Voetballen met een hersenschudding is zeer riskant en moet voorkomen worden. Vandaag start daarom een campagne om voetballers in Nederland duidelijk te maken wat te doen bij een vermoede hersenschudding. ‘Herken. Vertel. Van het veld af.’ Dat is de boodschap van de voorlichtingscampagne georganiseerd door spelersvakbonden FIFPRO en VVCS in samenwerking met VeiligheidNL en de KNVB.

In vergelijking met blessures aan enkels, knieën en bovenbenen komen hersenschuddingen minder vaak voor in het voetbal (in het amateurvoetbal ongeveer twee procent van alle blessures). Het adequaat handelen bij een hersenschudding is echter essentieel. Afgelopen seizoen waren er weer ingrijpende beelden te zien van (top)spelers die doorgingen met een wedstrijd, maar direct van het veld verwijderd hadden moeten worden om verder gevaar voor hun gezondheid te voorkomen.

De campagne wordt onder meer opgezet om het herkennen van symptomen van een hersenschudding door spelers te verbeteren. In het kader hiervan is een informatieve video ontwikkeld, met daarin ook een boodschap van doelman Petr Cech, een ervaringsdeskundige. De boodschap van de video concentreert zich op drie handelingen: het herkennen van de symptomen van een hersenschudding, het informeren van de medische of technische staf en de speler met een (vermoede) hersenschudding altijd van het veld af halen. Oftewel: Herken. Vertel. Van het veld af.

De desbetreffende video: