ADO Den Haag is nog twee wedstrijden van Europees voetbal verwijderd. De Hagenaars bleven in de return van de eerste play-offronde overeind bij Roda JC en wonnen met 1-2.

Verslag: Klaas Jan Droppert
Foto`s: Orange Pictures

Met de 4-2 winst uit de eerste wedstrijd had ADO Den Haag weliswaar een marge opgebouwd, maar dat betekende niet dat het duel in Kerkrade een formaliteit was. Roda JC was gesterkt door de aanwezigheid van topschutter Mads Junker, die uit schorsing terugkeerde, terwijl ADO Den Haag juist zijn goalgetter Dmitry Bulykin vanwege een uitsluiting moest missen.

Zoals te verwachten was begon de thuisploeg met een aanvalsoffensief. De Hagenaars moesten proberen de voorzetten van de Belgen Jimmy Hempte en Davy De Fauw te neutraliseren maar daar slaagde de ploeg van John van den Brom in de openingsfase niet in. Zo lieten Jens Toornstra en Ramon Leeuwin na drie minuten een voorzet lopen waardoor Mads Junker een goede kans kreeg. ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho bleef rustig en stopte de inzet. Ruim tien minuten later draaide Ruud Vormer namens de Limburgers de bal net naast de paal.
Het doelpunt dat Roda JC nodig had om er weer een wedstrijd van te maken, kwam er na een kwartier. Davy De Fauw werd door Frantisek Kubik te weinig gehinderd. De aanvoerder mocht een voorzet afleveren en Morten Skoubo kopte, terwijl Ramon Leeuwin en Timothy Derijck aan de grond genageld stonden, de bal in de hoek: 1-0.

De thuisploeg drukte door, had het meeste balbezit en kreeg nog enkele kansen. Maar halverwege de eerste helft zochten de Limburgers steeds minder vaak de aanval. ADO Den Haag kon onder de druk uitkomen en kwam zowaar op gelijke hoogte. Linksback Mitchell Piqué wilde met rechts voorzetten, maar Charlton Vicento, die in de spits speelde, misleidde zijn bewaker Hempte en liet de bal gaan. Het speeltuig vloog pardoes in het doel: 1-1. Met Chris Kum voor de kopkracht inmiddels in de ploeg kwamen de Hagenaars vervolgens niet meer in de problemen.
In de tweede helft was het wachten op het offensief van de thuisploeg maar Roda JC kwam lange tijd maar niet tot een goede aanval. ADO Den Haag had wel het geluk dat Junker in de 56e minuut de bal op de paal schoot. Ook redde Coutinho bekwaam op een schot van Skoubo.

De ploeg van Van den Brom wachtte geduldig op de aanvallen van Roda JC en wist dat het zodoende ook kansen zou krijgen. Aleksandar Radosavljevic was dichtbij een treffer toen hij met links, op aangeven van Vicento, naast schoot.
De thuisploeg merkte dat de 4-2 van het Kyocera Stadion niet meer opgehaald kon worden en dat gaf ADO Den Haag nog meer zelfvertrouwen. Wesley Verhoek maakte in de 79e minuut vervolgens aan alle onzekerheid een einde. Nadat Kubik de bal had uitverdedigd controleerde Vicento de bal met zijn borst op de middenlijn. Verhoek was vanaf eigen helft al gestart en kreeg de bal mee. De buitenspeler was sneller dan alle verdedigers en schoot de bal langs doelman Mateusz Prus: 1-2.

Even leek er nog een derde Haagse doelpunt te komen toen de debuterende Mike van Duinen op links doorbrak. De spits legde de bal goed terug op Kevin Visser maar Vormer kon met zijn lichaam de inzet van de invaller uit het doel houden.
Junker kon de eerste zege van ADO Den Haag in Kerkrade in 38 jaar ook niet meer voorkomen, toen hij zag dat zijn volley door Coutinho uit het doel werd gehouden.

En zo is Roda JC voor de vijfde keer in even zoveel play-offs voor Europees voetbal uitgeschakeld. ADO Den Haag, dat alleen ervaring met nacompetitie voor promotie naar de Eredivisie heeft, heeft het ticket voor de Europa League binnen handbereik.
Daarvoor moet het wel de beste zijn over twee wedstrijden (donderdag 26 en zondag 29 mei) in de laatste play-offronde.

De Feiten
Coach John van den Brom verandert weinig aan zijn ploeg. Dmitry Bulykin ontbreekt vanwege een schorsing, maar Wesley Verhoek is terug van een uitsluiting. Daardoor speelt Charlton Vicento in de spits. Chris Kum en Pascal Bosschaart zijn na een schorsing ook weer beschikbaar maar beginnen op de bank. Chiro N`Toko is geblesseerd, terwijl Danny Buijs en Aleksandar Rankovic om disciplinaire redenen uit de selectie zijn verwijderd.

1. Aleksandar Radosavljevic speelt Frantisek Kubik in. Het schot van de Slowaak is te slap.

3. Jens Toornstra en Ramon Leeuwin laten allebei een voorzet van Morten Skoubo lopen. Mads Junker ontvangt de bal en schiet, maar ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho kan redden.

14. Ruud Vormer schiet een vrije trap rakelings naast.

15. Davy De Fauw krijgt ruimte voor een voorzet. Skoubo gaat de lucht in en kopt binnen: 1-0.

16. Lex Immers kan net bij een indraaiende voorzet van Wesley Verhoek. Charlton Vicento krijgt de bal maar kopt naast.

19. Coutinho tast mis bij een voorzet van De Fauw. Skoubo legt terug maar de Haagse defensie kan net op tijd opruimen.

21. Arnaud Sutchuin speelt zich vrij maar schiet vervolgens naast.

23. Een een-twee tussen De Fauw en Laurent Delorge brengt de Limburgse aanvoerder in scoringspositie. De Fauw schiet voorlangs.

29. Willem Janssen schiet naast na een voorzet van De Fauw.

30. Junker kopt een afgeslagen corner in de handen van Coutinho.

31. Mitchell Piqué wil de bal met rechts inbrengen. Vicento misleidt zijn tegenstander Jimmy Hempte en de bal ploft in de verre hoek: 1-1.

36. Van den Brom brengt met Chris Kum meer kopkracht. Ramon Leeuwin wordt naar de kant gehaald.

46. Roda JC wisselt aan het begin van de tweede helft. Delorge maakt plaats voor Rihairo Meulens.

50. Immers kopt een hoekschop van Verhoek terug. Vicento kan nog koppen maar doelman Mateusz Prus houdt de bal uit het doel.

55. Na een opstootje tussen Janssen en Kubik krijgen ook Pa-Modou Kah en Vicento het met elkaar aan de stok. Beiden krijgen van scheidsrechter Eric Braamhaar een gele kaart.

56. Janssen haalt een hoge bal uit de lucht en speelt Junker vrij. Het schot van de Deen belandt buiten bereik van Coutinho op de paal.

61. Immers legt Rob Wielaert neer en krijgt geel.

62. Wielaert geeft voor, Junker speelt in een keer Skoubo aan. Coutinho redt op het schot van de Deen.

63. Boldizsar Bodor vervangt Sutchuin.

64. Timothy Derijck verdedigt slecht uit. Bodor speelt zich vrij en schiet over.

66. Visser komt in het veld voor Toornstra.

67. Radosavljevic schiet met links over nadat hij door Vicento wordt vrijgespeeld.

74. Coutinho pakt een kopbal van Skoubo.

77. Wiljan Pluim lost Skoubo af.

79. Kubik verdedigt uit en Vicento controleert de bal met zijn borst. Vanaf eigen helft is Verhoek gestart en Vicento speelt hem in de ruimte aan. De rechtsbuiten is sneller dan de Limburgse verdedigers en schiet de bal langs Prus: 1-2.

82. Visser speelt Vicento aan. De spits schiet de bal in de korte hoek en Prus kan de bal met moeite naast tikken.

83. Mike van Duinen maakt zijn debuut. Hij vervangt Vicento.

85. Meulens bedient Pluim. De invaller draait zich vrij en schiet. Coutinho tikt de bal uit het doel.

87. Kubik stuurt Van Duinen de diepte in. De invaller omspeelt Hempte en legt de bal op Visser. Vormer springt er net op tijd met het lichaam tussen om een derde Haagse treffer te voorkomen.

89. Junker produceert een volley na een voorzet van Hempte. Coutinho heeft een goede reflex.

Karakteristiek
Roda JC-ADO Den Haag 1-2 (1-1)
Scoreverloop: 14. Skoubo 1-0 31. Piqué 1-1 79. Verhoek 1-2
Scheidsrechter: Braamhaar
Toeschouwers: 13.900
Gele kaarten: Kah (Roda JC) Vicento, Immers (beiden ADO Den Haag)
Opstellingen
Roda JC: Prus; De Fauw, Kah,Wielaert, Hempte; Delorge (46. Meulens), Vormer, Janssen, Sutchuin (63. Bodor); Skoubo (77. Pluim), Junker.

ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Leeuwin (36. Kum), M. Piqué; Immers, Radosavljevic, Toornstra (66. Visser); Verhoek, Vicento (83. Van Duinen), Kubik.