ADO Den Haag en Haaglanden Medisch Centrum (HMC) werken al geruime tijd succesvol met elkaar samen. Die samenwerking heeft sinds dit seizoen een extra dimensie gekregen. Niet alleen de jeugdopleiding van ADO Den Haag wordt door het Haagse ziekenhuis ondersteund, met clubarts Daan van de Pol is er nu ook directe betrokkenheid bij de hoofdmacht van de club. Hierdoor is ADO Den Haag verzekerd van topklinische zorg van het vooraanstaande ziekenhuis.

De clubarts
Een clubarts is aanwezig bij alle wedstrijden voor onder meer het beoordelen van blessures en het verstrekken van medicatie. Tijdens de wedstrijden van ADO Den Haag zit Van de Pol, die eerder actief was bij Jong AZ en de KNVB, op de bank om in te kunnen springen bij acute specifieke blessures, zoals hoofdletsel, hart- en longproblemen en bijvoorbeeld het plaatsen van hechtingen. De clubarts werkt binnen de medische staf nauw samen met de fysiotherapeuten en is medisch eindverantwoordelijk. Buiten de wedstrijddag om is de clubarts onder andere aanwezig voor besprekingen met de medische, technische en performance staf van de club en voor beoordeling en behandeling van blessures en allerlei uiteenlopende gezondheidsklachten van zowel spelers als staf. Daarnaast is de clubarts onder andere verantwoordelijk voor de jaarlijkse sportmedische onderzoeken en keuringen voor het eerste elftal en overige contractspelers. Bij het aantrekken van een nieuwe speler gaat deze eerst langs Van de Pol en HMC voor de keuring alvorens de contracten kunnen worden getekend.

van de pol 1

Topklinische zorg
ADO Den Haag krijgt door deze samenwerking de mogelijkheid gebruik te maken van de logistiek van HMC, een topklinisch ziekenhuis uit de regio Haaglanden. Dit is heel gemakkelijk en werkt prettig, aangezien het aanvragen en inzien van uitslagen van onderzoeken laagdrempelig kan. De sportarts is immers werkzaam voor beide organisaties. Van de Pol is niet het enige aanspreekpunt vanuit het Haagse ziekenhuis, hij kan wanneer nodig ook collega medisch specialisten inschakelen. Een ander groot voordeel is dat de keuringen en sportmedische onderzoeken door de clubarts zelf kunnen worden uitgevoerd waarbij van de in het ziekenhuis aanwezige apparatuur gebruikgemaakt kan worden. “Topklinische zorg die hoort bij een grote club als ADO Den Haag!”, aldus Van de Pol.

van de pol 4

“Hier kan ik mijn hobby met mijn werk combineren”
Clubarts Van de Pol is niet elke dag aanwezig op de club. Drie dagen per week heeft de arts spreekuur op drie verschillende plekken in het land. Elke dag komen er patiënten tussen 8 en 88 jaar over de vloer die kampen met bijvoorbeeld blessures of inspanningsklachten. “Dan moet je denken aan kortademigheid, hartkloppingen, duizeligheid of vermoeidheid. Sport is mijn specialisme dus ook vragen over de trainingsopbouw van bijvoorbeeld een marathon, wielertocht of triatlon komen ook voorbij.” Van de Pol geeft aan dat vooral de afwisseling en de veelzijdigheid het vak zo mooi maakt. “Het brengt me op veel mooie plaatsen en bij ADO kan ik mijn hobby met mijn werk combineren. Vanaf jonge leeftijd, ben ik dagelijks bezig met voetbal. Ik weet daarnaast als geen ander hoe belangrijk het is om te bewegen en hoe fijn en goed het voor je is om te sporten. Als ik kan helpen om mensen (weer) aan het sporten te krijgen, dan ben ik een blij mens.”

van de pol 2