Geheel onverwacht is in de nacht van donderdag 30 april op vrijdag 1 mei Dolf Niezen overleden. De oud-doelman bereikte de leeftijd van 94 jaar en was de enige nog levende speler van het ADO dat in 1942 en 1943 kampioen van Nederland wist te worden. Met zijn heengaan is het tijdperk van de grootste prijzen uit de historie van ADO afgesloten.

Dolf Niezen meldde zich op negenjarige leeftijd al aan als lid van ADO. De toen in de Beetsstraat wonende talentvolle adspirant werd aangenomen en maakte prompt deel uit van de hoogste jeugdteams, waar hij spelers als George van Rosmalen en Theo Timmermans als teamgenoten en Wim Tap (nog steeds ADO’s recordinternational) als trainer trof. Tap liet Niezen, inmiddels dicht bij het Zuiderpark aan de Troelstrakade wonend, op zestienjarige leeftijd debuteren in het eerste elftal. De piepjonge doelman, die nog naar school ging, viel met de neus in de boter, want ADO streed driftig mee om de landstitel.

Het eerste landskampioenschap maakte Niezen mee als reserve achter de legendarische keeper Willem Koek, die op de dag toen de titel werd binnengehaald (21 juni 1942, ADO-AGOVV 5-2) afscheid nam. Een jaar later - op 14 juni 1943 - prolongeerde ADO de landstitel door een 1-0 winst op SC Enschede. Toen stond de zeventienjarige Niezen onder de lat. Hiermee werd hij de jongste doelman die kampioen van Nederland werd. In totaal keepte Niezen tussen 1942 en 1949 97 competitiewedstrijden, 2 bekerpotten en 17 oefenduels voor ADO.

niezen 3

Keepen voor het Nederlands elftal zat er voor Niezen niet in, wel kwam hij talloze malen uit voor het Haags Elftal. Na zijn tijd bij ADO keepte hij enige jaren voor Quick. Vanwege het verzoek om overschrijving mocht hij door de toen geldende reglementen van de KNVB een jaar niet spelen. Hij onderhield zijn conditie en wedstrijdgevoel door die tijd te overbruggen bij de handbalvereniging SHOT. Zijn broer Joop (later een bekende sportjournalist, rtv-verslaggever en hoofdredacteur van VI) volgde zijn voorbeeld, maar zou later als prof en doelman terugkeren bij ADO en nadien nog uitkomen voor DHC en AGOVV.

Jaren woonde Dolf Niezen met zijn vrouw in het Drentse Gieten. Na haar overlijden keerde hij terug naar Den Haag. Sinds het najaar 2019 woonde hij in een zorgcentrum in het Benoordenhout. Fysiek was wel min of meer te zien dat de ouderdom had toegeslagen, maar geestelijk verkeerde hij in optimale conditie. Hij genoot zichtbaar en intens van de sympathieke acties van de supporters van ADO Den Haag, die vanwege de coronabeperkingen onlangs opbeurende spandoeken ophingen bij het zorgcentrum. “Prachtig, ik sta nu meer in de belangstelling dan toen ik keepte…”, was zijn reactie. De fans kwamen meerdere keren bij de vrolijke Niezen langs.

Niezen had graag nog wel een keertje bij ADO willen kijken. Het was ook de bedoeling dat Niezen met familieleden op 5 april de thuiswedstrijd tegen FC Emmen zou bijwonen. De maatregelen tegen het coronavirus voorkwamen uitvoering van dit voornemen. Niezen overleefde, mede door zijn broze gezondheid, het coronavirus niet.

ADO Den Haag dankt Dolf voor alles wat hij voor de club heeft gedaan en betekend. Wij wensen zijn nabestaanden alle sterkte toe bij het verwerken van het verdriet om het grote verlies.

niezen 5niezen 5niezen 5