Bij ADO Den Haag worden de banden tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal van de BVO steeds meer aangehaald. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Wilfred van Leeuwen, die volgend seizoen Wim van Laar opvolgt als Hoofd Jeugdopleiding. "We willen de jeugdopleiding een nieuw gezicht geven." "VAN ONDER 21 NAAR ONDER 19"
Het is een bewogen jaar voor Van Leeuwen, bezig aan zijn eerste seizoen bij ADO Den Haag. "Ik ben fulltime assistent van Maurice Steijn bij het eerste elftal, samen met Henk Fraser", vertelt de voormalig trainer van Westlandia en Quick Boys. "Daarnaast ben ik het seizoen begonnen als trainer van de Onder 21-groep. Ook coach ik op maandagavond de Beloften."
In de winterstop is Van Leeuwen van Onder 21 doorgeschoven naar Onder 19. Collega-trainer Marcel Koning kreeg namelijk geen dispensatie meer voor het coachen van het Onder 19-team. Dit nadat hij een aantal onderdelen van zijn cursus Trainer/Coach 1 niet op tijd heeft kunnen afronden. "Intern zijn we gaan kijken naar een handige oplossing. We zijn toen hierop uitgekomen." Wim van Laar heeft de vrijgekomen plek van Van Leeuwen opgevuld als trainer bij Onder 21.
"JEUGDOPLEIDING NIEUW GEZICHT GEVEN"
Niet lang na deze omzetting kwam er een nieuw verzoek voor Van Leeuwen. "De club heeft mij gevraagd volgend seizoen de functie van Hoofd Jeugdopleiding in te vullen. Dat zal ik naast mijn werk als assistent bij het eerste elftal doen. Ook blijf ik de Beloften op maandagavond coachen."
"We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen", vervolgt Van Leeuwen, die dit seizoen al vier teams begeleid heeft. "Dat is behoorlijk hectisch. We hopen volgend seizoen in wat rustiger vaarwater te komen en de jeugdopleiding een nieuw gezicht te geven. Door een andere manier van werken willen we de opleiding een nieuwe impuls geven."
"MEER FOCUS OP INDIVIDUELE TRAINING"
Een van de belangrijkste koerswijzigingen is meer focus op individuele begeleiding. "Het individu komt centraal te staan. Door de week heen gaan we van individuele training naar groepstraining toewerken. We gaan vier keer anderhalf uur trainen. Van die vier keer is de eerste anderhalve training puur gericht op het individu."
Hierbij kun je denken aan onder meer krachttraining, looptraining, coördinatietraining, techniektraining en mediatraining. "Alles wat je individueel of per linie kan doen, trainen we in het begin van de week. Donderdag en vrijdag staan in het teken van de teamtactische training."
"OPLEIDEN HEEFT EEN KOP EN EEN STAART"
Volgens Van Leeuwen is meer individuele begeleiding noodzakelijk. "We merkten dat jeugdspelers die doorstromen een dusdanige achterstand hebben dat het lang duurt voor ze het niveau van BVO 1 hebben. Opleiden heeft een kop en een staart. Het eindstation moet voor zoveel mogelijk spelers BVO 1 zijn. Dat betekent dat je spelers een programma moet aanbieden waardoor ze zich optimaal kunnen ontwikkelen."
Van Leeuwen stelt dat er van RJO`s steeds meer verwacht wordt. "Want het aanbod van talent wordt minder; de vijver waaruit we kunnen vissen wordt steeds kleiner. Dat heeft te maken met het landschap waarin kinderen zich begeven. Het aanbod van het sportonderwijs vermindert. Ook het hollen rennen vliegen buiten is afgenomen. In plaats van op een veldje te voetballen, zitten kinderen achter de computer. Dus ook om die achterstand in fysieke ontwikkeling weg te werken zijn individuele programma`s nodig."
"WIJ ZIJN HET BREIN VAN DE JEUGDOPLEIDING"
Een andere koerswijziging is het aanhalen van de banden tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal van de BVO. Van Leeuwen wordt daarbij een belangrijke spil, als HJO en assistent bij ADO Den Haag 1. "We doen het met z`n vijven. Maurice Steijn is supervisor en doet met name BVO 1, Henk Fräser houdt zich meer bezig met de scouting, Max de Jong is verantwoordelijk voor de keepers en inspanningsfysioloog Jurgen Seegers voor het fysieke gebied. Samen zijn wij het brein achter de jeugdopleiding. En waarschijnlijk wordt de fysiotherapeut van het eerste elftal (Edwin Coret, red.) verantwoordelijk voor de medische staf."
Over deze organisatiestructuur meldt Van Leeuwen: "Ziet een club een trainer als een passant of als iemand die het beleid maakt? Bij ADO Den Haag hebben we geen technisch directeur, maar een technisch platform. Hierin zitten de trainers, samen met commissarissen Mark van der Kallen en Paul Beyersbergen. Dat heeft voor- en nadelen." Een positief punt is bijvoorbeeld dat er snel geschakeld kan worden. De andere kant is dat het ook in de organisatie van de jeugdopleiding kan doorwerken als er wijzigingen zijn in de begeleiding van ADO 1.
"ALS HJO VOORAL DELEGEREN EN STUREN"
Voor Van Leeuwen is de functie van Hoofd Jeugdopleiding niet nieuw; bij Sparta heeft hij deze al eens drie jaar bekleed. Zijn werkwijze? "Ik ben erg van het delegeren. We hebben goede mensen in dienst met een bepaald specialisme. Of het nu Paul van Lith is die alles met betrekking tot organisatorische zaken regelt, Gerrit van Pelt als studiecoördinator of Ron Kenter als hoofd jeugdscouting. Zij krijgen veel verantwoordelijkheid om hun eigen afdeling te runnen. Ik wil alles weten, maar hoef niet overal bij te zijn en zal vooral heel sturend werken."
Van Leeuwen vervolgt: "Het belangrijkste is dat we samen één gedachte uitdragen en weten waar het om gaat. Op basis daarvan selecteren we ook onze medewerkers. Mensen moeten het niet zien als een bijbaantje, maar ze moeten een bepaalde ambitie hebben. Ze moeten het echt mooi vinden om met jeugdspelers en bij ADO Den Haag te werken. Ik denk dat we die mensen gevonden hebben."
Terug naar overzicht
Lees ook
Overig
Overig