was niet veel beter en een typische 0-0 wedstrijd leek in de maak. Maar na 73 minuten hielp ADO Den Haag de gastheren uit Almelo in het zadel. Armenteros kon allang niet meer bij de bal toen Timothy Derijck zich breed maakte. Daarbij raakte de Belg de Heraclied en arbiter Janssen interpreteerde het breed maken als een overtreding. De strafschop werd door Willie Overtoom bekwaam benut: 1-0.Het doelpunt werkte bevrijdend voor de Almeloërs, die nu wisten dat de achtste plaats dichtbij was. Overtoom was met een laag schot dichtbij zijn tweede treffer. In de 78e minuut kregen de Hagenaars een goede mogelijkheid. Verhoek gaf vanaf links voor en bij de tweede paal gleed Lex Immers de bal over.

De genadeklap voor de Hagenaars kwam in de 85e minuut toen Overtoom een combinatie met Glynor Plet opzette. De invaller hakte de bal terug, waarna de geboren Kameroener de bal langs Coutinho schoof: 2-0. Invaller Frantisek Kubik schoot nog een keer voorlangs, maar het slotakkoord was voor Heracles. Na een voorzet van Mark-Jan Fledderus bezorgde Chris Kum onbedoeld de bal bij Armenteros. De spits schoot via de Haagse verdediger de bal achter de kansloze Coutinho: 3-0.

Jens Toornstra leek de score nog te verzachten maar zijn schot belandde op de paal. ADO Den Haag incasseerde in Almelo de vierde nederlaag op rij maar eindigt wel op een mooie zevende plaats in de competitie. Tot opluchting van presentator Matthijs van Nieuwkerk, die alleen bij een vijfde plaats zijn haar eraf zou moeten halen.
De Hagenaars moeten zich nu op de play-offs richten. Daarin wacht komende donderdag Roda JC in het eigen Kyocera Stadion. Volgende week zondag volgt de return in Kerkrade.

De Feiten
Coach John van den Brom kan, op de geblesseerde Chiro N`Toko na, beschikken over een fitte selectie. Charlton Vicento heeft net als tegen FC Groningen een basisplaats, waardoor Frantisek Kubik op de bank zit.

11. Lex Immers legt de bal na een inworp terug. Aleksandar Radosavljevic schiet hoog over.

33. Timothy Derijck kan met moeite een voorzet van Willie Overtoom wegkoppen. Bij de tweede paal schiet Marko Vejinovic hoog over.

40. Wesley Verhoek geeft vanaf rechts voor. De bal komt uiteindelijk bij Dmitry Bulykin, die met links hoog over schiet.

42. Derijck werkt maar half weg. Het schot van Darl Douglas dwarrelt naast.

45. Samuel Armenteros speelt op rechts Chris Kum uit. De spits schiet met links maar ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho tikt de bal uit het doel.

53. Overtoom schiet voorlangs.

60. Kwame Quansah stuurt Vejinovic diep. De zwervende middenvelder schiet in het zijnet.

67. Vejinovic lobt naast.

67. Glynor Plet vervangt Vejinovic.

69. Jens Toornstra houdt Quansah vast en krijgt van scheidsrechter Ed Janssen de gele kaart.

71. Op het moment dat Armenteros niet meer bij een pass kan, blokkeert Derijck de spits. Janssen geeft een strafschop en de Haagse aanvoerder krijgt een gele kaart.

72. Overtoom schiet vanaf de strafschopstip raak: 1-0.

73. Dubbele wissel bij ADO Den Haag. Frantisek Kubik en Danny Buijs komen in het veld voor Charlton Vicento en Mitchell Piqué.

75. Overtoom schiet van buiten het strafschopgebied. Coutinho pakt de lage schuiver.

78. Verhoek geeft vanaf links voor. Bij de tweede paal glijdt Lex Immers de bal over.

85. Overtoom zet een combinatie met Plet op en krijgt de bal via een hakje terug. De middenvelder schuift de bal beheerst langs Coutinho: 2-0.

87. Bulykin bedient Kubik, maar de Slowaak schiet voorlangs.

88. Mark-Jan Fledderus geeft vanaf links voor. Via Kum komt de bal bij Armenteros. Het schot van de spits gaat via de Haagse verdediger in het doel: 3-0.

88. Peter Reekers vervangt Birger Maertens.

89. Toornstra schiet van buiten het strafschopgebied op de paal.

90. Coutinho redt, na een uitbraak via Overtoom, op een inzet van Plet.

90. Ben Rienstra lost Overtoom af.

Karakteristiek
Heracles Almelo-ADO Den Haag 3-0 (0-0)
Scoreverloop: 72. Overtoom (strafschop) 1-0 85. Overtoom 2-0 88. Armenteros 3-0
Scheidsrechter: Janssen
Toeschouwers: 8.481
Gele kaarten: Toornstra, Derijck (beiden ADO Den Haag)
Opstellingen
Heracles: Pasveer, Breukers, Maertens (88. Reekers), Van der Linden, Looms; Overtoom (90. Rienstra), Quansah, Fledderus; Douglas, Armenteros, Vejinovic (67. Plet).

ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin, Derijck, Kum, M. Piqué (73. Buijs); Immers, Radosavljevic, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Vicento (73. Kubik).