Met droefenis heeft ADO Den Haag kennisgenomen van het overlijden van Koos van der Bijl. Afgelopen vrijdag kwam voor het Lid van Verdienste van de vereniging HFC het vrijwillig gekozen levenseinde. Van der Bijl is 76 jaar geworden.

Van der Bijl sloot bijna 62 jaar geleden aan bij ADO, waar hij de hoogste jeugdelftallen doorliep en zelfs even perspectief had om betaald voetballer te worden. Toen Van der Bijl in ADO 3 (het hoogste amateurelftal) speelde, dacht coach Ernst Happel even aan hem voor de opvolging van Guus Haak. De speler werd door Happel overgeheveld naar het tweede elftal, maar gescheurde kruisbanden gooiden vervolgens roet in het eten. Na zijn slepende blessureleed speelde Van der Bijl nog even in ADO 3, maar uiteindelijk maakte de nooit meer volledig herstelde knie een einde aan de actieve loopbaan als voetballer.

Hierna werd Van der Bijl kaderlid bij ADO, waarmee hij in de voetsporen trad van zijn vader, die eveneens Koos heette. Koos junior werd verder secretaris van de elftalcommissie, grensrechter bij ADO 3 en het betaalde jeugdelftal en tussendoor ook nog jeugdleider. En in de jaren daarna bleef Van der Bijl zich volop inzetten. Als lid van de Verenigingsraad, toto-/lottocommissie, jubileumcommissie en Commissie van Beroep, maar bijvoorbeeld ook voor het Internationaal Jeugdtoernooi.

Dankzij al zijn vrijwillige bijdragen benoemde de vereniging HFC Van der Bijl op 31 januari 1985 tot Lid van Verdienste. Deze onderscheiding betekende voor Koos niet het einde van zijn activiteiten. Hij ging door, onder meer als leider van de ADO-amateurs en de landelijke B-jeugd van ADO Den Haag. Van der Bijl stond te boek als een spontane en uitbundige man, die van het leven hield.

ADO Den Haag wenst de familie en vrienden van Van der Bijl veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke periode.