ADO Den Haag is op spectaculaire wijze aan de play-offs begonnen. De Hagenaars stormden in de eerste helft naar een 4-1 voorsprong en vochten zich met tien man naar een 4-2 zege.

Verslag: Klaas Jan Droppert
Foto`s: Orange Pictures

Wat als ADO Den Haag vlak voor rust niet tot tien man gereduceerd? Grote kans dat Roda JC al na negentig minuten voor de play-offs was uitgeschakeld. Nu bleven de Limburgers in leven en wordt de return in Kerkrade het duel waarin de definitieve beslissing valt.

Dat deed niets af aan de prestatie van Hagenaars. De ploeg van John van den Brom, die door velen na vier nederlagen voor de play-offs was afgeschreven, deed aan klantenbinding en vermorzelde in het eerste halfuur de tegenstander. Ook in de tweede helft bleven de tien overgebleven spelers fier overeind. ADO Den Haag schoot uit de startblokken en stond al na drie minuten op voorsprong. Ahmed Ammi gaf vanaf rechts voor en Lex Immers haalde direct uit. Roda-doelman Mateusz Prus kon de inzet nog wel keren maar was machteloos op de rebound van de middenvelder: 1-0.
En de Hagenaars gingen door. Dmitry Bulykin had twee goede kansen maar schoot een corner van Jens Toornstra en een voorzet van Ammi naast. Toch liet het tweede doelpunt niet lang op zich wachten. Willem Janssen speelde in de veertiende minuut vanaf de middenlijn te zacht terug. Immers pikte de bal op en bediende de opgekomen Frantisek Kubik op maat. De Slowaak omspeelde doelman Prus en schoot vanaf de achterlijn de bal in het doel 2-0.
De Limburgers kwamen er niet aan te pas en na 23 minuten was het al 3-0. Bulykin speelde Charlton Vicento aan en kreeg de bal van de linksbuiten terug. De Rus marcheerde het strafschopgebied in en knalde de bal vanuit de korte hoek hoog in het doel. Roda JC had nog steeds niets in te brengen maar profiteerde van één moment van verslapping. Morten Skoubo was van zijn bewakers weggelopen en kopte een lange bal van Jimmy Hempte op het doel. Gino Coutinho kwam enkele centimeters te kort om een doelpunt te voorkomen: 3-1.

Daarna herpakten de groen-gelen zich. In de 41e minuut gaf Bulykin vanaf rechts voor en bij de tweede paal klopte Vicento verdediger Davy De Fauw in de lucht. De kopbal van de linksbuiten verdween in de verre hoek: 4-1. ADO Den Haag zat in een zetel maar maakte het zichzelf daarna moeilijk. De gretige Bulykin gleed wat onbesuisd in op De Fauw, kwam te laat voor de bal en kreeg vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis de rode kaart gepresenteerd.

In de tweede helft knokten de Hagenaars zich compleet leeg en met succes. Zelfs met een numerieke meerderheid kwamen de Limburgers er niet echt aan te pas. Roda JC probeerde het met gevaarlijke voorzetten van Hempte, maar de defensie van de thuisploeg gaf geen krimp. De groen-gelen kregen uit counters zelfs de beste kansen via Vicento, die bij tijd en wijle de Roda-verdediging goed partij gaf. Een vijfde Haagse treffer was daarom eerder aan de orde. Zo zette Toornstra de buitenspeler in de 51e minuut de buitenspeler voor Prus vrij, maar de doelman kon redding brengen. In de rebound kreeg Immers nog een mogelijkheid maar Pa-Modou Kah haalde de bal voor de doellijn weg.

Vicento kreeg in de 71e minuut een tweede kans. Kah verdedigde matig uit en Kevin Visser onderschepte de bal. De invaller speelde Vicento op rechts vrij maar de buitenspeler stuitte opnieuw op Prus. De Limburgers kwamen op een onverwacht moment terug in de wedstrijd. Invaller Rihairo Meulens kopte een corner van Ruud Vormer binnen: 4-2.

ADO Den Haag gaf vervolgens niets meer weg en andermaal Vicento kon de voorsprong vergroten. De rappe aanvaller ontsnapte vanaf de middenlijn nadat Visser een counter opzette. Vicento trok naar binnen en joeg vervolgens de bal over het doel. De Hagenaars gaan nu zondag met een voorsprong naar Kerkrade. Daar moeten de groen-gelen, volgens de Europa Cup-regels, deze overwinning verdedigen. Met elf man verschijnt ADO Den Haag om 12.30 uur aan de aftrap in het Parkstad Limburg Stadion.

De Feiten:

Pascal Bosschaart, Wesley Verhoek en Chris Kum zijn geschorst naar aanleiding van hun gele kaarten in de vorige play-offs in 2008, toen ADO Den Haag naar de Eredivisie promoveerde. Danny Buijs en Aleksandar Rankovic behoren niet tot de wedstrijdselectie. Ahmed Ammi keert terug van een blessure en staat in de basis. Ook Frantisek Kubik heeft een basisplaats.

3. Ahmed Ammi geeft vanaf rechts voor. Roda-doelman Mateusz Prus kan de eerste inzet van Lex Immers eerst nog stoppen, maar de middenvelder schiet de rebound wel binnen: 1-0.

9. Dmitry Bulykin schiet net naast na een lage corner van Jens Toornstra.

11. Ammi geeft voor en Roda krijgt de bal niet weg. Bulykin plaatst zijn inzet met links naast het doel.

14. Willem Janssen speelt verkeerd terug. Immers pikt op en loopt richting het doel. De meegekomen Frantisek Kubik krijgt de bal, omspeelt Prus en schiet vanaf de middenlijn binnen: 2-0.

17. Ruud Vormer krijgt een gele kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis nadat hij doorloopt op de liggende Aleksandar Radosavljevic.

23. Bulykin speelt Charlton Vicento in de diepte aan. De linksbuiten legt de bal terug op de meegelopen Rus. Bulykin schiet vervolgens de bal in de korte hoek hoog in het doel: 3-0.

27. Morten Skoubo kopt een lange bal van Jimmy Hempte op het doel. Gino Coutinho kan er niet bij: 3-1.

28. Hempte maakt een obstructiefout op Kubik en krijgt de gele kaart.

29. Toornstra neemt een vrije trap. De bal gaat rakelings naast.

30. Boldizsar Bodor krijgt een gele kaart na een overtreding op Timothy Derijck.

33. Wiljan Pluim kopt een voorzet van Hempte over.

40. Nadat Vormer hem inspeelt probeert Skoubo een stift. Coutinho is attent.

41. Bulykin geeft vanaf rechts voor. Vicento springt bij de tweede paal hoger dan Davy De Fauw en kopt de bal naar de verre hoek: 4-1.

43. Pluim kopt een voorzet van De Fauw over.

45. Nijhuis geeft Bulykin een rode kaart nadat hij een sliding op De Fauw inzet.

46. John van den Brom grijpt in. Kevin Visser komt in de ploeg voor Kubik.

47. Ex-ADO Den Haag-speler Laurent Delorge schiet over.

51. Toornstra zet Vicento vrij voor Prus en de doelman kan de inzet van de aanvaller met de voet keren. Immers heeft nog een rebound maar Pa-Modou Kah is op tijd om een doelpunt te voorkomen.

52. Ramon Leeuwin kopt een corner van Toornstra op het doel, maar Prus kan redden.

55. Rihairo Meulens vervangt Pluim.

59. Skoubo kopt een voorzet van Hempte over.

61. Arnaud Sutchuin lost Bodor af.

66. Rob Wielaert legt Vicento neer en krijgt een gele kaart.

69. Sutchuin komt vanaf links naar binnen en draait de bal voorlangs.

71. Kah verdedigt slordig uit en Visser vangt op. De invaller bedient Vicento op links maar de buitenspeler stuit op Prus.

74. De Fauw kopt een corner van Vormer over het doel.

78. Meulens kopt een corner van Vormer buiten bereik van Coutinho: 4-2.

82. Visser leidt een Haagse counter in en speelt Vicento aan. De aanvaller komt vanaf rechts naar binnen en jaagt de bal over het doel.

87. De Fauw blokkeert de opkomende Mitchell Piqué en krijgt een gele kaart. Het is alweer de vijfde prent voor de Limburgers

89. Roda JC wisselt Delorge voor Stein Huysegems.

ADO Den Haag-Roda JC 4-2 (4-1)
Scoreverloop: 3. Immers 1-0, 14. Kubik 2-0, 23. Bulykin 3-0, 27. Skoubo 3-1, 41. Vicento 4-1, 78 Meulens 4-2
Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaarten: Vormer, Hempte, Bodor, Wielaert, De Fauw (allen Roda JC)
Rode kaart: Bulykin (ADO Den Haag)
Toeschouwers: 10.690
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Leeuwin, M. Piqué; Immers, Radosavljevic, Toornstra; Kubik (46. Visser), Bulykin, Vicento.

Roda JC: Prus; De Fauw, Kah, Wielaert, Hempte; Delorge (89. Huysegems), Vormer, Janssen, Bodor (61. Sutchuin); Skoubo, Pluim (55. Meulens).