In het weekend van Sail is driemaal ook scheepsrecht voor ADO Den Haag. Na twee nederlagen werd bij VVV Venlo de eerste overwinning van het seizoen binnengesleept. In Limburg werd het, ondanks een onderbreking vanwege noodweer, 2-3.

Verslag: Ruud Mansveld, Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Grote man van de wedstrijd was Dmitry Bulykin. De spits is eindelijk speelgerechtigd en heeft in De Koel laten zien dat hij aan klasse nog niets heeft ingeboet. Met twee doelpunten gaf de Rus direct zijn visitekaartje af. En daarmee kent hij een even goede start als bij zijn vorige club Anderlecht, waar hij zijn debuut ook met twee doelpunten omlijstte.
ADO Den Haag ging net als in de vorige twee wedstrijden voortvarend van start. En opnieuw had het daarmee succes. Hoewel eerst Jens Toornstra nog een inzet van Ruud Boymans van de lijn haalde, kwam ADO Den Haag na twee minuten al op voorsprong. Als een echte spits rondde Bulykin bij de eerste paal een voorzet van Wesley Verhoek af: 0-1. Nauwelijks zeven minuten later was hij opnieuw bij een kans betrokken. Dit keer legde hij de bal klaar voor Lex Immers, maar de middenvelder kwam een teenlengte tekort waardoor de bal voorlangs ging.
Maar ook nu herhaalde de geschiedenis van het nog prille seizoen zich, want de Hagenaars incasseerden opnieuw voor rust al een tegengoal. Nadat Boymans al een keer de paal had geraakt en Patrick Paauwe over het doel van Gino Coutinho had gekopt, scoorde Achmed Ahahaoui in de 23e minuut de gelijkmaker. De buitenspeler werd door Paauwe aangespeeld en gaf Coutinho geen kans: 1-1.
In de tweede helft pakte ADO Den Haag de draad van het begin van de wedstrijd weer op. Vooral Bulykin toonde zijn klasse door bijna ieder kopduel te winnen. De Rus legde de bal in de 57e minuut klaar voor Immers, maar Dennis Gentenaar hield de Limburgers nog op de been. De doelman pareerde vervolgens een inzet van Immers die een hoekschop van Verhoek bij de tweede paal inkopte. De derde Haagse corner was wel succesvol. Weer belandde de bal van Verhoek bij de tweede paal en dit keer schoot Bulykin vanuit een moeilijke hoek op het doel. De bal verdween achter Gentenaar in het doel: 1-2.
De gasten leken op weg naar een eenvoudige zege, maar scheidsrechter Bas Nijhuis moest het duel wegens onweer noodgedwongen tijdelijk staken. Toen na twintig minuten de spelers op het veld terugkeerden, bleken de Limburgers de onderbreking beter te hebben verteerd dan de gasten. Boymans was dicht bij een treffer maar schoot naast. Toch kon ADO Den Haag standhouden en in de voorlaatste minuut leek Verhoek het duel te beslissen. Op een pass van Chris Kum met de buitenkant van zijn voet omspeelde de snelle buitenspeler de ver uit zijn doel gekomen Gentenaar. Verhoek had vervolgens geen moeite om de bal in het lege doel te schieten: 1-3.

In blessuretijd liet de ploeg van John van den Brom de gastheren nog terugkomen. Na een verre inworp van Ken Leemans was Boymans, met het hoofd, nu wel trefzeker: 2-3.
Maar uiteindelijk kwam de overwinning van de Hagenaars, de eerste in Noord-Limburg sinds 1986, niet meer in gevaar. De zege betekent een mooie opsteker en zorgt voor enige opluchting in de aanloop naar het thuisduel met titelkandidaat PSV.

De aanvang van deze wedstrijd op zondag 29 augustus is om 14.30 uur.

De Feiten:

Robert Zwinkels, Aleksandar Rankovic, Ricky van den Bergh en Danny Buijs ontbreken wegens blessures. Spits Dmitry Bulykin is speelgerechtigd en start in de basis. Nieuweling Ramon Leeuwin, gekomen van de oude club van John van den Brom (AGOVV), krijgt een plek op het middenveld. Dit gaat ten koste van Kevin Visser.

1. Ruud Boymans kopt na dertien seconden een corner binnen. Jens Toornstra haalt de bal van de lijn.

2. Wesley Verhoek gaat door op rechts en geeft voor. Bij de eerste paal opent Dmitry Bulykin de score: 0-1.

8. Bulykin geeft voor maar Lex Immers komt een teenlengte tekort om te scoren.

12. Boymans schiet vanuit de tweede lijn. De bal gaat langs de aan de grond genageld staande Gino Coutinho, maar belandt op de buitenskant van de paal.

23. Balverlies van ADO Den Haag leidt de gelijkmaker in. Boymans zet door en via Patrick Paauwe komt Achmed Ahahaoui in balbezit. De buitenspeler schiet de bal langs Coutinho: 1-1.

24. Paauwe kopt een vrije trap van Ahahaoui over het doel.

39. De omhaal van Bulykin, na een vrije trap van Verhoek, gaat naast.

41. Timothy Derijck krijgt een goede kans na een vrije trap van Pascal Bosschaart. Maar de kopbal van de Belg is te zacht om VVV-doelman Dennis Gentenaar te verrassen.

45. Ramon Leeuwin krijgt na een overtreding de gele kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis.

50. Frantisek Kubik schiet te slap in om Gentenaar te kloppen.

55. Na een pass van Pascal Bosschaart kan Gentenaar redding brengen op een schot van Verhoek.

56. Leeuwin stuurt Kubik op rechts weg, maar het schot met rechts is te slap.

57. Bulykin bedient Immers maar opnieuw ligt Gentenaar in de weg.

58. Immers kopt bij de tweede paal een corner van Verhoek binnen. Gentenaar stompt de bal met een hand weg.

59. Met Jorge Chula brengt VVV-trainer Jan van Dijk zijn derde Portugees. Dit gaat ten koste van doelpuntenmaker Ahahaoui.

61. Verhoek legt ADO Den Haags derde corner opnieuw bij de tweede paal. Vanuit een moeilijke hoek schiet Bulykin op het doel. De bal gaat langs Gentenaar: 1-2.

63. Ferry de Regt lost Frank van Kouwen af.

67. Niels Fleuren krijgt geel na een obstructiefout op Verhoek.

69. Scheidsrechter Nijhuis staakt de wedstrijd wegens onweer.
70. Na twintig minuten hervat Nijhuis het duel.

74. Hugo Viana maakt plaats voor Soufiane Dadda.

76. Ahmed Ammi krijgt voor de derde achtereenvolgende keer een gele kaart. Hij houdt Josué vast.

78. Bulykin heeft zijn werk gedaan. Giorgio Achterberg vervangt de Rus.

79. Verhoek geeft voor, maar Immers kan Gentenaar niet passeren.

82. Boymans schiet voorlangs.

88. Chris Kum geeft een pass met de buitenkant van zijn voet. Verhoek omspeelt de uit zijn doel gekomen Gentenaar en tikt de bal in het lege doel: 1-3.

90. Kevin Visser lost Verhoek af.

90. Boymans kopt de aansluitingstreffer binnen na een verre inworp van Ken Leemans: 2-3.

VVV Venlo-ADO Den Haag 2-3 (1-1)
Scoreverloop: 2. Bulykin 0-1 23. Ahahaoui 1-1 61. Bulykin
1-2 89. Verhoek 1-3 90. Boymans 2-3
Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaarten: Fleuren (VVV Venlo), Leeuwin, Ammi (beiden ADO Den Haag)
Toeschouwers: 7.000
Opstellingen
VVV Venlo: Gentenaar; Timisela, Van Kouwen (63. De Regt), Paauwe, Fleuren; Leemans, Josué, Toth; Viana (74. Dadda), Boymans, Ahahaoui (59. Chula).

ADO Den Haag: Coutinho; Ammi, Derijck, Bosschaart, Kum; Leeuwin, Immers, Toornstra; Verhoek (90. Visser), Bulykin (78. Achterberg), Kubik.