ADO Den Haag heeft zich in haar tweede thuiswedstrijd naar een meer dan verdiend gelijkspel geknokt. Tegen de belangrijkste kampioenskandidaat PSV toonde de ploeg van John van den Brom veel veerkracht. In het Kyocera Stadion werd het 2-2.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Wel de complimenten, maar niet te punten. Hoe vaak was dat niet de uitkomst van de vorige vijftien niet-gewonnen duels tegen de Eindhovenaren. Vaak was een stunt in de maak, was het wachten op een Haags doelpunt, maar kreeg ADO Den Haag vervolgens het deksel op de neus. Niet de Hagenaars maar de topploeg besliste dan met een of twee flitsen het duel.
Hoe anders was het deze keer. Nu kwam ADO Den Haag juist door twee uitstekende aanvallen terug in de wedstrijd. Het bepaald niet sterk acterende PSV had verwacht een simpele zege te behalen maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.

In tegenstelling tot de eerste drie wedstrijden koos ADO Den Haag in het duel met de Eindhovenaren nu eens niet direct voor de aanval. De Hagenaars speelden aanvankelijk controlerend en dat leek een juiste keuze. Maar ze hadden de pech dat PSV na acht minuten op gelukkige wijze op voorsprong kwam. Ibrahim Afellay mocht ver oprukken maar zijn schot met links leek ongevaarlijk. Wat uiteindelijk het doelpunt opleverde, was dat Timothy Derijck de bal tegen het lichaam kreeg, waardoor doelman Gino Coutinho verslagen was: 0-1.
Het was voor de groen-gelen het sein de schroom van zich af te gooien en de Hagenaars waren in het restant van de eerste helft dan ook de gevaarlijkste ploeg. PSV probeerde de wedstrijd te controleren maar het liet de thuisploeg vaak door de mazen van het net glippen.
Dat begon al in de negende minuut toen Dmitry Bulykin een vrije trap van Wesley Verhoek goed inkopte. De hele PSV-defensie tastte mis, maar de Rus mikte het leder net langs de verkeerde kant van de paal.

Halverwege het eerste bedrijf had Frantisek Kubik een goede kopkans, maar na een voorzet van Verhoek raakte hij de bal onvoldoende, zodat zijn inzet voorlangs ging. Even daarna was Kubik op weg naar het doel toen zijn directe tegenstander Stanislav Manolev hem in een Oost-Europees duel met een duw naar de grond werkte. Terwijl het hele stadion een (rode) kaart voor de Bulgaar verwachtte, besloot scheidsrechter Pol van Boekel het niet zo nauw met de spelregels te nemen. De Limburger floot niet eens voor een overtreding.
Na de pauze bleef ADO Den Haag de beter voetballende ploeg en de Hagenaars maakten na 56 minuten verdiend de gelijkmaker. Kubik geeft vanaf links voor en bij de tweede paal legde Jens Toornstra de bal panklaar voor Derijck. De Belgische verdediger had geen moeite om van dichtbij te scoren: 1-1. Het terugknokken had de Hagenaars wel veel kracht gekost en het leek alsof PSV eindelijk het licht had gezien. De Eindhovenaren werden sterker, maar ADO Den Haag hield lang stand.

Uiteindelijk profiteerden de Brabanders van een dood spelmoment. Net toen Ramon Leeuwin met kramp het veld verliet en Aleksandar Radosavljevic zijn debuut mocht maken, sloeg PSV toe. Een indraaiende vrije trap van Balazs Dzsudzsak kopte verdediger Francisco Rodriguez van dichtbij binnen: 1-2. Het duel leek gespeeld maar ADO Den Haag toonde opnieuw veerkracht. Trainer John van den Brom nam alle risico’s en verving Pascal Bosschaart door Kevin Visser. Daardoor konden de Hagenaars de druk bij PSV opvoeren. En met succes, want negen minuten voor tijd kwam ADO Den Haag weer op gelijke hoogte. Jens Toornstra speelde opbde rand van het strafschopgebied Kubik aan en de Slowaak begon aan een sterke actie. Hij kapte zijn man uit en schoof de bal vervolgens langs doelman Andreas Isaksson in het doel: 2-2.

In de laatste minuten gingen beide ploegen nog op zoek naar de zege en PSV probeerde via Jeremain Lens nog een strafschop te versieren. Uiteindelijk lukte het ADO Den Haag om een dikverdiend punt uit het vuur te slepen. ADO Den Haag komt volgend weekend vanwege interlandvoetbal niet in actie. Op zondag 12 september is De Graafschap te gast in het Kyocera Stadion. Ook dan zijn de punten net zo belangrijk als tegen PSV.

De Feiten:
ADO Den Haag begint in dezelfde opstelling als tegen VVV. Aleksandar Rankovic, Robert Zwinkels, Ricky van den Bergh en Danny Buijs ontbreken wegens blessures. De nieuwe aanwinst Aleksandar Radosavljevic start op de bank.

3. Balazs Dzsudzsak schiet een vrije trap naast.

6. Wesley Verhoek zoekt met de bal tegenstander Erik Pieters op. Zijn schot gaat naast.

8. Ibrahim Afellay haalt uit vanaf 25 meter. De bal gaat enigszins gelukkig via het lichaam van Timothy Derijck in het doel: 0-1.

9. Dmitry Bulykin kopt maar net naast na een indraaiende vrije trap van Verhoek.

19. Dzsudzsak schiet na een korte vrije trap van Afellay de bal in de korte hoek, maar doelman Gino Coutinho redt bekwaam.

24. Verhoek geeft voor, maar Frantisek Kubik kan van dichtbij niet goed bij de bal, waardoor zijn kopkans verloren gaat.

25. Doelman Andreas Isaksson bokst een indraaiende vrije trap van Verhoek uit het doel.

26. Jeremain Lens zet na een Eindhovense counter scherp voor. Ramon Leeuwin glijdt de bal bijna in eigen doel. Coutinho redt nog voor de lijn.

27. Kubik breekt door en Stanoslav Manolev duwt de Slowaak tegen de grond. Scheidsrechter Pol van Boekel fluit niet en de kaart voor de Bulgaar blijft achterwege.

28. Een vrije trap Jens Toornstra belandt in de handen van Isaksson.

34. Atiba Hutchinson schiet na een snelle aanval naast.

47. Verhoek schiet op het doel. Isaksson tikt de bal in het zijnet.

50. Na een corner krijgt Verhoek de bal terug. De buitenspeler schiet vervolgens voorlangs.

52. Otman Bakkal houdt Leeuwin vast en krijgt geel.

53. De daaropvolgende vrije trap van Verhoek gaat over.

56. Kubik geeft de bal vanaf links voor. Bij de tweede paal legt Toornstra de bal voor het doel. Derijck heeft geen moeite om van dichtbij te scoren: 1-1.

61. Kubik krijgt geel na een overtreding op Manolev.

63. Bakkal verlaat het veld en Funso Ojo neemt zijn plek in.

73. Aleksandar Radosavljevic maakt zijn debuut. Hij vervangt de met kramp uitgevallen Leeuwin.

73. Francisco Rodriguez kopt een vrije trap van Dzsudzsak binnen: 1-2.

78. Danny Koevermans lost de ontzichtbare Marcus Berg af.

79. Dzsudzsak jaagt een vrije trap over het doel.

80. John van den Brom gaat alles-of-niets spelen. Pascal Bosschaart wordt vervangen door Kevin Visser.

81. Toornstra legt de bal breed op Kubik. De Slowaak kapt zijn tegenstander uit en passeert Isaksson: 2-2.

84. Hutchison krijgt geel na een fel duel met Toornstra.

90. Christian Supusepa komt in het veld voor Kubik.

Karakteristiek:
ADO Den Haag-PSV 2-2 (0-1)
Scoreverloop: 8. Afellay 0-1 56. Derijck 1-1 73. Rodriguez 1-2 81. Kubik 2-2
Scheidsrechter: Van Boekel
Gele kaarten: Kubik (ADO Den Haag), Bakkal, Hutchinson (beiden PSV)
Toeschouwers: 11.334
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Bosschaart (80. Visser), Kum; Leeuwin (73. Radosavljevic), Immers, Toornstra; Verhoek, Bulykin, Kubik (90. Supusepa)
PSV: Isaksson; Manolev, Rodriguez, Marcelo, Pieters; Bakkal (63. Ojo), Afellay, Hutchinson; Lens, Berg (78. Koevermans), Dzsudzsak