De vrouwen van ADO Den Haag blijven in de race om de titel in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst won donderdagavond vrij eenvoudig in eigen huis met 5-0 van FC Zwolle. Ook koploper FC Twente en nummer drie AZ wisten tot winst te komen. Hierdoor blijft het, met nog twee wedstrijden te gaan, ongemeen spannend in de titelstrijd.

Door Joey Gardien

FC Zwolle leek op voorhand geen lastig te nemen horde voor ADO Den Haag. Het team van coach Bert Zuurman stond immers onderaan met slechts negen punten. Al snel bleken de Overijsselse vrouwen in praktijk ook een maatje te klein. Desondanks begon FC Zwolle goed aan de wedstrijd. De eerste paar minuten was de hekkensluiter bijna constant voor het Haagse doel te vinden. Toch kreeg ADO Den Haag de eerste goede kans. Jeanine van Dalen gaf de bal vanaf de linkerkant van het veld voor. De Zwolse verdediging verwerkte de voorzet niet afdoende, want Lisanne Grimberg kreeg de bal voor de voeten. Maar de spits schoot over. Even later kreeg Marelle Worm nog een aardige mogelijkheid. Renate Jansen ging goed door op links en trok laag voor. De bal belandde tussen FC Zwolle-keepster Nadje Olthuis en Worm in. Laatstgenoemde kon nog schieten, maar Olthuis dook bovenop de bal, waardoor de kans verkeken was.

Nadat Esther Scheenaard en Van Dalen goede kansen onbenut lieten, was het in de vijftiende minuut wel raak voor ADO Den Haag. Grimberg kreeg de bal op het middenveld aangespeeld en zag Jansen het gat induiken achter de FC Zwolle-verdedging. De steekpass van Grimberg op Jansen kwam precies op tijd. De nummer 9 van ADO Den Haag hoefde alleen Olthuis te omspelen en kon daarna intikken in een leeg doel.

ADO Den Haag ging na de 1-0 wat meer gedoseerd ten aanval. Het bouwde rustig op en wachtte op het juiste moment om door te drukken. Met 27 minuten op de klok werd deze speelwijze beloond met een goal. Een corner van Worm werd maar half weggewerkt door FC Zwolle en zo kreeg Sylvia Nooij de bal in de schoot geworpen. Ze aarzelde niet en schoot met een droge knal de 2-0 binnen.

In het vervolg van de eerste helft bleef ADO Den Haag kans op kans krijgen. Zo schoot Sheila van den Bulk net over, na een slechte trap van Olthuis. Wat later stond de keepster wel haar mannetje bij een kopbal van Sabine Verheul en een lage schuiver van Worm.

De tweede helft liet een ongewijzigd spelbeeld zien. ADO Den Haag viel aan wanneer en het kon en FC Zwolle had simpelweg geen antwoord op de Haagse strijdwijze. De situatie werd voor de Zwollenaren nog uitzichtlozer, toen Mandy van den Berg in de 52e minuut een penalty (die werd gegeven na neerhalen van Jansen) verzilverde, waardoor het 3-0 werd.

De Haagse dames leken wel tevreden met de drie goals en verslapte daardoor enigszins. FC Zwolle kon daar twee keer bijna van profiteren. In minuut 55 werd Judith Frijlink de diepte ingestuurd van achteruit. ADO Den Haag-keepster Barbara Lorsheijd zag het gevaar en kwam goed haar doel uit. Frijlink kon zodoende de bal niet meer tussen de palen krijgen en schoot naast. En met nog vijftien minuten te spelen trapte spits Lisanne Vermeulen het leder nog op de paal.

ADO Den Haag leek door de Zwolse mogelijkheden wat wakker geschud en zorgde zelf weer voor wat dreiging. Vooral via invalsters Pia Rijsdijk en Daphne van Kruistum. Desalniettemin duurde het nog tot de 85e minuut voordat de 4-0 viel. Jill Wilmot leverde van rechts een piekfijne voorzet af op Van den Bulk. Zij hoefde bij de tweede paal alleen tegen de bal aan te lopen om 4-0 op het scorebord te zetten.

In blessuretijd scoorde de aangeefster van de 4-0 zelf de 5-0. Een voorzet van links door Rijsdijk leek over alles en iedereen heen te gaan, maar Wilmot kon de bal uiteindelijk oppikken en volledig vrijstaand binnen schieten.

Met nog twee wedstrijden voor de boeg staat ADO Den Haag tweede met 37 punten. FC Twente staat boven de Haagse ploeg met slechts één punt meer. En achter ADO Den Haag staat AZ derde met maar één punt minder. Het belooft dus een enerverend competitieslot te worden. Volgende week gaat de ploeg van coach Sarina Wiegman op bezoek bij Willem II. De wedstrijd op Bevrijdingsdag begint om 19.30 uur.

Karakteristiek
ADO Den Haag – FC Zwolle 5–0 (2-0)
Scoreverloop: 15. Jansen 1-0, 27. Nooij 2-0, 52. Van den Berg 3-0 (pen.), 85. Van den Bulk 4-0, 90. Wilmot 5-0
Locatie: Kyocera Stadion
Scheidsrechter: A. H. Drunen
Toeschouwers: 2.000
Opstelling ADO Den Haag: Lorsheijd; Verheul, Nooij, Van den Berg, Van Dalen (82. Mesker); Van den Bulk, Wilmot, Scheenaard, Worm (65. Van Kruistum); Jansen, Grimberg (54. Rijsdijk)
Opstelling FC Zwolle: Olthuis; Disseldorp, Kogelman, Tersteeg, Jansen; Van Beekhuizen (46. Bouwmeester), Frijlink (78. Nabwire), Borg; De Graaff, Vermeulen, Moudou