ADO Den Haag heeft Europees voetbal binnen handbereik. In de eerste finale van de play-offs speelde een ontketende thuisploeg FC Groningen van de mat: 5-1. Grote man was Jens Toornstra, die drie keer scoorde.

Verslag: Klaas Jan Droppert
Foto`s: Orange Pictures

Uitgerekend FC Groningen was de laatste horde op weg naar Europees voetbal. De Hagenaars boekte dit seizoen drie keer een slecht resultaat tegen de noorderlingen: twee keer in de competitie en een keer in de beker. Maar in de laatste en belangrijkste thuiswedstrijd van het seizoen waren de rollen omgedraaid en was ADO Den Haag niet te stoppen. Met Jens Toornstra en Lex Immers in de hoofdrollen vlogen vooral na rust de ballen in het Groningse doel.

Zo onstuimig als het weer was, zo onstuimig was de Haagse aanvalsdrang. De ploeg van John van den Brom wist precies wat er op het spel stond en speelde agressief, compact en aanvallend. Zelfs een onderbreking van tien minuten, vanwege een defecte lichtinstallatie, bracht de thuisploeg niet van haar stuk.

Al na twee minuten had Frantisek Kubik op aangeven van Wesley Verhoek een goede kans. De Slowaak controleerde de bal en schoot met links, maar doelman Luciano Da Silva gooide zich goed voor het schot. ADO Den Haag bleef aanvallen en na een kwartier schoot Verhoek voorlangs.
Gek genoeg kregen de Groningers daarna de beste kans. Na een een-twee met Tom Hiariej kwam Thomas Enevoldsen vrij voor Gino Coutinho. De Haagse doelman verkleinde zijn hoek, zodat de Deen niet kon scoren.

In de 21e minuut werd ADO Den Haag wel beloond voor haar aanvalsdrang en aan het doelpunt ging een mooie uitgespeelde kans vooraf. Via Chris Kum en Lex Immers werd Aleksandar Radosavljevic aangespeeld. De Sloveen gaf een afgemeten steekpass op de doorgelopen Jens Toornstra, die met een schot Da Silva passeerde: 1-0.
In het verloop van de eerste helft hadden de Hagenaars, mede door de sterke wind, nog goede kansen. Doelman Da Silva had net op tijd zijn benen dicht toen Immers bij de tweede paal een indraaiende vrije trap van Verhoek probeerde binnen te prikken.

Ook Mitchell Piqué draaide, gedragen door een flinke bries, met rechts een voorzet binnen en verdediger Jonas Ivens kopte de bal richting eigen doel. Da Silva moest zich strekken om de bal uit het doel te halen.

Twee minuten voor de rust veroverde Immers de bal op Oluwafemi Ajilore. De spits schoot vanaf 45 meter maar de bal verdween naast het doel.
Na de pauze kenden de gasten een klein offensief. Na een voorzet van Dusan Tadic en het terugleggen van Enevoldsen was Leandro Bacuna dichtbij de gelijkmaker. Maar de middenvelder schoot de bal op de paal.

Daarna nam ADO Den Haag het heft in handen en joeg het de tegenstander op. Immers zette druk op doelman Da Silva, die verkeerd uittrapte. Via Kubik kreeg Immers de bal terug en schoot hij op het doel. Da Silva liet de bal los en Toornstra was er snel bij om zijn tweede doelpunt te maken: 2-0.

Maar net toen de euforie op de tribunes groot was en al hardop over Europees voetbal werd gedroomd, kwam FC Groningen terug. Tadic mocht in de 63e minuut een afgeslagen corner voorzetten en verdediger Ivens kopte ongehinderd binnen: 2-1.
De thuisploeg was niet uit het lood geslagen en bleef op een goede uitgangspositie jagen. Vier minuten later pikte Immers een bal in de Groningse defensie op. Van afstand schoot de spits, die voorin de geschorste Dmitry Bulykin en de geblesseerde Charlton Vicento verving, de bal in de hoek: 3-1.

Weer vier minuten later controleerde Immers een verre inworp van Verhoek. Hij speelde de bal achter de verdediging, waarna Toornstra de bal binnengleed en zijn derde doelpunt maakte: 4-1. Daarbij verdween de bal door de benen van Da Silva.

ADO Den Haag was nog niet klaar en Ramon Leeuwin scoorde bijna zijn eerste doelpunt in Haagse dienst. Na een corner van Verhoek kopte hij de bal steenhard binnen, maar nu had Da Silva wel een goede redding.
In de 83e minuut mocht Leeuwin, die op het middenveld speelde, zich wel als doelpuntenmaker laten feliciteren. Vanaf 25 meter schoot hij op het doel en opnieuw ging Da Silva niet helemaal vrijuit. De bal verdween via zijn lichaam in het doel: 5-1.

Immers probeerde het in blessuretijd opnieuw met een afstandsschot maar dit keer duwde Da Silva de bal via de paal uit het doel.

ADO Den Haag heeft nu een riante uitgangspositie voor de return die zondag 29 mei om 12.30 uur in de Euroborg wordt gespeeld. De Hagenaars zijn nog negentig minuten van Europees voetbal verwijderd.

De Feiten:

John van den Brom mist de spitsen Dmitry Bulykin (geschorst) en Charlton Vicento (geblesseerd). Daardoor schuift Lex Immers op naar de spits en speelt Ramon Leeuwin op het middenveld. Chris Kum neemt plaats in het hart van de defensie. Chiro N’Toko is geblesseerd, terwijl Danny Buijs en Aleksandar Rankovic om disciplinaire redenen ontbreken.

2. Wesley Verhoek geeft met links voor. De bal komt bij Frantisek Kubik, die de bal controleert en vervolgens uithaalt. Doelman Luciano Da Silva gooit zich het schot.

9. Scheidsrechter Pieter Vink legt de wedstrijd stil omdat er een storing bij de stadionverlichting is. Na tien minuten wordt de wedstrijd hervat.

16. Jens Toornstra speelt Verhoek aan. De buitenspeler zoekt Fredrik Stenman op en schiet voorlangs.

19. Thomas Enevoldsen zet een combinatie met Tom Hiariej op. De Deen komt op rechts vrij maar Gino Coutinho verkleint goed zijn doel.

20. Oluwafemi Ajilore krijgt een gele kaart na een overtreding op Ramon Leeuwin. Chris Kum ontvangt ook een gele kaart voor een overtreding op Hiariej in de vorige aanval.

21. Via Chris Kum en Lex Immers wordt Aleksandar Radosavljevic aangespeeld. De Sloveen geeft een steekbal op de wegsprintende Toornstra. De middenvelder maakt alleen voor Da Silva geen fout: 1-0.

23. Verhoek draait een vrije trap voor het doel. Bij de tweede paal reageert Immers. Da Silva heeft net op tijd zijn benen dicht.

32. Mitchell Piqué geeft met rechts voor. Via het hoofd van Jonas Ivens gaat de bal naar het doel. Da Silva kan nog net de bal uit het doel tikken.

33. ADO Den Haag zet via Kubik en Immers een aanval op. Toornstra schiet over.

37. Kubik schiet voorlangs.

43. Immers verovert de bal van Ajilore en schiet vanaf 45 op het doel. De bal gaat over Da Silva heen maar verdwijnt ook naast het doel.

44. Immers schiet over nadat hij de bal van Leeuwin heeft gekregen.

46. Maikel Kieftenbeld keert in de tweede helft niet terug. Zijn vervanger is Virgil van Dijk.

48. Dusan Tadic geeft vanaf links voor en Enevoldsen legt de bal terug. Van dichtbij schiet Leandro Bacuna op de paal.

52. Immers jaagt Da Silva op. De doelman schiet de bal verkeerd weg. Via Kubik komt Immers weer in balbezit. De spits schiet en Da Silva laat de bal los. Toornstra plaatst de bal via de doelman in de hoek: 2-0.

57. Da Silva gooit de bal verkeerd uit naar Van Dijk. De invaller probeert met een sliding te herstellen maar raakt Toornstra en krijgt geel.

62. Radosavljevic schiet naast.

63. Tadic mag zijn afgeslagen corner opnieuw voorzetten. Bij de tweede paal kopt Ivens ongehinderd binnen: 2-1.

67. Immers pikt een bal in de Groningse defensie op en schiet het speeltuig in de hoek: 3-1.

70. Tim Matavz komt in de ploeg voor Petter Andersson.

72. Na een inworp van Verhoek speelt Immers de bal achter de verdediging. Toornstra glijdt vervolgens de bal, die door de benen van Da Silva gaat, in het doel: 4-1.

78. Leeuwin speelt de bal diep naar Verhoek. Zijn schot gaat via Stenman in het zijnet.

79. Leeuwin kopt een corner van Verhoek steenhard naar de grond. Nu redt Da Silva wel goed.

81. Shkodra Metaj vervangt Ajilore.

83. Leeuwin schiet vanaf 25 meter en Da Silva slaat de bal in eigen doel: 5-1. Zijn eerste doelpunt in Haagse dienst.

90. Kubik heeft zijn laatste thuiswedstrijd voor ADO Den Haag gespeeld. Hij wordt gewisseld voor Kevin Visser.

90. Immers haalt van afstand uit. Da Silva duwt de bal op de paal.

90. Drievoudig doelpuntenmaker Toornstra krijgt een publiekswissel. Zijn vervanger is Mike van Duinen.

ADO Den Haag- FC Groningen 5-1 (1-0)
Scoreverloop: 21. Toornstra 1-0 52. Toornstra 2-0 63. Ivens 2-1 67. Immers 3-1 72. Toornstra 4-1 83. Leeuwin 5-1