Nieuwe Raad van Commissarissen ADO Den Haag (Ad Melkert, John Yan, Felix Wu en John van Ringelenstein) brengt nieuw evenwicht en vertrouwen tussen club en grootaandeelhouder.

Nu ADO Den Haag zowel financieel als sportief weer op koers ligt, is het tijd om ook de bestuursstructuur weer te normaliseren. De door de Ondernemingskamer benoemde Ben Knüppe, draagt daarom binnenkort de voorzittershamer van de Raad van Commissarissen met een goed gevoel over. “De rust is teruggekeerd, de relatie met de Chinese eigenaar UVS is op evenwichtige wijze hersteld en er is een meerjaren commitment om van ADO Den Haag weer een structureel goed presterende voetbalclub te maken.”

De afgelopen 14 maanden was de leiding van de Raad van Commissarissen van het indertijd zorgwekkende ADO Den Haag door de Ondernemingskamer in handen gelegd van Ben Knüppe en het aandeelhouderschap van UVS in handen van Job van der Have. Samen met Algemeen Directeur Mattijs Manders zijn ze er - met een enthousiast team betrokken spelers en medewerkers - in geslaagd om ADO Den Haag weer in rustiger en veiliger vaarwater te krijgen. Het is nu het juiste moment om het stokje over te dragen aan een nieuwe Raad van Commissarissen.

Ben Knüppe: “Ik dank echt iedereen bij ADO Den Haag die geholpen heeft om deze omkering mogelijk te maken. Nadrukkelijk dank ik de Chinese aandeelhouder UVS voor de constructieve en correcte samenwerking en allen voor het in ons gestelde vertrouwen. Wie had dit resultaat een jaar geleden kunnen bedenken? Het is daarom ook met tevredenheid en vertrouwen dat ik spoedig terugtreed als voorzitter van de Raad van Commissarissen en mijn opvolgers nu aan u voorstel. Want de nieuwe commissarissen hebben meer verstand van voetbal en veel meer kennis over China dan ik. Bovendien heeft iedereen van harte ingestemd met een nieuw evenwicht in de samenstelling van de Raad van Commissarissen. ADO Den Haag gaat nu weer – met haar aandeelhouders en andere stakeholders – op normale wijze functioneren.”

Ad Melkert (62) is een erkend internationaal topbestuurder, met veel diplomatieke ervaring en een levenslange passie voor voetbal. Om die reden heeft de Chinese eigenaar UVS ingestemd met zijn benoeming als onafhankelijk RvC-voorzitter. Melkert zal zich inzetten om een constructieve relatie met de Chinese aandeelhouder te waarborgen en de voetbalbelangen van ADO Den Haag te dienen in de Nederlandse competitie en waar mogelijk ook in China. Melkert was minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Kamerlid en PvdA-partijleider, Bewindvoerder Wereldbank, Speciale Vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Irak en is momenteel verbonden aan de Raad van State als Staatsraad in buitengewone dienst.

John Yan (46) is een zeer ervaren en bekende Chinese (tv)sportverslaggever. Yan heeft een ruime kennis van moderne, (online-)sportcommunicatie. Hij was hoofdredacteur van All Sports Magazine, adjunct-hoofdredacteur van Titan Sports en later Senior Vice President van Netease Portal. Gedurende zijn 17 jaar sportverslaggeving heeft hij diverse sportboeken geschreven, waaronder de bestseller ‘You Will Never Walk Alone’, over de ontstaansgeschiedenis van het Engelse voetbal. Sinds 2013 heeft Yan ook een eigen sportshow: ‘The Football Talk’. Dit zeer populaire, wekelijkse sportprogramma wordt in heel China, op meer dan 20 tv-kanalen, uitgezonden.

Felix Wu Xue Song (42) is een financieel specialist als het gaat om investeringen en overnames van sportclubs, zowel in China als internationaal. Hij werkte onder andere bij Hewlett Packard en Oracle en is nu Managing Partner bij Grand Capital. Ook is hij sinds 2009, als echte voetballiefhebber, commentator van het Beijing TV sports Channel en het LeTV sports channel. Wu Xue Song is een ambassadeur voor gelijke onderwijskansen voor alle kinderen in China. Als huidig voorzitter van de stichting ‘Teach Future China’, promoot hij goed en toegankelijk onderwijs, vooral ook in de agrarische delen van China.

John van Ringelenstein (61) is en blijft een ADO Den Haag-fan in hart en nieren. Van Ringelenstein heeft een lange geschiedenis met ADO Den Haag. Hij redde in 1994 hoogstpersoonlijk de club. Hij was 14 jaar lang betrokken en strijdbaar voorzitter tot zijn vertrek in 2008. Hij brengt als oud-voorzitter de benodigde kennis en ervaring over ADO Den Haag mee. Door zijn benoeming tot commissaris wordt recht gedaan aan het belang van het verleden. Van Ringelenstein was werkzaam op de Optiebeurs, was lid van het KNVB-bondsbestuur en heeft tegenwoordig samen met zijn vrouw een retraite herberg op de Holterberg in Overijssel.

De commissarissen zullen de komende weken persoonlijk kennis maken met de ADO Den Haag-organisatie. Naar verwachting zal de HFC op korte termijn nog gebruik maken van de statutaire mogelijkheid een commissaris voor te dragen.

Mattijs Manders, Algemeen Directeur N.V. ADO Den Haag