Een compleet Oost-Europese productie zorgde ervoor dat ADO Den Haag tegenstander Willem II puntloos liet. In Tilburg wonnen de Hagenaars met 2-4.

Verslag: Ruud Mansveld, Klaas Jan Droppert
Foto`s copyright: Orange Pictures

Met slechts een doelpunt en nul punten leek ADO Den Haag vooraf een makkelijke opponent te treffen. Maar andere statistieken leerden dat ADO Den Haag al ruim 44 jaar niet meer bij de Tricolores had gewonnen. Uiteindelijk kon voor de tweede keer in de geschiedenis (na 27 maart 1966) weer een overwinning in de Brabantse sigarenstad gehaald worden.

John van den Brom had voor deze wedstrijd tegen de hekkensluiter zijn team op diverse plaatsen veranderd. Grootste slachtoffer was aanvoerder Pascal Bosschaart, die op de bank moest plaatsnemen. In zijn plaats mocht Aleksandar Radosavljevic voor het eerst dit seizoen in de basis opdraven. Daardoor verhuisde Chris Kum naar het centrum van de defensie en nam Ramon Leeuwin de linksbackpositie in.
De wisselingen hadden aanvankelijk niet het gewenste effect, want Willem II kende de betere start. Al na vijf minuten stond ADO Den Haag op achterstand toen Leeuwin en Kum elkaar hinderden bij het uitverdedigen van een ongevaarlijke voorzet van Marlon Pereira. De bal belandde voor de voeten van Maceo Rigters, die zonder nadenken het seizoenstotaal van Willem II verdubbelde: 1-0.

De rest van de eerste helft hadden de Hagenaars het moeilijk om openingen te vinden tegen het in een 4-5-1-formatie spelende Willem II. Frantisek Kubik en Dmitry Bulykin kregen een paar halve kansen en Radosavljevic was bij de tweede paal net te laat om de bal in te tikken. De Tilburgers hadden via een schot van Evgeni Levchenko en een uitbraak van Andreas Lasnik nog de beste kansen, maar telkens bracht ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho redding.
In de laatste tien minuten creëerden de bezoekers wel een duidelijk overwicht en Radosavljevic bekroonde zijn goede spel na 38 minuten met de gelijkmaker. Willem II kreeg een voorzet van Wesley Verhoek niet weg en van buiten het strafschopgebied verraste de Sloveen met een stuiterend schot doelman Niki Mäenpää: 1-1.

In de tweede helft startten de groen-gelen veel beter en na opnieuw een voorzet van Verhoek kwam ADO Den Haag op voorsprong. Bart Biemans kopte in de 49e minuut de bal omhoog en via de paal belandde de bal voor de voeten van Kubik. De Slowaak haalde vervolgens hard uit: 1-2.

ADO Den Haag had alle middelen in handen om de wedstrijd te controleren, maar zette de Tilburgers in het Koning Willem II Stadion eigenhandig weer op de troon. Drie minuten na de Haagse treffer stond het alweer gelijk. Evgeni Levchenko mocht bij de tweede paal ongehinderd een voorzet van Jan-Arie van der Heijden inkoppen: 2-2.
De thuisploeg drukte in die fase door en ADO Den Haag mocht van geluk spreken dat een afstandsschot van Jan-Arie van der Heijden op de lat uiteenspatte. Ook was Coutinho attent op een inzet van Rigters.

Uiteindelijk kon ADO Den Haag zich herstellen en stond Verhoek voor de derde keer deze wedstrijd aan de basis van een doelpunt. Hij veroverde de bal en gaf een puntgave voorzet richting Kubik. Bij de tweede paal nam de andere buitenspeler de bal in een keer uit de lucht en liet zo de Finse doelman kansloos: 2-3.
Willem II kwam die tegenslag niet meer te boven en in blessuretijd vergrootte Bulykin de voorsprong. De Rus zette met zijn lichaam Junior Livramento opzij en knalde de bal van dichtbij in het doel: 2-4. Daarmee scoorde Bulykin, evenals Kubik, deze avond zijn vierde goal van het seizoen.
De komende week wachten er voor ADO Den Haag twee wedstrijden. Dinsdag is het in het bekertoernooi te gast bij Excelsior `31 en komende zaterdag komt Heracles Almelo op bezoek. Vorig jaar waren de Tukkers de verrassing van het seizoen, maar dit jaar staan de Heraclieden lager dan de Hagenaars.

De Feiten:
Aleksandar Rankovic, Robert Zwinkels en Danny Buijs zijn geblesseerd. Aleksandar Radosavljevic speelt voor het eerst in de basis. Dit gaat ten koste van Pascal Bosschaart. Chris Kum verhuist naar het centrum van de verdediging en Ramon Leeuwin wordt linksback.

1. ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho redt op een vrije trap van Andreas Lasnik.

2. Arjan Swinkels kopt over na een hoekschop van de Oostenrijker Lasnik.

5. Wesley Verhoek geeft Marlon Pereira de gelegenheid om een voorzet te geven. Chris Kum en Ramon Leeuwin lopen elkaar min of meer in de weg bij het uitverdedigen. Maceo Rigters krijgt de bal voor zijn voeten en haalt uit: 1-0.

9. Uit een voorzet van Wesley Verhoek schiet Dmitry Bulykin naast.

18. Frantisek Kubik werkt een voorzet van Verhoek met zijn lichaam over het doel.

23. Coutinho redt op een vrije trap van Lasnik.

23. Evgeni Levchenko schiet na goed terugleggen van Rigters, maar opnieuw ligt Coutinho in de weg.

24. Kubik maait over de bal nadat doelman Niki Mäenpää de voorzet van Verhoek slecht wegwerkt.

27. Aleksandar Radosavljevic mist het doel bij de tweede paal na een corner van Kubik.

32. Een voorzet van Immers belandt achter Bulykin. De Rus kan nog draaien maar schiet over.

33. Lasnik wordt door Levchenko diepgestuurd, maar Coutinho is op zijn post.

38. Verhoek geeft voor en Willem II kan maar moeizaam uitverdedigen. De bal komt voor de voeten van Radosavljevic, wiens schot met een stuit Mäenpää verrast: 1-1.

42. Bulykin kopt over na een voorzet van Verhoek.

44. Rigters schiet van ver, maar zijn poging vormt geen probleem voor Coutinho.

49. Na een voorzet van Verhoek kopt Bart Biemans de bal omhoog. Het leder raakt vervolgens de paal en springt voor de voeten van Kubik, die uithaalt: 1-2.

52. Levchenko mag bij de tweede paal ongehinderd inkoppen na een voorzet van Jan-Arie van der Heijden: 2-2.

58. Van der Heijden speelt zich vrij en schiet vanaf grote afstand. Via de rug van Timothy Derijck spat het schot uiteen op de lat.

59. Rigters draait zich vrij maar Coutinho tikt de bal uit de hoek.

61. Andreas Landgren schiet van grote afstand, maar Coutinho tikt de bal uit zijn doel.

75. Pascal Bosschaart vervangt Ramon Leeuwin.

80. Verhoek verovert de bal en zet voor. Kubik zet ADO Den Haag met een volley bij de tweede paal opnieuw op voorsprong: 2-3.

82. Levchenko krijgt geel na een overtreding op Radosavljevic. De Sloveen loopt daarbij een enkelblessure op.

83. Dubbele wissel bij Willem II: Junior Livramento en Lars Hutten komen in de ploeg voor Pereira en Niek Vossebelt.

85. Radosavljevic kan niet verder en maakt plaats voor Kevin Visser. Bij Willem II lost aanvaller Rowin van Zaanen verdediger Biemans af.

87. Jens Toornstra schiet met links, maar Mäenpää vangt zonder problemen de bal.

90. Christian Supusepa komt in het veld voor Kubik.

90. Bulykin zet Livramento opzij en schiet de bal hard binnen: 2-4.

Karakteristiek:
Willem II-ADO Den Haag 2-4 (1-1)
Scoreverloop: 5. Rigters 1-0 38. Radosavljevic 1-1 49. Kubik 1-2. 52. Levchenko 2-2 80. Kubik 2-3 90. Bulykin 2-4
Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaart: Levchenko (Willem II)
Toeschouwers: 10.300
Opstellingen
Willem II: Mäenpää; Lampi, Biemans (85. Van Zaanen), Swinkels; Pereira (83. Livramento); Vossebelt (83. Hutten), Landgren, Lasnik, Van der Heijden, Levchenko; Rigters
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Kum, Leeuwin (75. Bosschaart); Radosavljevic (85. Visser), Immers, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Kubik (90. Supusepa)