Lid van verdienste Leo van der Kroft is donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Van der Kroft was ruim 66 jaar lid van ADO Den Haag. Hij werd daarom in 2011 benoemd tot lid van verdienste. Hij was in het verleden ook jeugdleider bij de club. Van der Kroft had in die hoedanigheid onder meer Aad Mansveld onder zijn hoede. Van der Kroft verwierf bij het grote publiek vooral bekendheid als scheidsrechter in het betaalde voetbal. Hij deed dat vanaf het seizoen '66/'67. Later mocht Van der Kroft ook internationale wedstrijden leiden. In 2000 werd hij benoemd tot bondsridder van de KNVB. Na zijn loopbaan als scheidrechter had Van der Kroft verschillende bestuurlijke functie in scheidsrechterscommissies van de KNVB, UEFA en FIFA.
Voor Leo van der Kroft nam ADO in zijn leven een belangrijke plaats in. Hij werd lid op 1 januari 1951. Via ADO leerde hij ook zijn vrouw Rietje, een zus van ADO’s toenmalige aanvoerder Karel Jansen, kennen, met wie hij ruim zestig jaar was getrouwd. Leiding geven zat er al jong in bij Leo van der Kroft. Behalve actief voetballer was hij ook jeugdleider bij ADO. Als zodanig had hij spelers onder zijn hoede als onder anderen Aad Mansveld, Dick Advocaat, Theo van der Burch, Harry Vos en René Pas. Ook fungeerde Leo van der Kroft (rechts op de foto) een aantal jaren als lid van de jeugdcommissie met bekende ADO’ers als Leen Dekkers, Floor van der Laar, Ton van der Tuijn sr. en Peter van Aken.
Toen hij stopte als voetballer werd Leo van der Kroft scheidsrechter. Eerst in het jeugd- en amateurvoetbal en vervolgens in het profvoetbal. Van 1966 tot 1976 floot hij talloze wedstrijden in het betaalde voetbal. Het was de periode, waarin Den Haag een groot contingent Haagse scheidsrechters leverde aan ’s lands profvoetbal. Behalve Leo van der Kroft maakten Charles Corver, Ben Hoppenbrouwer, Gerard Jonker en Henk Geurens daarvan deel uit. Evenals Charles Corver en Ben Hoppenbrouwer was Leo ook internationaal arbiter en leidde tal van interlands en Europese bekerduels. In 1976 moest hij vanwege de toen geldende leeftijdslimiet van 47 jaar stoppen als scheidsrechter in het profvoetbal.
Op verzoek van Ernst Happel, ADO’s trainer van 1962 tot 1969, leidde Leo van der Kroft diverse keren op de donderdagtraining wedstrijden tussen het eerste en het tweede elftal, waarin het er zeer serieus aan toeging en tijdens welke vaak de voorgenomen strijdwijze voor de komende wedstrijd werd gehanteerd. Ook floot hij diverse malen op het Internationaal Jeugdtoernooi van ADO. Leo van der Kroft deelde als scheidsrechter de eerste gele kaart uit in het Nederlandse voetbal. Dat was op 13 augustus 1976 aan Wim van Hanegem tijdens Feyenoord-NEC.
Het einde van zijn scheidsrechtersloopbaan was niet dat wat hij verdiende. Omdat hij tijdens de Europa Cupwedstrijd Real Madrid-Borussia Mönchengladbach op 17 maart 1976 tot tweemaal toe geen doelpunt toekende aan de Duitse club. Er volgde enorme opwinding hierover in vooral de Duitstalige media en binnen de UEFA, die hetzeachtige vormen aannam. Dit had tot gevolg, dat een mooie, eervolle afsluiting van zijn scheidsrechtersloopbaan met een optreden tijdens de Olympische Spelen in Montreal aan hem voorbijging. Na zijn actieve scheidsrechterscarrière zette hij zich in voor tal van functies in het scheidsrechterswezen van de KNVB, UEFA en FIFA. Hij was ondermeer voorzitter van de landelijke scheidsrechterscommissie en waarnemer bij Europese bekerwedstrijden en interlands voor de UEFA en de FIFA. Met oud-arbiters als Jef Dorpmans, Charles Corver, Jan Godding en Frans Derks richtte hij de Belangencommissie Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) op. In de jaren tachtig maakte Leo van der Kroft deel uit van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB. Daarin had ook zijn zwager Karel Jansen, jarenlang secretaris generaal van de spelersvakbond VVCS, zitting.
Opmerkelijk is overigens, dat Leo van der Kroft tijdens zijn drukke activiteiten als scheidsrechter en official van de KNVB, UEFA en FIFA combineerde met een maatschappelijke baan. Hij was achtereenvolgens werkzaam bij de verzekeringsmaatschappij De Centrale, het aannemingsbedrijf Verstoep in Hansweert, dat zich in de jaren vijftig vooral bezig hield met het herstel van de schade van de Watersnoodramp in 1953 en van 1954 tot 1989 bij het HBG-concern waar hij als hoofd personeelszaken fungeerde en zich later ging bezig houden met de acquisitie van HWZ, de sportaccommodatie-afdeling van het concern.
Tot enige maanden geleden was hij een trouw volger van de wedstrijden en het wel en wee van ADO Den Haag. Tot ruim een maand geleden maakte hij deel uit van de Ledenraad van de vereniging HFC ADO Den Haag. Op 24 november kwam, thuis in Rijswijk in bijzijn van zijn familie, een vredig einde aan zijn prettig en welbesteed leven.
ADO is Leo dankbaar voor alles wat hij voor de club en het voetbal heeft gedaan en betekend. Ons medeleven gaat uit naar Leo’s vrouw Rietje, zijn dochter Yvonne, zoon Leo junior en verdere familie. Mogen deze woorden hen tot troost zijn en de kracht geven het verdriet over het grote verlies te verwerken.