2022 zit er weer bijna op en traditioneel gezien is dat het moment om terug te blikken op het jaar dat (bijna) achter ons ligt. We hebben afgelopen jaar weer het nodige meegemaakt. Afgelopen seizoen eindigde op een dramatische manier waardoor promotie op een haar na niet werd behaald. Maar buiten de tegenslagen waren er ook hoogtepunten. Hierbij nog een keer een overzicht van wat er allemaal afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. En nu met frisse moed naar 2023!

Januari

11 januari: lancering nieuwe webshop
Begin dit jaar lanceerde ADO Den Haag een splinternieuwe webshop. De vernieuwde webshop, die in samenwerking met Twopine Media tot stand was gekomen, werd voorzien van een frisse nieuwe uitstraling en ook de gebruiksvriendelijkheid werd hierdoor verbeterd.

13 januari: Finn Dicke tekent profcontract bij ADO Den Haag
ADO Den Haag beloonde Finn Dicke met zijn eerste profcontract bij ADO Den Haag. De 18-jarige middenvelder, die dit seizoen op huurbasis voor Estoril Praia uitkomt, tekende een contract tot de zomer van 2024 bij de club uit Den Haag. In de laatste competitiewedstrijd van seizoen 2021/2022 mocht Dicke zijn debuut maken in de hoofdmacht van ADO Den Haag.

socialmedia

17 januari: ADO Den Haag met afstand grootste KKD-club op social media, groei zet door
Op 17 januari kwam uit een onderzoek naar voren dat ADO Den Haag verreweg de grootste club is van de Keuken Kampioen Divisie op social media. Toentertijd had de Haagse club maar liefst 257.311 volgers en bleef daarmee nummer twee NAC Breda (164.563) ruim voor. Op dit moment telt het totaal aantal volgers van de kanalen van ADO maar liefst 274.750. Dat betekent dat de club een groei van 6,8% heeft gerealiseerd dit jaar.

24 januari: Besuijen maakt overstap naar Aberdeen FC
Een week voor het sluiten van de transfermarkt werd bekend dat Vicente Besuijen de club ging verlaten en neerstreek bij Aberdeen uit de Schotse Premiership. De aanvaller speelde 56 officiële wedstrijden in het shirt van ADO Den Haag. Daarin was de in Bogotá geboren Besuijen goed voor zeven doelpunten en veertien assists.

besuijen

25 januari: Hugo Wentges maakt zijn debuut en wint 2-3 bij Excelsior
Al na een paar minuten viel doelman Koopmans uit in het uitduel tegen Excelsior waarna Hugo Wentges zijn debuut mocht maken. Dit deed de jonge goalie met verve en was met een aantal knappe reddingen heel belangrijk in de 2-3 overwinning bij concurrent Excelsior.

Februari

18 februari: Schade aan dak stadion door storm Eunice
Bij de hevige storm Eunice van 18 februari dit jaar liep het stadion schade op haan het dak. Door de krachtige storm waaide een deel van de beplating boven de Lex Schoenmaker- en Haaglanden Tribune van het dak af. Mede door adequaat handelen van de brandweer raakte er gelukkig niemand gewond.

schadedak

21 februari: licentiecommissie KNVB geeft toestemming voor nieuwe aandeelhouder en overdracht licentie
ADO Den Haag ontving op 21 februari het bericht dat de licentiecommissie van de KNVB toestemming had gegeven voor de nieuwe aandeelhouder en de overdracht van de licentie. Voor de homologatie van de WHOA was het noodzakelijk dat de KNVB goedkeuring zou geven voor de beoogde nieuwe aandeelhouder en de overdracht van de licentie van HFC naar ADO Den Haag. Dan zouden namelijk pas de gelden beschikbaar komen om het akkoord uit te voeren.

25 februari: WHOA-akkoord een feit
De Rechtbank Den Haag maakte op 25 februari bekend dat de WHOA werd goedgekeurd. Dit bekende dat de aandelen aan de nieuwe aandeelhouder kon worden overgedragen en dat ADO Den Haag financieel in veilige haven was gekomen. De nieuwe aandeelhouder werd daardoor Bolt ADO Den Haag Holding LLC, terwijl Globalon uit Spanje namens Bolt het aanspreekpunt voor de club zou blijven. “Met de homologatie van vandaag is het moment dat we weer vooruit kunnen kijken en samen met de nieuwe aandeelhouder kunnen bouwen aan een gezond ADO Den Haag”, reageerde directeur Edwin Reijntjes op het akkoord.

franken

28 februari: Giovanni Franken neemt taken als hoofdcoach van Ruud Brood over
Op de laatste dag van februari werd bekend dat Giovanni Franken de taken van Ruud Brood als hoofdcoach zou overnemen. Franken was daarvoor assistent van Brood en zou uiteindelijk tot het einde van het seizoen aanblijven als hoofdcoach.

Maart

8 maart: Sem Steijn naar FC Twente aan het einde van het seizoen
Een aantal maanden voor het einde van het seizoen werd duidelijk dat Sem Steijn de club zou gaan verlaten. FC Twente werd de nieuwe bestemming voor de Hagenees die een fantastisch seizoen draaide bij ADO Den Haag. Het contract van de jonge middenvelder liep af en bij FC Twente kreeg Steijn de zekerheid om in de Eredivisie te spelen.

sem steijn

12 maart: ADO Den Haag – Jong PSV gestaakt na stroomstoring
De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Jong PSV werd in de 26e minuut gestaakt aangezien de stroom in het stadion was uitgevallen. Nadat het duel al een uur en tien minuten later was begonnen aangezien de stroom toen al een keer uitviel ging het halverwege de eerste helft opnieuw mis. Er werd niet meer verder gespeeld en het restant van het restant van het duel werd een paar weken later gespeeld.

donker

15 maart: ADO-bus vertrekt naar Oekraïne voor hulp
Begin dit jaar brak de oorlog in Oekraïne uit, hierdoor ontstond er een grote hulpvraag vanuit het Europese land. De ADO Den Haag-bus reed daarom op initiatief van vervoerspartner Van Heugten Tours naar de grens om etenswaren, drank en kleding te leveren. De chauffeur die normaliter de ADO-bus naar uitwedstrijden rijdt, ging in 48 uur heen en weer van Den Haag naar Polen.

19 maart: ADO Den Haag lanceert ‘ADO Den Haag De Podcast’
In samenwerking met stichting Focus and Fun lanceerde ADO Den Haag in maart de officiële podcast ‘ADO Den Haag de Podcast’. Deze podcast wordt direct na het laatste fluitsignaal van de thuiswedstrijden opgenomen in Sky Lounge 4.21 in het Bingoal Stadion. In de podcast zijn elke aflevering leuke gasten aanwezig die nabeschouwen op de wedstrijd en lekker ‘ouwehoeren’ over ADO Den Haag. Je vindt alle afleveringen op de bekende platformen en ons YouTube-kanaal.

podcast

April

1 april: ADO Den Haag overklast VVV-Venlo en wint met 0-5
Op de eerste dag van april speelde ADO Den Haag een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Dit werd een avond om niet snel te vergeten, want ADO won maar liefst met 0-5 in Limburg. Verheydt maakte er drie, Steijn en Kishna maakten de andere goals.

13 april: Spectaculaire tweede editie van de Menzis ADO Den Haag G-Voetbaldag!
Voor ruim 70 kinderen en jongeren was woensdag 13 april 2022 een dag om niet snel te vergeten. Op het Sportpark Prinses Irene in Rijswijk vond namelijk de tweede editie van de G-Voetbaldag plaats, georganiseerd door zorgverzekeraar Menzis en ADO Den Haag in de Maatschappij, in samenwerking met studenten van Mondriaan Sport en Bewegen, spelers van ADO Den Haag en speelsters van de ADO Vrouwen.

 

28 april: Kilian Nikiema verlengt contract met drie seizoenen
Doelman Kilian Nikiema verlengde zijn aflopende contract met maar liefst drie seizoenen. De international van Burkina Faso tekende in de perskamer van het stadion een overeenkomst die hem tot medio 2025 aan de club bindt. Nikiema speelt al sinds 2016 bij ADO Den Haag en heeft inmiddels meerdere interlands voor Burkina Faso achter zijn naam staan.

18 april: 50.000 volgers op TikTok
ADO Den Haag groeit nog steeds op alle social media-kanalen en zo ook op TikTok. In april dit jaar tikte de club 50.000 volgers aan op het platform. Een mooie mijlpaal dus! Inmiddels staat de teller op 70.000 volgers.

29 april: stilstaan bij hen die ons ontvallen zijn
Voorafgaand aan de wedstrijd ADO Den Haag – Almere City FC stonden we stil bij hen die ons ontvallen zijn het afgelopen seizoen. Het is inmiddels een zeer waardevolle traditie te noemen dat we bij de laatste thuiswedstrijd van het seizoen stilstaan bij eenieder die ons ontvallen is.

 

Mei

4 mei: Hugo Wentges verlengt contract tot medio 2025
Hugo Wentges verlengde zijn contract bij de club uit Den Haag. De goalie heeft de gehele jeugdopleiding bij ADO Den Haag doorlopen en kende een ongelofelijk jaar waarin hij van reservekeeper naar vaste eerste keeper ging op 20-jarige leeftijd.  

10 mei: Komljenovic schiet ADO Den Haag in blessuretijd naar overwinning in eerste ronde play-offs
Op 10 mei begonnen de play-offs voor promotie naar de Eredivisie voor ADO Den Haag. In de eerste ronde was NAC de tegenstander en speelde ADO eerst een uitduel. Met een 1-1 stand in de slotfase leek het duel uit te lopen op een gelijkspel, maar daar dacht Komljenovic anders over. In blessuretijd schoot de jonge middenvelder raak en zorgde daarmee voor een uitstekende uitgangspositie voor de tweede wedstrijd. Een duel om niet snel te vergeten voor Komljenovic, die die dag ook nog zijn verjaardag vierde.

fceindhoven adodenhaag

21 mei: ADO Den Haag plaatst zich overtuigend voor de finales van de play-offs
Door een tweede 2-1 zege tegen FC Eindhoven in de halve finales van de play-offs plaatst ADO Den Haag zich op 21 mei voor de finale. Het volle uitvak barstte na afloop van de wedstrijd uit zijn voegen van vreugde en het feestje werd samen met de spelers goed gevierd.

29 mei: ADO Den Haag loopt promotie mis in krankzinnige wedstrijd
In een in meerdere opzichten memorabele finale van de play-offs liep ADO Den Haag promotie mis. We weten allemaal het verloop: ADO Den Haag komt eerst op een 3-0 voorsprong en vervolgens maakt Excelsior in het laatste kwartier maar liefst drie doelpunten. In de verlenging scoren beide ploegen allebei nogmaals waarna strafschoppen de beslissing moeten brengen. In de strafschoppenserie trekt Excelsior aan het langste eind en zo viel de promotiedroom van ADO Den Haag op ongelofelijke wijze in duigen.

finale

Juni

2 juni: Dirk Kuijt aangesteld als nieuwe hoofdtrainer ADO Den Haag
Een paar dagen na de dramatische finale in de play-offs was er groot nieuws uit Den Haag: Dirk Kuijt werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De Katwijker tekende voor één seizoen bij de Haagse club, zijn eerste klus als hoofdtrainer van een betaald voetbalclub.

15 juni: Hommerson Casino met trots gepresenteerd als nieuwe hoofdsponsor ADO Den Haag
Aangezien het contract met de oude hoofdsponsor Cars Jeans afliep ging ADO Den Haag op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Die vond het in Hommerson Casino, geen onbekende voor de club uit Den Haag. Het van oorsprong Haagse bedrijf, dat een vestiging heeft in het stadion, was eerder al drie seizoenen als hoofdsponsor aan ADO Den Haag verbonden. De overeenkomst tussen beide partijen geldt minstens drie seizoenen.

hommerson

17 juni: ADO Den Haag presenteert Bingoal als nieuwe stadionpartner
Na het nieuws van de nieuwe hoofdsponsor maakte ADO Den Haag een paar dagen later kenbaar dat het in Bingoal een nieuwe stadionpartner gevonden had. Hiermee werd Bingoal de opvolger van Cars Jeans als naamgever van het stadion.

verheydt

23 juni: Verheydt en Asante tekenen op dezelfde dag bij tot 2025
Thomas Verheydt en Tyrese Asante verlengden op dezelfde dag hun contract. Beide spelers zijn daardoor tot medio 2025 aan de club verbonden. De goede prestaties van afgelopen seizoen werden daarmee beloond.

26 juni: eerste training van nieuwe seizoen afgewerkt
Op 26 juni ging het nieuwe seizoen van start met de eerste (open) training op Sportpark Prinses Irene in Rijswijk. Er was heel veel belangstelling van supporters en pers voor deze training die onder leiding stond van de toen kersverse hoofdtrainer Dirk Kuijt. De selectie werd voorafgaand aan de training met vuurwerk en geel en groene rook verwelkomt op het veld.

 

Juli

9 juli: ADO Den Haag wint traditionele openingswedstrijd met 0-13
In de traditionele openingswedstrijd van het seizoen tegen H.V.V. Laakkwartier wist ADO Den Haag met 0-13 te zegevieren. Max de Waal was op dreef en scoorde maar liefst vier keer.

laakkwartier

29 juli: Funland nieuwe hoofdsponsor ADO Den Haag Jeugdopleiding
Funland werd op 29 juli aangekondigd als nieuwe hoofdsponsor van de ADO Den Haag Jeugdopleiding. De naam van de Scheveningse arcadehal prijkt daardoor tot de zomer van 2024 op de shirts van de jeugdteams van ADO Den Haag.

30 juli: ADO Den Haag sluit oefencampagne voorbereiding af met perfecte score
Door een 5-0 overwinning op RWD Molenbeek sloot ADO Den Haag de voorbereiding af met een perfecte score. Het betrof één van de vijf oefenduels in de voorbereiding die winnend werd afgesloten. H.V.V. Laakkwartier, Jong PSV, Excelsior Maassluis en SK Beveren werden daarvoor al verslagen.

31 juli: open dag 2022: gezelligheid ten top na twee jaar afwezigheid
De jaarlijkse open dag keerde na twee jaar afwezigheid, vanwege corona, op 31 juli eindelijk weer terug. Ondanks het matige weer werd het een zeer geslaagde dag waarop er veel te doen was in en rond het stadion. Het programma bestond onder andere uit de traditionele spelerspresentatie, een stadionrondleiding en heel veel kinderactiviteiten.

 

Augustus

23 augustus: clubicoon Lex Schoenmaker 75 jaar
Op 23 augustus 2022 vierde clubicoon Lex Schoenmaker zijn 75e verjaardag.

lex

28 augustus: ADO Den Haag overklast Jong Ajax en wint met 4-0
Door een zeer overtuigende 4-0 zege op Jong Ajax pakte ADO Den Haag de eerste drie punten van het seizoen. Al na één helft leek de wedstrijd gespeeld en stond ADO al met 2-0 voor door goede goals van Zwarts en Severina. Na de pauze zorgden De Waal en Severina met zijn tweede van de middag voor de 4-0 eindstand.

29 augustus: Oud-speler Ron de Roode op 57-jarige leeftijd overleden
Ron de Reede overleed in augustus op 57-jarige leeftijd. De voormalige buitenspeler van FC Den Haag maakte in de jaren tachtig furore en was deel van de ploeg die in seizoen 1985-1986 ongeslagen kampioen werd van de Eerste Divisie. De geboren Leidenaar was zeer populair bij de Haagse aanhang door zijn looks, korte passeerbewegingen, scherpe voorzetten en zijn assists en doelpunten.

ronderoode

September

16 september: ADO Den Haag wint op bezoek bij PEC Zwolle
Ondanks de moeizame seizoenstart wist ADO Den Haag met 1-2 te winnen bij koploper PEC Zwolle. Nadat PEC in de 26e minuut verdiend op 1-0 was gekomen trok Thomas Verheydt de score gelijk. In de tweede helft streed ADO voor wat het waard was en viel de 1-2 ietwat gelukkig door een eigen doelpunt. De overwinning was een opsteker voor de Haagse ploeg die een matige start van het seizoen kende.

28 september: ADO Den Haag en Ricardo Kishna herenigd
Op 28 september keerde Ricardo Kishna officieel terug bij ADO Den Haag. De Hagenaar trainde daarvoor al een aantal weken mee met de selectie. Kishna zijn contract liep afgelopen zomer af, maar keerde dus toch weer terug bij ADO Den Haag.

Oktober

4 oktober: oude stadionletters verwijderd en herstelwerkzaamheden dak in volle gang
De letters van de oude hoofdsponsor werden verwijderd en zodoende werd er plaats gemaakt voor de letters van de nieuwe stadionpartner. Dit proces nam wat meer tijd in beslag vanwege het feit dat de omgevingsvergunning moest worden beoordeeld en de levering van materialen langer duurde dan normaal. Ook de herstelwerkzaamheden aan het beschadigde dak waren op dat moment in volle gang en werden een aantal weken later helemaal afgerond.

pim van de meent

14 oktober: Oud-trainer FC Den Haag Pim van de Meent (84) overleden
In oktober overleed Pim van de Meent, oud-trainer van FC Den Haag. Van de Meent had FC Den haag tussen 1986 en 1988 onder zijn hoede. In die periode bereikte de club de finale van het toernooi om de KNVB Beker.

20 oktober: jubileumboek ADO Den Haag komt er
In de zomer van 2023 verschijnt het officiële ADO Den Haag jubileumboek. Op 20 oktober maakte ADO Den Haag namelijk bekend dat voldoende supporters en sponsoren zich hadden ingeschreven voor het boek waardoor uitgever Kick met het productieproces ging starten. Het unieke vuistdikke boek op stoeptegelformaat omschrijft de rijke geschiedenis van ADO Den Haag, vanaf de start in 1905 tot het ADO Den Haag van nu. Een must-have voor elke fan.

stadion

31 oktober: letters Bingoal geplaatst
De letters van de naam van stadionpartner Bingoal prijken sinds oktober op het stadion. In slechts één dag werden de letters op het dak bevestigd.

November

13 november: Theo Kleindijk (84), oud-speler en -scout overleden
In de nacht van 13 november overleed oud-speler van ADO en Holland Sport Theo Kleindijk op 84-jarige leeftijd. Daarnaast werkte hij jaren als scout voor FC Den Haag. Kleindijk speelde meer dan 100 duels voor ADO, grotendeels fungerend als linksback. Het was een speler die een betrouwbare indruk maakte, speelde met grote inzet en altijd sportief.

theokleindijk

16 november: wegen ADO Den Haag en Dirk Kuijt scheiden
Op 16 november werd er afscheid genomen van Dirk Kuijt. De Katwijker zat in 17 officiële duels als hoofdtrainer van ADO Den Haag op de bank. Een koerswijziging bij het eerste elftal moest de club helpen om voor een ommekeer te zorgen waardoor de club niet verder ging met Kuijt.

18 november: ADO Den Haag doneert meer dan 1.000 cadeaus voor actie Sintvoorieder1
In de derde week van november stonden verschillende regionale omroepen helemaal in het teken van de actieweek Sintvoorieder 1. Samen met de luisteraars is daarbij het doel om 20.000 cadeaus in te zamelen voor kinderen die opgroeien in armoede. ADO Den Haag droeg ook haar steentje bij, zowel Boy Kemper als Hugo Wentges kwam langs om cadeaus te schenken namens de club.

 

28 november: Dick Advocaat nieuwe trainer van ADO Den Haag
Op 28 november werd Dick Advocaat gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag. De 75-jarige Hagenaar tekende een contract tot het einde van het seizoen bij de club waar hij zelf een rijk verleden heeft als speler. Naast Advocaat verwelkomde ADO Den Haag ook assistent-trainer Saïd Bakkati, die naast John Metgod als assistent van Advocaat zal fungeren dit seizoen.

30 november: vrijwilligersavond terug van weggeweest
De vrijwilligersavond vond eindelijk weer plaats dit jaar. De traditie werd na twee jaar afwezigheid, vanwege corona, eindelijk weer opgepakt en het werd een avond om niet snel te vergeten. Het festijn vond plaats in de Bingoal Lounge waar alle vrijwilligers, in het bijzijn van de gehele selectie van de mannen én vrouwen,  in het zonnetje werden gezet en bedankt voor de inzet voor de club.

 

December

14 december: ADO Den Haag presentatiemagazine is uit!
In december kwam de presentatiegids van ADO Den Haag uit. Het magazine, met hoofdtrainer Dick Advocaat op de cover, bevat een interview met Wentges en Lorsheydt, de keepers van ADO Den Haag, een verhaal over Karel Jansen en Dick Advocaat en natuurlijk komen alle teams van ADO Den Haag voorbij. Het magazine is ook online te lezen.

magazine

21 december: ADO KIDS Kerstlunch met spelers en speelsters van ADO Den Haag
Op woensdag 21 december stond de eerste editie van de ADO KIDS Kerstlunch op het programma. 110 ADO KIDS waren van de partij en het werd een fantastische middag. Naast de lunch stonden er een quiz en een kleurplatenwedstrijd op het programma. Als kers op de taart kwamen er maar liefst zes spelers en drie speelsters van ADO Den Haag naar de lunch.

 

22 december: traditionele kertvideo
Dit jaar brachten we de kracht van kerst en ADO Den Haag samen. Deelnemers van het project Leven als een ADO-prof gingen met de bus mee voor een onvergetelijke ADO Den Haag (kerst)beleving.