“Vooruitblikken met” is een rubriek waarin een (oud)-speler, die heeft gevoetbald bij zowel ADO Den Haag als de aankomende tegenstander, wat over beide clubs vertelt en zijn mening en voorspelling geeft over de wedstrijd. In deze editie beschouwen we voor op Ajax - ADO Den Haag en is het de beurt aan Tarik Oulida. Tarik Oulida (Amsterdam, 19 januari 1974) gold begin jaren negentig als één van de grootste talenten in de jeugdopleiding van Ajax. Vooral Johan Cruijff was gecharmeerd van de technisch begaafde middenvelder. Hij kwam op 12-jarige leeftijd van amateur club DWG naar de jeugdopleiding van Ajax. Uiteindelijk brak Oulida nooit definitief door bij Ajax. Een aantal kenners beweren dat dit te maken heeft met de vete tussen Johan Cruijff en de toenmalige trainer Louis van Gaal. Oulida speelde drie seizoenen voor Ajax (17 competitieduels, 4 goals). Zijn beste wedstrijd speelde hij in de Champions League tegen AEK Athene in Amsterdam. In de met 2-0 gewonnen wedstrijd was het Oulida die beide goals voor zijn rekening nam. Ook behoorde hij veelal tot de wedstrijdselectie (met name invalbeurten) in de succesjaren van Ajax in het kampioenenbal.
Na zijn tijd in Amsterdam vertrok hij naar het Spaanse Sevilla. In zijn eerste twee seizoenen was hij veelal geblesseerd, maar speelde hij toch een groot aantal wedstrijden. In zijn derde seizoen was Oulida basisspeler en kwam hij tot 28 competitiewedstrijden en een doelpunt. Vervolgens vertrok hij naar het Japanse Nagoya Grampus Eight. Liefst 4,5 jaar verbleef hij in Azië, waarna hij in het seizoen 2002/2003 terugkeerde in Europa. Bij het Franse Sedan speelde hij een jaar in de Ligue 1 om vervolgens een uitstapje te maken naar wederom Japan (Consadole Sapporo). In het seizoen 2003/2004 speelde hij een half jaar voor ADO Den Haag (8 duels) en besloot hij daarna te stoppen als profvoetballer.
Tarik, je bent sinds kort weer terug in Nederland. Hoe bevalt het?
Ja, dat klopt, gaat goed hoor. Toevallig heb ik vandaag meerdere interviews. De afgelopen maanden ben ik in Portugal geweest en heb ik een vriend geholpen met een voetbalschool. Trainingen geven, dat soort dingen. Erg leuk om te doen. Daar ben ik nu ook mee bezig. Toen ik terugkwam in Nederland is het trainen van jeugd een beetje begonnen. Vrienden van mij, Kiki Musampa en Nordin Wooter, vroegen mij om bij een amateurclub wat te helpen trainen. Wat doen voor de jeugd. Een beetje goodwill tonen. Vorig jaar kon ik al stage lopen bij Ajax als jeugdtrainer, maar dat is toen wegens omstandigheden nog niet door gegaan. Ik heb geen haast en ben 39 jaar. Wel is het mooi om met de jeugd aan de slag te gaan als trainer. Dat zie ik wel zitten, ook omdat ik vader ben.
Je stopte in 2004 met voetbal. Daarna vertrok je naar het buitenland. Wat heb je allemaal gedaan?
Ik heb nadat ik ben gestopt een jaar niks gedaan. Vervolgens ben ik voor zes maanden naar Marokko geweest. Vroeger ging ik met mijn familie in de zomervakanties. Door mijn loopbaan als voetballer had ik daar wat minder tijd voor. In Marokko ben ik tot rust gekomen en heb ik een beetje rond gekeken. Verder heb ik wat geïnvesteerd en heb ik wedstrijden gekeken en wat contacten gehad met grote clubs daar. Vervolgens ben ik terug naar Spanje gegaan. Ik heb daar mijn FIFA licentie gehaald als voetbalmakelaar. Dat heb ik meer als tussenpersoon gedaan. Ik had een groot netwerk na al die jaren in verschillende landen gevoetbald te hebben. En ik was vrij goed in mijn talen. Ik heb een aantal talenten weggebracht voor Inter Milan, Liverpool, Newcastle United en meerdere clubs. Maar ik geef geen namen prijs.
Daar ben je nu nog steeds mee bezig?
Nee, dat heb ik drie jaar gedaan. Ik had het gevoel dat ik dat moest doen. Ik wilde iets terug doen. Ik ben zelf niet altijd goed begeleid. En meerdere spelers hebben daar last van. In die tijd ben ik in contact gekomen met een aantal grote scouts en kon ik spelers op de goede weg helpen. Maar na al dat reizen was ik toe aan een iets stabieler leven en ben ik daar mee gestopt.
Terug naar de begin jaren negentig. Jij werd omschreven als het grootste talent. Toch brak je nooit definitief door. Vond jij net als een aantal andere mensen dat dat te maken met de vete tussen Johan Cruijff en Louis van Gaal?
Dat zou kunnen, maar ik vind het iets te makkelijk om het daar volledig op te schuiven. Ik was pas 17 jaar en ik kwam bij het tweede elftal. Vanuit dat team heb ik vaak meegetraind met het eerste elftal en zat ik er al dicht bij. Maar ik heb nooit meer dan drie, vier wedstrijden achtereen gespeeld. Dan is het ook moeilijk om door te breken. Terwijl ik wel gewoon goed speelde. De concurrentie was gigantisch groot. En het elftal won in die tijd alles, dan ga je als trainer ook niet zomaar je spelers in de basis wisselen. In die tijd zit je er midden in en hoor je om je heen door vrienden en familie wel zeggen dat het te maken heeft met die zaken buiten het veld dat je niet speelt, maar daar zit vaak ook emotie bij, dat is logisch.
Wat vond je van de trainer Louis van Gaal?
Eén van de beste trainers die ik heb meegemaakt. Qua werk, concentratie, discipline en scherpte. Van Gaal heeft ook veel trainingsmethodes, erg leerzaam.
Wat was je mooiste moment bij Ajax?
Mijn debuut in het betaalde voetbal tegen FC Den Bosch. We wonnen 3-1 Ik kwam in het veld en scoorde direct een doelpunt. Daarna kon ik mijn tweede doelpunt maken, maar werd ik gevloerd en kregen we een penalty.
Wie is de beste speler waar je ooit mee hebt samen gespeeld?
Dennis Bergkamp. Zijn speelstijl: zo slim en elegant. Als je hem zag voetballen, dat zag er zo mooi uit. Het lijkt zo makkelijk, maar dat is het niet. Hij was ook heel sterk aan de bal.
Hoe kijk je terug op jouw buitenlandse avontuur in Japan?
Dat was ineens een hele andere wereld. Niemand kent je. Je begint echt op nul. Dat was wel weer een uitdaging. In het begin was het heel moeilijk. Je spreekt de taal niet en mensen hebben daar een hele andere mentaliteit. Het spel gaat heel snel op en neer. Als middenvelder moet je daar maar tussen passen. Elk team mocht drie buitenlanders in het team. Het lag ook een beetje aan welke trainer je had. Elke coach heeft zijn eigen speelstijl. Ik heb een Braziliaanse, Franse, Japanse en Koreaanse trainer gehad daar. Die Braziliaan paste het beste bij mij. De manier van Braziliaans voetballen ging mij goed af. Na mijn tijd bij Sedan vroeg die Braziliaan mij terug bij zijn nieuwe club Consadole Sapporo. Ik had al getekend en moest nog papieren ophalen in Europa, hoorde ik opeens dat hij in een woede aanval na een 4-1 nederlaag was gestopt als trainer daar. Toen kon ik niet meer terug en kreeg ik ineens een Koreaanse trainer. Die man kon er helemaal niets van. Dat was echt verschrikkelijk. Alleen maar lopen en de hiërarchie was ook enorm belangrijk bij hem, niet echt mijn ding. Maar ondanks dat heb ik echt een heel mooie tijd gehad in Japan. Bij Nagoya hebben we de Beker gewonnen, maar zijn we nooit kampioen geworden. Destijds had je grotere teams met veel meer geld en toppers uit o.a. Brazilië. Zico was daar destijds ook trainer van een club. Onlangs is het Nagoya wel gelukt om kampioen te worden,
Na je eerste periode in Japan vetrok je zoals gezegd naar Sedan. Hoe ging dat?
Ik moest eerst op proef. Die trainer van destijds zocht een voetballende middenvelder. Fysiek was het team heel sterk, dus er was behoefte aan wat techniek. De president van de club was echter nog niet helemaal overtuigd en toch vooral gewend aan fysieke voetballers en dat was ik duidelijk niet. Uit bij Lyon kreeg Sedan toen een pak slaag (6-1). Toen liet hij mij weten: "volgende week moet je er maar staan." Zo gaat het er dus aan toe in het voetbal. Tot januari ging het goed en was ik basisspeler. Ik heb alle grote wedstrijden gespeeld. We wonnen van Paris Saint Germain, Lille, Nantes en Bordeaux en speelde gelijk tegen Marseille. Ik had echter maar voor een jaar getekend en Monaco en Marseille hadden interesse. Ik tekende niet bij en kwam op de bank terecht. Dan raak je ook uit beeld bij de geïnteresseerde clubs, erg jammer.
Toen ging je voor je tweede periode naar Japan en kwam je na een half jaar bij ADO Den Haag terecht. Hoe ging dat en hoe kijk je terug op die tijd?
Dat was een hele moeilijke tijd. Bij Sapporo had ik niet veel en op mijn top gespeeld. Daar begon het al mee. En wat niemand toen wist is dat ik midden in een scheiding lag. Dat was een heel moeilijke tijd en heeft enorm aan mij gevreten. De club wist er niet van, ik hield dat liever voor mezelf. Achteraf had ik het wellicht moeten melden bij de club. Ik kon mij niet focussen op het voetbal, dat is dus de voornaamste reden dat ik destijds slechts acht keer heb gespeeld en mijn niveau niet haalde. Dat gedoe met die scheiding is nog jaren door gegaan en was ook zeker één van de redenen om te stoppen met voetbal.
Volg je ADO Den Haag en het Nederlandse voetbal nog?
Helaas ben ik nog nooit in het nieuwe stadion geweest, maar ik wil er nog wel een keer heen. Ik ben net 4 of 5 weken weer in Nederland, maar wat ik heb gezien van ADO Den Haag is erg goed. De manier waarop ze spelen, met veel enthousiasme en voor niemand bang zijn, spreek mij aan.
Wat gaat het worden zondag?
Toen ik destijds met ADO Den Haag bij Ajax speelde in de Meer werden we het eerste kwartier helemaal weggetikt. Ajax begint vaak heel fel en gaat op zoek naar vroege doelpunten. Dat gebeurde toen ook. Als je dan na 10 minuten al 2-0 achter staat ben je kansloos. Voor ADO Den Haag wordt het het eerste kwartier heel belangrijk. Als je die schadevrij doorkomt heb je een kans. Maar het wordt 3-1 voor Ajax ben ik bang, sorry.
En dan nu de voorspellingen.
Puntentelling:
Bij elk exact voorspelde uitslag verdient de voorspeller 3 punten. De wedstrijd van ADO Den Haag telt echter dubbel en kan als bonus worden gezien (6 punten). Wordt er een goede winnaar of een juist gelijkspel voorspeld, dan verdient de desbetreffende (oud-)voetballer 1 punt, bij de wedstrijd van ADO Den Haag zijn dat dus 2 punten.
Voorspelling speelronde 24: Tarik Oulida
Ajax - ADO Den Haag (bonuswedstrijd) 3-1
Willem II - NEC 0-1
Heracles Almelo - Vitesse 1-2
FC Groningen - PEC Zwolle 1-1
VVV-Venlo - RKC Waalwijk 1-0
sc Heerenveen - FC Twente 2-1
Feyenoord - PSV 3-1
FC Utrecht - Roda JC 1-0
AZ - NAC Breda 3-1
Uitslag speelronde 23: Mark de Vries
ADO Den Haag - sc Heerenveen (bonuswedstrijd) 2-1 (2-2), 0 punten
NEC - VVV-Venlo 1-2 (2-1), 0 punten
FC Twente - Willem II 1-1 (3-0), 0 punten
NAC Breda - Heracles Almelo 1-1 (1-1), 3 punten
Roda JC - AZ 2-2 (1-3), 0 punten
PSV - FC Utrecht 2-1 (2-0), 1 punt
Vitesse - FC Groningen 2-0 (2-0), 3 punten
PEC Zwolle - Feyenoord 3-2 (1-3), 0 punten
RKC Waalwijk - Ajax 0-2 (1-3), 1 punt
Ranglijst voorspellingen Eredivisie
01.Ricky van den Bergh, 11 punten (speelronde 7)
01.Joonas Kolkka, 11 punten (speelronde 19)
03.Cedric van der Gun, 10 punten (speelronde 10)
03.Santy Hulst, 10 punten (speelronde 12)
03.Edwin de Graaf, 10 punten (speelronde 22)
06.Barry Ditewig, 9 punten (speelronde 5)
06.John de Jong, 9 punten (speelronde 13)
08.Robert van Boxel, 8 punten (speelronde 20)
08.Mark de Vries, 8 punten (speelronde 23)
10.Hans van de Haar, 7 punten (speelronde 2)
10.Dmitry Bulykin, 7 punten (speelronde 6)
10.Paulus Roiha, 7 punten (speelronde 16)
11.Lex Schoenmaker, 7 punten (speelronde 17)
14.Hennie de Romijn, 6 punten (speelronde 18)
15.Gijs Cales, 5 punten (speelronde 3)
15.Jan-Paul Saeijs, 5 punten (speelronde 11)
17.Emiel van Eijkeren, 4 punten (speelronde 8)
17.Sjaak Polak, 4 punten (speelronde 15)
19.Aleksandar Rankovic, 3 punten (speelronde 1)
19.Berry Powel, 3 punten (speelronde 4)
21.Ali Boussaboun, 3 punten (speelronde 9)
22.Tommie van der Leegte, 2 punten (speelronde 14)
22.Laurent Delorge, 2 punten (speelronde 20)