In een spetterende show is tijdens het WHAT Festival de John Blankensteinprijs uitgereikt door wethouder Karsten Klein aan ADO Den Haag in de Maatschappij. Onze Stichting verricht samen met de mensen van partner Stichting Mooi goed werk op het gebied van homo-emancipatie. De jury heeft door de toekenning van de prijs aan ADO Den Haag het belang willen onderstrepen van het creëren van een veilig en open voetbalklimaat door het onderwerp seksuele diversiteit simpelweg bespreekbaar te maken binnen de club. ADO Den Haag neemt hiermee binnen de Eredivisie Voetbal duidelijk het voortouw.
De John Blankenstein Prijs bestaat uit een kunstobject van de Haagse goudsmid Liesbeth Busman en een cheque ten waarde van € 2.500,- .
De John Blankensteinprijs 2013 is de jaarlijkse homo emancipatieprijs van de stad Den Haag. De gemeente Den Haag heeft in 2009 de prijs ingesteld met als doel een instrument te zijn waarmee Den Haag aan een organisatie, persoon of groep van personen zijn waardering toont voor hun bijdrage aan de homo emancipatie in Den Haag.
Met de jaarlijkse uitreiking wordt het belang gemarkeerd van het bespreekbaar maken èn houden van het thema homoseksualiteit.
De voordrachten zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Frits Huffnagel (presentator/ondernemer en oud-wethouder), Karin Nederpelt (voorzitter van de John Blankenstein Foundation), Kim Waanders (lid gemeenteraad Den Haag), Renate den Heijer (transgenderactivist) en Patrick Pool (lid Roze in Blauw, politie Den Haag).
De organisatie van de prijs is in handen van het COC Haaglanden.
Juryrapport John Blankensteinprijs 2013
Het COC heeft als organisator van de John Blankensteinprijs 2013 in de afgelopen periode middels persberichten, uitingen op websites en social media, radio interviews en flyers aandacht gevraagd voor de kandidaatstelling voor de prijs.
Op sluitingsdatum 30 september waren er 40 nominaties ontvangen die resulteerden in 16 kandidaten .
De jury is op 6 oktober bij elkaar gekomen en dat beraad heeft een shortlist van 3 kandidaten opgeleverd. De jury heeft zich in haar keuze laten leiden door het actuele maatschappelijk debat dat zich met name richt op het bereiken van een veilige omgeving voor LHBT’ers, die het mogelijk moet maken om met hun coming out naar buiten te treden. De jury van de John Blankensteinprijs 2013 heeft voor de prijs drie organisaties genomineerd, die zich onderscheiden door zich in te zetten voor een veilige omgeving waarin eenieder zijn seksuele diversiteit kan uiten.
Op 11 oktober zijn door middel van een persbericht de namen van de drie genomineerden naar buiten gebracht.
De nominaties voor de John Blankensteinprijs 2013 zijn:
• Workplace Pride The Hague/Den Haag
(zet zich in voor een veilige werkomgeving voor de LHBT groep)
• Vrijwilligers Voorlichting COC Haaglanden
(zetten zich in voor een veilig klimaat op school die ruimte biedt voor een coming out)
• ADO Den Haag in de Maatschappij
(zet zich in voor coming out in de sport)
De uiteindelijke keuze van de jury is ADO Den Haag in de Maatschappij geworden.
De motiveringen van de jury hiervoor zijn:
ADO Den Haag in de Maatschappij kenmerkt zich door een positieve uitstraling door zich uit te spreken voor een vertrouwd, open en veilig voetbalklimaat. Het onderwerp coming out en seksuele geaardheid is geen taboe meer hetgeen zich uit door het ondersteunen van initiatieven als de John Blankensteinfoundation en de Roze Règâhs. Deze uitingen tonen moed, zeker na de recente publieke discussies over voetbal en homoseksualiteit en daarmee plaatst ADO Den Haag in de Maatschappij zich in een niet te onderschatten voorbeeldfunctie. Deze opstelling van ADO Den Haag in de Maatschappij is een duidelijk signaal naar buiten toe, dat de jury heeft willen ondersteunen en aanmoedigen door de toekenning van de John Blankensteinprijs 2013, in de hoop en verwachting dat ADO Den Haag de ambassadeursrol die bij de winnaar van de John Blankensteinprijs behoort zal op pakken.
John Blankensteinprijs
Homo-emancipatieprijs Gemeente Den Haag
De John Blankensteinprijs is een object waarin de driehoekige volumen diverse stadia van ontplooiing en groei verbeelden. De driehoek is een archetypisch, universeel symbool voor het vrouwelijke,- en het
mannelijke principe. Door de individuele driehoeken met elkaar te verbinden – manvrouwvrouwmanmanvrouw etc.- vormen ze een ontwikkelende gemeenschap waaraan de mens, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid, vorm, kleur en betekenis geeft. Elke driehoekige volume vorm is anders: de individuele volumen ontvouwen zich in het object en geven steeds meer van het roze binnenste bloot. De buitenkant van het object is groen geoxideerd. Groen is de kleur van groeien en vernieuwing en symboliseert daardoor hoop. Het binnenste van de volumen is met rose `Traumgold` bladgoud verguld. Het roze heeft een signaal functie. Letterlijk zoals John Blankenstein als scheidsrechter signalen gaf met zijn scheidsrechterfluitje, maar ook figuurlijk vanwege zijn signaalpositie van roze binnen de homo-emancipatie. Achter het object geven de schaduwen door het plexiglas heen een veranderende, vrije weergave van het object. De homo-emancipatie is in beweging. Bij het onderste driehoekige deel is de vorm helemaal ontvouwd. Het roze innerlijk heeft zich vrijgemaakt. Dit deel is tevens te dragen als broche. Zo kan de Homo emancipatie letterlijk verder worden uitgedragen. De John Blankensteinprijs is ontworpen en vervaardigd door goudsmid en kunstenares Liesbeth Busman.
De Prijs is in opdracht van Gemeente Den Haag en C.O.C. Haaglanden uitgevoerd.
Terug naar overzicht
Lees ook
Overig
Overig